Dlaczego gładź popękała??

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

25 listopada 2006, 15:20

Zgadzam sie: good 0 bad

Co może byś powodem pękania gładzi gipsowej po kilku miesiącach od wykonania??? Dodam, że tynki miały miesiąc.W jaki sposób można usunąć te pęknięcia przed kolejnym malowaniem?
Help :cry: :cry:

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 listopada 2006, 15:22

Podejrzewam, że tynk nie był dobrze wyschnięty i stąd te pęknięcia. Samo pomalowanie nie wystarczy. Ja proponuję wydrapanie tych szczelin i ponowne zaszpachlowanie. Gdyby to nie pomogło bo szczeliny są duże to można położyć na nich siatkę do szpachlowania szczelin - nie kosztuje dużo, a bardzo pomaga w takich przypadkach.
Życzę powodzenia. :wink:

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 listopada 2006, 09:40

Mam podobny problem, co Wkurzony :cry:
Niby fachowcy zrobili wszystko tak, jak trzeba było - czytałam sobie o sposobach "kładzenia " gładzi-- ale teraz wszędzie sa pękniecia. Oni twierdza, ze budynek pracuje i nie chcą przyjąc reklamacji. Spróbuje sama to "naprawić", stosując sie do porad Chickena. dzieki

Zgłoś | Cytuj | Link

26 grudnia 2006, 12:05

możliwe ,że przyczyna leży w tynku cem-wap.Jeżeli wykonawca zastosował wapno bezpośrednio z worka wsypując do betoniarki -należy dodawać ciasto wapienne, uniknie się skórczów podczas wysychania tynków(wykonawca mógł zastosować przeterminowane wapno)

Zgłoś | Cytuj | Link

12 lutego 2007, 22:42

A gdzie te tynki były kładzione ? i po jakim czasie ?

My swój dom postawiliśmy "szybko" bo od fundamentów do wprowadzenia trochę ponad 2,5 roku. Jest to szybko, ponieważ budynek powinien stać w stanie surowym ok 3 lat gdyż on osiada (przypadek domku jednorodzinnego) siadają fundamenty i ściany dlatego dopiero po tym czasie powinno się robić tynk. My jednak tak nie zrobiliśmy bo gonił nas czas i teraz u nas właśnie widać pęknięcia. Na płytkach też widać... Jedna rada na to to trzeba poczekać, aż budynek przestanie osiadać i pracować. i wtedy te pęknięcia naprawić i wykonać powtóre malowanie

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 lutego 2007, 14:22

Trzeba tynk dobrze wysuszyc, nie zwracajac uwagi na pęknięcia :)(wiem, ze to baaardzo trudne). Jak juz wyschnie i popęka sobie,co ma jeszcze popękać- wypełnić szczeliny gipsem i znowu poczekac chwile. Czyli coś jakby wersja Chickena :) Wyschnietą, gladką powierzchnię mozna juz malować :)
U mnie sie sprawdziło i mam spokój.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 lutego 2007, 14:22

Trzeba tynk dobrze wysuszyc, nie zwracajac uwagi na pęknięcia :)(wiem, ze to baaardzo trudne). Jak juz wyschnie i popęka sobie,co ma jeszcze popękać- wypełnić szczeliny gipsem i znowu poczekac chwile. Czyli coś jakby wersja przedmówcy :) Wyschnietą, gladką powierzchnię mozna juz malować :)
U mnie sie sprawdziło i mam spokój.

Zgłoś | Cytuj | Link

11 marca 2007, 20:47

Ewidentna wada wykonawcza, chyba że pęknięcie jest konstrukcyjne, ma charakter statyczny wyniku osiadana budynku. Rysa w takim przypadku idzie od dołu do góry, może iść zygzakiem.

Te drugie , skurczowe to "pajączki" lub "mapy".

Wykonawca będzie gadać bajki, by uciec od odpowiedzialności, ale za wczesne tynkowanie to jego ewidentna wina.

Zgłoś | Cytuj | Link

12 sierpnia 2009, 14:11

U mnie (w tym przypadku w bloku) jest podobny problem. Z tym, że w 99% pęknięcia to pionowe rysy na miejscu łączenia pustaczków. Stąd ewidentny wniosek, że technologia murowania bez spoinowania pionowego w kolejnych warstwach ma swoje wady!

Zgłoś | Cytuj | Link

18 lutego 2010, 19:08

U mnie był podobny problem z pęknięciami(mieszkam w bloku)zastosowałem na każdym łączeniu ścian fizelinę i pomogło.Nie wolno zapomnieć o namoczeniu fizeliny przed położeniem na ściany.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Budowa domu-koszty Liczba postów: 204 Grupa: Stawiamy śc... Zapewnienie odpowiedniej temperatury w budynku to podstawa komfortu, a wełna szklana doskonale sprawdza się w tej roli. Latem chroni wnętrza przed nadmiernym na...
  • Jakie pustaki? Liczba postów: 132 Grupa: Stawiamy śc... Jeśli planujecie budowę i szukacie solidnych materiałów, warto sprawdzić ofertę Leier. Znajdziecie tam pustaki idealne do wznoszenia ścian zewnętrznych z dociep...
  • Rozbiórki Liczba postów: 109 Grupa: Stawiamy śc... A propos takich czynności jak skup złomu to warto pamiętać, że dobrze jest zezłomować starą niepotrzebną pralkę czy z gospodarstwa rolnego pług itd.
  • Deska elewacyjna- Imitacja drewna Liczba postów: 27 Grupa: Stawiamy śc... Potrafi to wygladać naprawdę dobrze.
  • ankrowanie ścian - co to i za ile? Liczba postów: 11 Grupa: Stawiamy śc... Ankrowanie ścian to technika wzmacniania lub stabilizowania ścian, najczęściej stosowana w budownictwie lub przy pracach związanych z remontami i zabezpieczanie...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19440 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 129

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >