offline syriusz doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline vanilla doświadczony
|
osobiście ten problem mnie nie dotyczy, mam w rodzinie
jednak kogoś, kto skorzystał z projektu na tereny
powodziowe, nie pamiętam, który to dokładnie, więc
podsyłam namiary na kilka: |
| |
Reklamy Google | |
|
|
| |
offline bud fachowiec
|
Naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy budują się na terenach zalewowych. Tam gdzie w '97 broniłem wałów, by nie zalało pobliskich miejscowości dzisiaj powstało kilkaset nowych domów. W zeszłym roku przyszła powódź i ludzki lament słychać było chyba w promieniu 100 km. Kiedy wreszcie zacznie liczyć się coś więcej niż cena działki. Współczuję ludziom, którym woda zabiera całe majątki, lecz dla ludzkiej głupoty nie mam wyrozumiałości. |
| |
|
zgadzam się w tej opinii co do terenów powodziowych, gdzie domy zostały zmyte przez ścianę wody. Są też tereny, którym woda nie wyrządza tak dotkliwych szkód, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne, stąd pytanie o projekt domu, ograniczający ryzyko poniesienia szkód. Skoro są takie projekty, dlaczego z nich nie skorzystać. Przykład: http://projekty.lipinscy.pl/Okinawa/ |
| |
Reklamy Google | |
offline Bronz majster
|
Ludzie uczą się (nie zawsze) na swoich błędach. A wystarczy korzystać z doświadczeń krajów w których powodzie są co roku tam wszystkie domu stoją na palach. Właśnie te projekty pokazują jaką drogą należy podążać w budownictwie na terenach zalewowych. Oczywiście sam projekt to nie wszystko, reszta to materiały budowlane w odpowiednio wysokim standardzie. |
| |
offline vanilla doświadczony
|
Dokładnie. Niestety, sporo czasu musi jeszcze upłynąć
zanim perspektywiczne budowanie wejdzie ludziom w nawyk.
Pomysł na domy na tereny powodziowe jest zadziwiająco
prosty i funkcjonalny. Bardzo podoba mi się umieszczenie
części mieszkalnej na wyższej kondygnacji, jak w tym
projekcie: |
| |
|
|
| |
offline worktravel doświadczony
|
Napiszę tak w warunkach Polski, gdzie mamy wybór mieszkać
na terenach niezalewowych bezpieczniej jest wybierać takie
miejsca do zamieszkania. |
| |
Gość: Trenton praktykant |
Wydawało mi się, że nie urzędy nie wydają pozwoleń na budowę na terenach zalewowych??? Jeśli natomiast komuś zdarzyło się postawić dom na podmokłym gruncie warto zajrzeć , co piszą na ten temat na forum |
|
Dom na teren powodziowy
«
Powrót do grupy: Innowacje w budownictwie
Ostatnio na forum
- Jaka brama garażowa? Liczba postów: 148 Grupa: Innowacje w... Warto zainwestować w dobrej jakości bramę garażową, która będzie solidnie wykonana, ciepła i jednocześnie pasowała do aranżacji. Dlatego też stojąc przed wybore...
- Nowoczesne budownictwo?] Liczba postów: 66 Grupa: Innowacje w... W budownictwie często spotykamy się z problemem słabonośnych gruntów, które mogą utrudniać budowę tuneli, mostów czy wiaduktów. Jednym z najskuteczniejszych spo...
- Zarządzanie magazynem, który system WMS? Liczba postów: 36 Grupa: Innowacje w... U nas na systemie Berberis udało się sporo poprawić, przynieść sobie mocną zmianę. Natomiast to nie tak, że nagle z niczego będzie idealnie. Potrzebny jest czas...
- Jaka szyba do kominka? Liczba postów: 6 Grupa: Innowacje w... Wybór szyby do kominka zależy od kilku czynników: []Materiał: Najczęściej stosuje się szybę ceramiczną, która wytrzymuje bardzo wysokie temperatury (nawet do....
- Dom energooszczędny Liczba postów: 173 Grupa: Innowacje w... Zastanawiasz się nad projektem domu? "Dom w lipiennikach 5" to propozycja, którą znajdziesz na stronie https://www.archon.pl/projekty-domow/pro jekt-dom-w-lipien...