Decyzja o warunkach zabudowy

« Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom

23 stycznia 2007, 16:16

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. W związku z tym że podjąłem decyzje o postawieniu domu mam kilka pytań, czy w wniosku o deczje o warunkach zabudowy i na mapce ewidencyjnej dołączonej do tego wniosku, powinienem zaznaczyć garaż jako samodzielny budynek? Moje pytanie wynika z tego, że na tą chwilę niewiem czy będę chciał budować dom z garażem w jednym budynku, czy dom osobno i garaż osobno. Jeżeli złoże wniosek o sam dom czy później mogę wybudować garaż osobno bez składania kolejnego wniosku o decyzje o warunkach zabudowy? Następne pytanie jest takie mam z bratem działkę na zasadzie współwłasności. Chcieliśmy ją podzielić ale ze względu na warunki w tym obszarze nie możemy tego zrobić, działka musi mieć minimum 3000m. Dowiedziałem sie że można przeprowadzić podział sądownie. Oboje chcemy się budować i występujemy o decyzje o warunkach zabudowy, dochodząć do pytania, czy powinniśmy przeprowadzić taki podział przed wystąpieniem o tą decyzje czy możemy zrobić to znacznie później. z góry dziękuje za zainteresowanie się tematem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 stycznia 2007, 17:24

Witam
Wiem tyle,że lepiej jest pobudować gadaż razem z domem - tańsze jest wtedy ubezpieczenie czy po prostu niższy podatek... coś takiego kiedyś czytałem.
Jeśli garaż bedzie stał np. za domem - może być to wtedy "blaszanka" i zgłasza pan taki zamiar urzędowi i sąsiadom (jeśli chciałby Pan postawić ją w samym rogu przy ogrodzeniu, sąsiad musi sie na to zgodzić).

Jeśli chodzi o dzialke 3000m - domyslam sie że przylega ona do jakiegoś Parku Narodowego...Poza tym przepisy prawa przewidują zawieszenie postępowania o wydanie decyzji, jeśli wniosek o ustalenie warunków zabudowy dotyczy obszaru, w odniesieniu do którego istnieje obowiązek sporządzenia planu miejscowego (np. Parku Krajobrazowego).
...nie wiem czy wiele pomogłem?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 lipca 2008, 23:03

Nie chodzi tylko o podatek. W przypadku budowy budynku mieszkalnego z wbudowanym garażem z tego co się orientuję nie ma opłaty skarbowej w urzędzie. A poza tym jeśli nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego to na budowę garażu wolnostojącego w przyszłości bedzie wymagana nowa decyzja o warunkach zabudowy bo to jest nowe zamierzenie.
Warto rozwarzyć z bratem budowę budynków mieszkalnych w tzw. zabudowie bliźnieczej. Może to bedzie jakieś wyjście.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Gdzie kupić projekt domu w okolicach Lublina ??? Liczba postów: 53 Grupa: Zanim wybud... W Lublinie odnotowano wzrost liczby turystów, co przekłada się na lepsze wyniki dla lokalnego sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Ten pozytywny trend ma k...
  • rozbiórka domu Liczba postów: 33 Grupa: Zanim wybud... Rok temu otrzymaliśmy w spadku dom, ale niestety był w bardzo złym stanie, a na posesji znajdowała się także stara stodoła. Zdecydowaliśmy się na wyburzenie wsz...
  • reklama na granicy Liczba postów: 39 Grupa: Zanim wybud... Też właśnie szukam drukarni oferującej wydruk banera. Znacie może jakąś solidną firmę z niezłymi cenami?
  • Zakup działki na stanowisku archeologicznym Liczba postów: 22 Grupa: Zanim wybud... Trzymaj namiary - https://pogotowiearcheologiczne.pl/ Też mieliśmy ogarniany taki temat. To było konieczne. Ogarnęli robotę, ale przede wszystkim papiery, przed...
  • Budowa domu ,a działka rolna? Liczba postów: 21 Grupa: Zanim wybud... Oczywiście że można budować, pod warunkiem że gmina zmieni przeznaczenie terenu w planie miejscowym o co ( zmiana planu ) możesz wnioskować. Trochę to potrwa. P...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19406 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 233

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >