Dom szkieletowy cy murowany ??

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 6 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  2 3 4 5 6  ▸

12 czerwca 2010, 19:06

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam
Nieznajomość podstaw fizyki budowli wynika z Pana kolejnych już wypowiedzi. Wszystko co miałem napisać, napisałem.
Z nowych aspektów, nie wartość wsp. U dla ściany bez otworów, lecz rzeczywiste zapotrzebowanie energii dla danego budynku z uwzględnieniem mostków cieplnych oraz niejednrorodności przegród, jest podstawą do obliczeń. Pisanie o 5 minutach na obliczenia Pana ośmiesza. Bardziej obrazowo, cóż komu ze zbadania ile auto zużywa paliwa po przejechaniu 100 m z prędkością 60 km/h? Ot jakaś wartość, ale o czym ma świadczyć? Podobnie jest z obliczaniem kawałka ściany bez otworów - w dodatku z pominięciem najważniejszego: niejednorodności budowy ściany. To wszystko daje mi dowód, iż nie ma Pan pojęcia o czym pisze. Dlatego zaproponowałem swoją usługę.
Nie znam wyników analiz - możliwe, że wyniki będą na korzyść konstrukcji płytowych? Jednakże wtedy będą podstawy do pozytywnych opinii, bo do tej pory, to namawia Pan werbalnie, a to mnie nie interesuje.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 czerwca 2010, 19:57

Dyskusja nie powiem ciekawa. Proponuję 3 wdechy i wydechy po obu stronach, póki jeszcze nerwy na wodzy :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 czerwca 2010, 15:52

Witam
Dzięki za tonowanie. Te 3 wdechy przypominają dawmniejsze "3 łyki ekonomiki" - może ktoś jeszcze pamięta? :wink:
Marzy mi się akcja czy organizacja, która badałaby na czynniki pierwsze wszelkie reklamy i materiały marketingowe. Niezależnie i bezstronnie, by podać wszystkim "za i przeciw" rozwiązaniom niczego nie ukrywając. Wtedy byłby inny poziom produktów na rynku i zadowolenie klientów z wydania ciężko zarobionych pieniędzy. Czy to jest możliwe? :(
A swoją drogą, gdyby nie było pieniądza na świecie ani jego substytutu, to czy technika pozyskiwania klientów byłaby ta sama co dzisiaj?

Te rozterki, to wynik 3 oddechów. :D

Pozdrawiam dobrą duszę Krzysztofa Wojnickiego a także Pana Różyckiego od domów płytowych. Swoją drogą, sam jestem ciekaw wyników tych analiz i porównań obu systemów budowy domów drewnianych - a jeszcze lepiej na tle innych systemów. Chętnie się podejmę takich analiz. Z własnej inicjatywy szybko tego nie zrobię, bo zajęty jestem działaniem odpłatnym, ale może jest jakaś firma zainteresowana takim zleceniem?

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

19 czerwca 2010, 13:50

Witam i przepraszam że dawno tu nie zaglądałem, niestety brak czasu.
Użytkownik JBZ napisał: Witam
Nieznajomość podstaw fizyki budowli wynika z Pana kolejnych już wypowiedzi. Wszystko co miałem napisać, napisałem.
Z nowych aspektów, nie wartość wsp. U dla ściany bez otworów, lecz rzeczywiste zapotrzebowanie energii dla danego budynku z uwzględnieniem mostków cieplnych oraz niejednrorodności przegród, jest podstawą do obliczeń. Pisanie o 5 minutach na obliczenia Pana ośmiesza. Bardziej obrazowo, cóż komu ze zbadania ile auto zużywa paliwa po przejechaniu 100 m z prędkością 60 km/h? Ot jakaś wartość, ale o czym ma świadczyć? Podobnie jest z obliczaniem kawałka ściany bez otworów - w dodatku z pominięciem najważniejszego: niejednorodności budowy ściany. To wszystko daje mi dowód, iż nie ma Pan pojęcia o czym pisze. Dlatego zaproponowałem swoją usługę.
Nie znam wyników analiz - możliwe, że wyniki będą na korzyść konstrukcji płytowych? Jednakże wtedy będą podstawy do pozytywnych opinii, bo do tej pory, to namawia Pan werbalnie, a to mnie nie interesuje.

Jerzy Zembrowski

Nie skomentuje całego postu, bo w przeciwnym razie zamiast pomagać innym na forum, będziemy kłócić się w nieskończoność.
Proszę tylko o jedno... niech Pan nie wypisuje że nie mam pojęcia o fizyce budowli, bo nie zan pan mojego wykształcenia, wiedzy praktycznej czy teoretycznej związanej z budową/remontem/ociepleniem/wygłuszeniem..... Ja osobiście uważam że mógłbym konkurować ze znawcami konstrukcji drewnianych w zakresie doboru właściwych materiałów i redukci mostków termicznych.

Użytkownik JBZ napisał: Pozdrawiam dobrą duszę Krzysztofa Wojnickiego a także Pana Różyckiego od domów płytowych. Swoją drogą, sam jestem ciekaw wyników tych analiz i porównań obu systemów budowy domów drewnianych - a jeszcze lepiej na tle innych systemów. Chętnie się podejmę takich analiz. Z własnej inicjatywy szybko tego nie zrobię, bo zajęty jestem działaniem odpłatnym, ale może jest jakaś firma zainteresowana takim zleceniem?
Dziękuje że spuścił Pan z tonu, w końcu lepiej prowadzi się rozmowy w miłej atmosferze. :wink:
Co do analiz, jeżeli tylko będę budował dom z gotowego projektu na teranie jednej strefy klimatycznej gdzie znam osobę co wybudowała ten sam dom bez większych zmian ale w innym systemie, to obiecuje dołożyć wszelkich starań by przedstawić na łamach forum audyty energetyczne obu technologi. Jak i również podeśle Panu obliczenia statyczne obu domów.

Pozdrawiam Dariusz Różycki

SIPs

Zgłoś | Cytuj | Link

8 lipca 2010, 14:38

Dzięki za deklarację, chętnie pomogę.
Niezależnie od tego, obiecuję, jak tylko znajdę kilka wieczorów wolnych, to opracuję analizy energetyczne i cieplno-wilgotnościowe takich domów oraz klasycznych szkieletowych i zamieszczę w naszym serwisie o czym nie omieszkam powiadomić

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 marca 2015, 11:54

Moim zdaniem lepszym pomysłem jest murowany. Dużo bardziej stabilna konstrukcja i przede wszystkim rozwiązanie na lata. Oczywiście każdy może mieć swoje za i przeciw, duże znaczenie mają również koszty. Fajne opracowanie porównawcze w temacie macie tutaj - http://budowlany-swiat.pl/

Zgłoś | Cytuj | Link

26 kwietnia 2015, 22:04

Zdecydowanie murowany dom, a idąc dalej tym tropem to najlepiej murować ściany z betonu komórkowego, który pozwala na najszybsze postawienie ścian i oszczędność w czasie użytkowania.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 października 2016, 14:47

Jak oceniacie tego typu konstrukcje drewniane - http://www.mazurskie-domy.pl Czy rzeczywiście one są wystarczająco trwałe, aby były w stanie przetrwać w polskich warunkach pogodowych?

Zgłoś | Cytuj | Link

22 listopada 2016, 10:32

Ja także jestem zdania, że dom murowany daje większą stabilność w przeciwieństwie do szkieletowego, ale wszystko ma swoje plusy oraz minusy, podobnie jak w każdym przypadku należy pomyśleć o wykonania solidnego dachu na lata, akurat w tej kwestii pomożemy podczas wyboru materiałów i nie tylko.

www.DachyZulawy.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

24 listopada 2016, 23:28

A ja jednak wole domy drewniane, a nawet powiem więcej - wykonane z bala. Słysząc bal każdy myśli że to góralska chatka, a takie domy są bardzo popularne np. na mazurach. Miałem okazję mieszkać w takim domu, wybudowanym przez Natur Eko Dom (http://www.naturekodom.pl/ i powiem że to całkiem fajne rozwiązanie. Bardzo mi się ta ich konstrukcja spodobała.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 6 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  2 3 4 5 6  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 571 Grupa: Technologie... Jeśli szukasz miejsca w którym znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek to ko...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 371 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • agencja Liczba postów: 4 Grupa: Technologie... Dais - https://dais.pl/ to agencja marketingowa, która łączy doświadczenie w social mediach z efektywnymi strategiami performance marketingowymi. Dzięki analizo...
  • Wyposażenie magazynu Liczba postów: 1547 Grupa: Technologie... Potrzebujesz osprzętu do wózków widłowych, który ułatwi Twoją pracę? Zajrzyj do Mipromet. Znajdziesz tam liny stalowe, uchwyty do beczek, trawersy, czy nakładki...
  • wózki widłowe Liczba postów: 4 Grupa: Technologie... Zastanawiasz się nad zakupem przedłużek do wideł, uchwytów do beczek, trawersów, czy lin stalowych? Sprawdź ofertę Mipromet, która oferuje wysokiej jakości ospr...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19444 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 335

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >