Dom szkieletowy cy murowany ??

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 6 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

16 kwietnia 2010, 14:58

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam stoje przed wyborem mojego nowego domku,
co uważacie o technologi szkieletowej?
rozmawiałem z przedstawicielem firmy www.domyheban.pl
który bardzo pozytywnie sie wypowiada na ten temat. czy moze znacie ta firme? co uważacie o domkach szkieletowych?
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

17 kwietnia 2010, 18:47

Witam serdecznie.
Tak jak już pisałem na innym forum- nie ma złych technologi, tylko wykonanie może być kiepskie.
Ogólnie domy drewniane do jakich zalicza się dom szkieletowy, jeśli jest dobrze wykonana jest jedną z najbardziej energooszczędnych technologi budowlanych.
Jeśli ktoś się waha nad wyborem domu szkieletowego bo boi się o jego wytrzymałość a chciałby cieszyć się domem tak samo wytrzymałym jak murowany a zarazem energooszczędnieszy od kanadyjczyka, to polecam przeczytanie artykułu o domach z paneli strukturalnych.
Panel SIPs-czyli panel strukturalny to rozwiązanie dla najbardziej wymagających inwestorów.

pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 kwietnia 2010, 14:51

ja jestem zdecydowana na dom drewniany.
Tylko, że składanie szkieletu na placu budowy ma pewne wady - boję się, że będę tam musiała cały czas być i pilnować czy ekipa to dobrze składa, czy dokładnie.
Czy ktoś zna jakąś porządną firmę która stawia drewniane domki z prefabrykowanych elementów? nie mogą to być duże elementy (jak mają np w haas czy danwood), bo mam starodrzew na działce i mi się to po prostu nie zmieści samochód z transportem...
mam już wstępne oferty od firm: FDPL(www.fdpl.eu) i Kopahaus (www.kopahaus-barlinek.pl) ale szukam jeszcze porównania.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 kwietnia 2010, 00:32

Witam. Ala K
Jeżeli Pani obawia się o niedokładne wykonanie i pozostawienie mostków termicznych, a zdecydowała się Pani na dom drewniany, ze względu na jego dobre parametry energooszczędne.
To może dobrym rozwiązaniem będzie konstrukcje z paneli Strukturalnych-(SIPs) Posiada ona leprze parametry zarówno wytrzymałościowe jak i energooszczędne.
W tej konstrukcji wszystkie połączenia pomiędzy izolacją a słupami łączącymi, muszą być dodatkowo uszczelnione np pianką poliuretanową. W przeciwnym razie wykonawca podpisując gwarancję bierze na siebie całe ryzyko. (z doświadczenia wiem, iż firmy które nie są "pewne" własnej precyzji wykonania, nie dadzą żadnej gwaranci.)

pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

20 kwietnia 2010, 11:55

proszę pana, nie mogę pobrać na dysk tego panelu - wyskakuje informacja o niedostępności strony.
czy to jest budowane jak kanadyjczyk?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 kwietnia 2010, 21:19

Przepraszam, wkradł się nam na stronę błąd, naprawimy to jak najszybciej będzie to możliwe.
Jeżeli poda Pani adres e-mail to mogę przesłać te informacje bezpośrednio.
Użytkownik napisał: czy to jest budowane jak kanadyjczyk?
I tak, i nie.
Jest to konstrukcja drewniana, posiadająca podwalinę, słupy, oczep tak jak ma to miejsce w kanadyjczyku. Największą różnicę stanowi izolacja, zamiast wełny mineralnej zastosowane są panele strukturalne(OSB-Styropian-OSB,)które również przenoszą obciążenia statyczne.
Dzięki styropianowi z dodatkiem grafitu i hermetycznym rodzajem połączenia wszystkich elementów, panel SIPs uzyskuje najlepszy współczynnik przenikania ciepła dostępny na polskim rynku, ponadto grafit zawarty w styropianie obniża chłonność wilgoci, dzięki czemu wytrzymałość konstrukcji SIPs przewyższa wytrzymałość standardowego kanadyjczyka.

pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

21 kwietnia 2010, 20:58

Hehe widzę, że Dar-Bud SIPs zawładnął wszystkimi tematami :)

A co do wytrzymałości, to z całą pewnością jest to bardziej wytrzymałe od kanadyjczyków czy innych budowli drewnianych, ale jak wypada w potyczce ze ścianami murowanymi?

Zgłoś | Cytuj | Link

22 kwietnia 2010, 12:41

Dosyć interesujący wątek, aby porównać te style budowania. Ja raczej chyba obstawiał bym murowany, jakoś nasz klimat mnie nie przekonuje do czegoś innego.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 kwietnia 2010, 18:07

Pani Filipie, akurat klimat to mamy wspaniały na domy drewniane, tak uważam! Naprawdę lepiej i łatwiej ogrzać dom zbudowany z naturalnego izolatora niż mur ceglany.
ale ten styropian i OSB to mnie zniechęciły, nie ukrywam.
Chciałabym drewniany dom. W którejś z firm (chyba Danwood), w której prosiłam o ofertę wszystko było super dopóki mi koleżanka nie powiedziała, że oni normalnie w środek drewnianego domu słupy metalowe dają!!!

Zgłoś | Cytuj | Link

23 kwietnia 2010, 00:27

Czemu styropian Panią zniechęcił?
Bo przecież OSB jest także w zwykłym szkielecie drewnianym z tą różnicą że tylko na zewnątrz.
W budownictwie drewnianym trzeba przede wszystkim uchronić się przed powstawaniem mostków termicznych (wełna osiada i powstaje nieizolowana szparka), a co z tym się wiąże, często powstaje punkt rosy.
Ciągnąc dalej ten temat, wełna i słupy nabierają wilgoci, co sprawia iż szybko tracą swoje właściwości.

Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 6 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 571 Grupa: Technologie... Jeśli szukasz miejsca w którym znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek to ko...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 371 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • agencja Liczba postów: 4 Grupa: Technologie... Dais - https://dais.pl/ to agencja marketingowa, która łączy doświadczenie w social mediach z efektywnymi strategiami performance marketingowymi. Dzięki analizo...
  • Wyposażenie magazynu Liczba postów: 1547 Grupa: Technologie... Potrzebujesz osprzętu do wózków widłowych, który ułatwi Twoją pracę? Zajrzyj do Mipromet. Znajdziesz tam liny stalowe, uchwyty do beczek, trawersy, czy nakładki...
  • wózki widłowe Liczba postów: 4 Grupa: Technologie... Zastanawiasz się nad zakupem przedłużek do wideł, uchwytów do beczek, trawersów, czy lin stalowych? Sprawdź ofertę Mipromet, która oferuje wysokiej jakości ospr...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19444 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 367

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >