Dom na teren powodziowy

« Powrót do grupy: Innowacje w budownictwie

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

23 maja 2011, 09:38

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam! Czy ktoś z Was posiada doświadczenie w budowaniu domu na terenie zagrożonym powodzią lub mógłby podać namiary na tego rodzaju projekty?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 maja 2011, 15:03

osobiście ten problem mnie nie dotyczy, mam w rodzinie jednak kogoś, kto skorzystał z projektu na tereny powodziowe, nie pamiętam, który to dokładnie, więc podsyłam namiary na kilka:

http://domy.lipinscy.pl/tereny_zagrozone_powo dzia/

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 maja 2011, 15:28

dzięki, znam te projekty i jak na razie są w ścisłej czołówce, zwłaszcza Itaka. Będziemy wdzięczni za kontakt do tej osoby.

Zgłoś | Cytuj | Link

26 maja 2011, 10:00

Naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy budują się na terenach zalewowych. Tam gdzie w '97 broniłem wałów, by nie zalało pobliskich miejscowości dzisiaj powstało kilkaset nowych domów. W zeszłym roku przyszła powódź i ludzki lament słychać było chyba w promieniu 100 km. Kiedy wreszcie zacznie liczyć się coś więcej niż cena działki. Współczuję ludziom, którym woda zabiera całe majątki, lecz dla ludzkiej głupoty nie mam wyrozumiałości.

Zgłoś | Cytuj | Link

14 czerwca 2011, 09:56

zgadzam się w tej opinii co do terenów powodziowych, gdzie domy zostały zmyte przez ścianę wody. Są też tereny, którym woda nie wyrządza tak dotkliwych szkód, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne, stąd pytanie o projekt domu, ograniczający ryzyko poniesienia szkód. Skoro są takie projekty, dlaczego z nich nie skorzystać. Przykład: http://projekty.lipinscy.pl/Okinawa/

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 czerwca 2011, 12:09

Ludzie uczą się (nie zawsze) na swoich błędach. A wystarczy korzystać z doświadczeń krajów w których powodzie są co roku tam wszystkie domu stoją na palach. Właśnie te projekty pokazują jaką drogą należy podążać w budownictwie na terenach zalewowych. Oczywiście sam projekt to nie wszystko, reszta to materiały budowlane w odpowiednio wysokim standardzie.

Zgłoś | Cytuj | Link

11 lipca 2011, 11:12

Dokładnie. Niestety, sporo czasu musi jeszcze upłynąć zanim perspektywiczne budowanie wejdzie ludziom w nawyk. Pomysł na domy na tereny powodziowe jest zadziwiająco prosty i funkcjonalny. Bardzo podoba mi się umieszczenie części mieszkalnej na wyższej kondygnacji, jak w tym projekcie:
http://projekty.lipinscy.pl/Tahiti/

Zgłoś | Cytuj | Link

22 lipca 2011, 10:25

a spotkaliście się z takim budownictwem w innych państwach?

Zgłoś | Cytuj | Link

19 sierpnia 2011, 16:09

Napiszę tak w warunkach Polski, gdzie mamy wybór mieszkać na terenach niezalewowych bezpieczniej jest wybierać takie miejsca do zamieszkania.
Takie rozwiązanie jest świetne dla osób, które mają dwa (lub więcej) domów. Jeśli ktoś buduje jeden jedyny na kredyt to niech lepiej trzyma się z daleka od terenów zalewowych. Proszę sobie wyobrazić idzie zagrożenie trzeba więc wynieść z domu na kilka dni (a może dłużej), zabezpieczyć samochód, potem uprzątać teren itd.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 listopada 2011, 09:29

Wydawało mi się, że nie urzędy nie wydają pozwoleń na budowę na terenach zalewowych??? Jeśli natomiast komuś zdarzyło się postawić dom na podmokłym gruncie warto zajrzeć , co piszą na ten temat na forum

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaka brama garażowa? Liczba postów: 148 Grupa: Innowacje w... Warto zainwestować w dobrej jakości bramę garażową, która będzie solidnie wykonana, ciepła i jednocześnie pasowała do aranżacji. Dlatego też stojąc przed wybore...
  • Nowoczesne budownictwo?] Liczba postów: 66 Grupa: Innowacje w... W budownictwie często spotykamy się z problemem słabonośnych gruntów, które mogą utrudniać budowę tuneli, mostów czy wiaduktów. Jednym z najskuteczniejszych spo...
  • Zarządzanie magazynem, który system WMS? Liczba postów: 36 Grupa: Innowacje w... U nas na systemie Berberis udało się sporo poprawić, przynieść sobie mocną zmianę. Natomiast to nie tak, że nagle z niczego będzie idealnie. Potrzebny jest czas...
  • Jaka szyba do kominka? Liczba postów: 6 Grupa: Innowacje w... Wybór szyby do kominka zależy od kilku czynników: []Materiał: Najczęściej stosuje się szybę ceramiczną, która wytrzymuje bardzo wysokie temperatury (nawet do....
  • Dom energooszczędny Liczba postów: 173 Grupa: Innowacje w... Zastanawiasz się nad projektem domu? "Dom w lipiennikach 5" to propozycja, którą znajdziesz na stronie https://www.archon.pl/projekty-domow/pro jekt-dom-w-lipien...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19396 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 492

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >