offline przemek986 fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline mazi1117 majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: darvi praktykant |
|
| |
Gość: larry praktykant |
W kwestii energii i nowoczesnych rozwiązań grzewczych, znalazłem ostatnio ciekawy artykuł: http://www.cire.pl/item,134996,2,0,0,0,0,0,rynek-mocy-szansa -czy-zagrozenie-_dla-kogeneracji.html . Polecam się zapoznać wszystkim, który interesują się tym tematem. |
| |
offline kalihalirap praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
Najbardziej ekologiczną formą energii jest ... energia oszczędzona. Dlatego też najważniejszym elementem budowy (pod katem ekologii i oszczędności energii) jest wykonanie jak najlepszej izolacji termicznej budynku. Tu polecam zestaw porad-rozwiązań pokazanych na stronie http://knauf-industries.pl/program,showroom,s tyropiany-zastosowania.html, które pozwolą na prawidłową izolacje budynku wysokiej jakości styropianem Knauf Therm. |
| |
offline przemek986 fachowiec
|
|
| |
offline lawiana inżynier
|
Nawet i bez rabatu możemy zmieścić sie w 10 latach, bo przecież są jeszcze dotacje do odnawialnych źródeł energii... Panele fotowoltaiczne moim zdaniem najlepiej sprawdzają się w połączeniu z pompą ciepła, bo przy dobrze zaplanowanej instalacji możemy ograniczyć koszty ogrzewania i energii elektrycznej nawet do zera. Sama mam zarówno panele fotowoltaiczne jak i pompę ciepła w swoim domu, który jest również pensjonatem w okresie wiosennym i letnim. Dom ma powierzchnie ponad 700m2 i gdybym nie zdecydowała się na odnawialne źródła energii, to sądzę że na samo ogrzewanie domu o tej powierzchni musiałabym wydać z 30-40tyś złotych rocznie, bo w grę wchodziłby tylko gaz lub olej opałowy, bo zarówno węgiel jak i drewno są bardzo niewygodne i musiałabym chyba kogoś zatrudnić do podkładania do pieca. Do tego należałoby doliczyć koszty zużycia energii elektrycznej, które też byłyby znaczne. Panele fotowoltaiczne produkują więcej energii latem niż zimą i latem przekazuje te nadwyżki do zakładu energetycznego a zimą zakład energetyczny odlicza tą energie od energii, która przekazuje mi zimą. Dzięki temu nie płacę w zasadzie nic za ogrzewanie i energie elektryczną. Dla wszystkich zainteresowanych panelami fotowoltaicznymi polecam kompletne instalacje z tej oferty http://www.hewalex.pl/fotowoltaika/ |
| |
offline paullakarolak majster
|
Jak kts z was ma wątpliwości jaki kocioł kupić do domu to ja polecam firmę www.pleszewskiekotly.pl . Mają super oferte i dogodne ceny. |
| |
offline lukas doświadczony
|
lawiana, zgadzam się, że odnawialne źródła energii są najbardziej opłacalne. Uwzględniąjąc dotację, sporo zaoszczędziłem, stawiając na takie właśnie urządzenia grzewcze. W moim przypadku była to gruntowa pompa ciepła. Nie potrzebuję żadnej dodatkowej grzałki w okresie zimowym. Wyczytałem, że w gruncie temperatura nie spada poniżej 10 stopni, dlatego z energii geotermalnej można korzystać cały rok: http://blog.dedietrich.pl/cieplo-z-gruntu-jak -dziala-gruntowa-pompa-ciepla/. Jest po prostu bardziej praktyczna i ekonomiczna. |
|
Energia ekologiczna
«
Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom
Ostatnio na forum
- dom energooszczedny Liczba postów: 324 Grupa: Ekologiczny... Zgadza się, najpierw należy ocieplić ściany, dach i podłogi oraz co ważne – wymienić okna na nowe, energooszczędne, co pozwoli na zmniejszenie ubytku energii na...
- Rekuperacja - jaką wybrać? Liczba postów: 30 Grupa: Ekologiczny... eśli ktoś zastanawia się nad montażem rekuperacji, zdecydowanie polecam firmę SIB. Zainstalowali u nas system kilka miesięcy temu i efekty są super – mamy w dom...
- pompa ciepła Liczba postów: 199 Grupa: Ekologiczny... Jeśli zastanawiacie się nad montażem pompy ciepła, mogę z całego serca polecić firmę SIB. U nas sprawdza się rewelacyjnie – w domu jest przyjemnie ciepło zimą i...
- Jaki kominek? Liczba postów: 9 Grupa: Ekologiczny... W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania energii, coraz więcej osób poszukuje sposobów na Mapquest Directions stworzenie domu przyjazne...
- Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...