Drzwi zewnętrzne podwyższone 240cm

« Powrót do grupy: Montujemy okna i drzwi

14 maja 2023, 15:13

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam grupowiczów,

chcialabym się Was coś poradzić (nie jestem obeznana w tematyce budowlanej). Jesteśmy w trakcie poszukiwań drzwi zewnętrznych głównych. Nasz otwór drzwiowy to 2400 x 1600 (wys x szer),
Napewno nie chcemy zmniejszac ich wysokosci ze wzgledu na taka samą okien - tak samo nie chcemy dokladac gornego naswietla.
Dlatego nasze pole poszukiwań bardzo się zawęża, Mamy upatrzone drzwi z firmy Wikęd o numerze wzoru FI02a z serii Future Inox które w takiej konfiguracj jak na zdjęciu pasowały by idealnie 2/3 antracyt zstruktura 1/3 winchester (apropo aspektów wizualnych).

Chciałabym zadać kilka pytań:

1) Czy przy takich gabarytach (1100 drzwi + 500 naswietle) i wysokości - to koniecznie muszą być drzwi aluminiowe a nie stalowe?
2) Czy oprócz firmy Wikęd , u innych producentów jest możliwość podwyższenia na 240cm (jeśli tak to u których?)
3) Apropo upatrzonego wzoru z Wikęda :
- czy te drzwi z serii Future Inox są w pełni aluminiowe ?
- apropo wyboru technologii z tego wzoru myslimy nad wyborem miedzy Termo Prestige Lux a Optimum Termo (czy dobrze rozumiem że obie są w pełni aluminiowe a roznia sie wypelnieniem oscieznicy/gruboscia/indeksem U)
4) Czy apropo dodatkowych opcji zalecalibyście do drzwi takich gabarytow samozamykacz chowany + wzmocenienie pod samozamykacz (lub jest to wrecz wymagane)
5) Ktos nam doradzil ze klamko-klamka jest najlepszym rozwiazaniem apropo docisku skrzydla
6) Takie drzwi z Wikęda kosztują z montażem ok 13tys - czy za ta cene poszukalibyscie cos innego - np drewniane lub aluminiowe z aluprof

i ostatnie pytanie apropo montażu : chcielibyśmy wziaść to do zrobienia na klinarycie/poszerzeniu systemowym - ale tutaj pytanie apropo montażu - ponieważ drzwi nasze są praktycznie jedynym wejsciem do domu (z tego wzgledu zrobilismy tymaczasowe drzwi z OSB ktore sa do teraz ) i aktualnie dziala elektryk , po nim wchodza tynki/podlogowka/wylewki . Pytanie: napewno nie montujemy przed tynkami ( i tak bedziemy robic gładzie w wiatrolapie ) , ale czy mozemy zamontowac drzwi zewnętrzne po wylewkach (czy moze musi byc przed apropo zatopienia progu/klinarytu) ?

Bardzo proszę o odpowiedź i o wyrozumiałość (nie mamy dużej wiedzy apropo tego tematu )

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 maja 2023, 17:06

Zgadzam sie: good 0 bad

Drogi Dawidzie - To jest wątek akurat apropo drzwi zewnętrznych o niestandardowej wysokości ;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Żaluzje okienne Liczba postów: 21 Grupa: Montujemy o... Powiem wam, że ja nad wszystkim długo myślałam i porównywałam już najróżniejsze oferty i póki co, szczerze mówiąc najbardziej mnie przekonuje ofer...
  • Montaż okien Liczba postów: 92 Grupa: Montujemy o... W kwestii dobrych i solidnych, wytrzymałych okien wysokiej jakości, to warto zwrócić uwagę także na nasze kolekcje które znajdziecie na ODB.com.pl w razie pyta...
  • JAKIEJ FIRMY DRZWI ZEWNĘTRZNE? Liczba postów: 517 Grupa: Montujemy o... Ciekawa oferta tylko mało konkretów w tym GreenStepie. Porta, DRE, Pol-Skone - OK jest w czym wybierać. Vikkingi to nisza ale OK jakościowo. Wikęd konkurencji n...
  • Drzwi wewnętrzne Liczba postów: 380 Grupa: Montujemy o... Wybierając drzwi do wnętrza warto byłoby nie tylko patrzeć na wygląd, ale również na jakość wykonania. Sam teraz zastanawiam się nad drzwiami do swojego domu i....
  • drzwi do mieszkania Liczba postów: 21 Grupa: Montujemy o... Ciekawa rzecz mnie ostatnio spotkała patrząc pod katem w/w tematu ze zdalnym dostępem lub kontrolą dostępu. Dostałem zamówienie na 5 sztuk drzwi z Wikędu do 5 d...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 366

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >