Decyzja o warunkach zabudowy

« Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom

23 stycznia 2007, 16:16

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. W związku z tym że podjąłem decyzje o postawieniu domu mam kilka pytań, czy w wniosku o deczje o warunkach zabudowy i na mapce ewidencyjnej dołączonej do tego wniosku, powinienem zaznaczyć garaż jako samodzielny budynek? Moje pytanie wynika z tego, że na tą chwilę niewiem czy będę chciał budować dom z garażem w jednym budynku, czy dom osobno i garaż osobno. Jeżeli złoże wniosek o sam dom czy później mogę wybudować garaż osobno bez składania kolejnego wniosku o decyzje o warunkach zabudowy? Następne pytanie jest takie mam z bratem działkę na zasadzie współwłasności. Chcieliśmy ją podzielić ale ze względu na warunki w tym obszarze nie możemy tego zrobić, działka musi mieć minimum 3000m. Dowiedziałem sie że można przeprowadzić podział sądownie. Oboje chcemy się budować i występujemy o decyzje o warunkach zabudowy, dochodząć do pytania, czy powinniśmy przeprowadzić taki podział przed wystąpieniem o tą decyzje czy możemy zrobić to znacznie później. z góry dziękuje za zainteresowanie się tematem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 stycznia 2007, 17:24

Witam
Wiem tyle,że lepiej jest pobudować gadaż razem z domem - tańsze jest wtedy ubezpieczenie czy po prostu niższy podatek... coś takiego kiedyś czytałem.
Jeśli garaż bedzie stał np. za domem - może być to wtedy "blaszanka" i zgłasza pan taki zamiar urzędowi i sąsiadom (jeśli chciałby Pan postawić ją w samym rogu przy ogrodzeniu, sąsiad musi sie na to zgodzić).

Jeśli chodzi o dzialke 3000m - domyslam sie że przylega ona do jakiegoś Parku Narodowego...Poza tym przepisy prawa przewidują zawieszenie postępowania o wydanie decyzji, jeśli wniosek o ustalenie warunków zabudowy dotyczy obszaru, w odniesieniu do którego istnieje obowiązek sporządzenia planu miejscowego (np. Parku Krajobrazowego).
...nie wiem czy wiele pomogłem?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 lipca 2008, 23:03

Nie chodzi tylko o podatek. W przypadku budowy budynku mieszkalnego z wbudowanym garażem z tego co się orientuję nie ma opłaty skarbowej w urzędzie. A poza tym jeśli nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego to na budowę garażu wolnostojącego w przyszłości bedzie wymagana nowa decyzja o warunkach zabudowy bo to jest nowe zamierzenie.
Warto rozwarzyć z bratem budowę budynków mieszkalnych w tzw. zabudowie bliźnieczej. Może to bedzie jakieś wyjście.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• podatki i oplaty lokalne Liczba postów: 11 Grupa: Zanim wybud... Jak najbardziej jeśli prowadzimy własną działalność to ja również jestem zdania, że coraz więcej na sam temat podatków powinniśmy wiedzieć. Jak dla mnie bardzo....
  • Budowa drogi wewnnętrznej Liczba postów: 2 Grupa: Zanim wybud... Jeśli szukasz niezawodnych rozwiązań do zabezpieczenia dróg, barierki drogowe to wybór, który zapewnia bezpieczeństwo i stabilność. Ich różnorodność pozwala na...
  • nadzór budowlany Liczba postów: 60 Grupa: Zanim wybud... Użytkownik Gość: ziorbo napisał: U nas nadszedł czas na skorzystanie z przeglądu budowlanego, również i instalacji elektrycznej. Oba te zadania wykonali dla nas...
  • Warunki zabudowy a podział działki - zmiany w waru... Liczba postów: 2 Grupa: Zanim wybud... Zdjęcia dokumentów przesłałem na dysk Google, link poniżej: Link do zdjęc Witam, Szukam porady na temat warunków zabudowy na działce jaką zamierzam kupić. Kied...
  • Działka leśna Liczba postów: 3 Grupa: Zanim wybud... Zapewne słyszeliście o zasiedzeniu jako sposobie nabycia własności nieruchomości. Kwestia ta często bywa obiektem sporów. Kiedy możliwe jest przejęcie nieruchom...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19537 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 211

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >