Dodatkowe ocieplanie ściany trójwarstwowej

« Powrót do grupy: Robimy izolację cieplną

25 stycznia 2010, 18:20

Zgadzam sie: good 0 bad

Jej budowa to od wewnątrz pustak suporek 24cm, w środku styropian 5cm, od zewnątrz cegła biała 12cm.
Moje pytanie czy można ocieplać taką ścianę od zewnątrz dodatkowym styropianem, czy będzie się gromadzić wilgoć pomiędzy pierwszym i drugim styropianem, a jeżeli można to jakiej grubości styropian?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 lutego 2010, 20:19

Moze ktos z forum ocieplal taka sciane i moglby sie podzielic swoja opinia po ociepleniu?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 lipca 2010, 02:16

Widzę, że Belweder trochę "czuje" zagadnienie.
Odsyłam do projektantów, bo nie chcę wprowadzić w błąd. To są "groszowe" sprawy!

Zgłoś | Cytuj | Link

30 listopada 2010, 17:26

Użytkownik Belweder napisał: czy będzie się gromadzić wilgoć pomiędzy pierwszym i drugim styropianem

Pomiędzy tymi warstwami w przegrodzie, którą opisujesz jest warstwa osłonowa z białej cegły. Styropian jest materiałem nieprzepuszczalnym dla wody. Jeśli ta warstwa nie będzie posiadać wilgoci w chwili montowania izolacji zewnętrznej ze styropianu, powinno być wszystko w porządku. Najlepszymi więc miesiącami na ocieplanie ścian zewnętrznych to m-ce letnie, kiedy oczywiście nie pada i jest sucho.
Dodatkowe ocieplenie danej przegrody polepszy jej parametry termoizolacyjne. Myślę, że już po pierwszym sezonie grzewczym od zamontowania termoizolacji zauważysz różnicę w wydatkach na ogrzewanie.
Gdybyś zdecydował się jednak na wybór wełny mineralnej do ocieplania - chętnie pomogę w wyborze odpowiedniego materiału z produktów Knauf Insulation.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 165

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >