Gość: Seba praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Zibi praktykant |
Są to domy modułowe (częściej spotyka się u nas określenie - z prefabrykatów). Myślę, że naprawdę warto. Pomijając już, że domy takie od kilku lat w Polsce robią furorę, to są one faktycznie o wiele tańsze niż zwykłe domy i co też ważne - szybciej są stawiane. A firma o której mówisz naprawdę jest fenomenalna, ma świetne projekty (w przeciwieństwie do większości firm specjalizujących się w modułach). |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Andre praktykant |
|
| |
Gość: Kenet praktykant |
Długo szukałem energooszczędnego domu i znalazłem.
Podpisałem już umowę. Zaczynam na jesieni. Zadatkowałem
fiński dom modułowy 114-10 z www.fdpl.eu. Podsunąłem
znajomemu koledze, który liczy świadectwa energetyczne i
wynik przeszedł moje oczekiwania 60kWh/m2 na rok a norma
dopuszcza jako OK 174 kWh/m2 na rok. |
| |
Gość: Arek praktykant |
Byłem na dniach otwartych budowanego domu w Aleksandrowie
Łódzkim, pomału zaczynam się przekonywać do tej
technologii. Drewno i dokładność wykonania są na prawdę
na najwyższym poziomie. Czy ktoś zna jakieś wady? |
| |
Reklamy Google | |
offline JBZ fachowiec
|
Zastanawiające jest, że na stronie w pozycji o firmie nie ma nic o
firmie, zaś w dziale Realizacje też nic nie podano. Przydałaby
się informacja o kapitale firmy - to wobec udzielanych
gwarancji 3-letnich. |
| |
offline zlafar praktykant
|
|
| |
offline CezarFx kierownik
|
Bardzo dużo można było się dowiedzieć o tych domach, i sprawdzić opinię posiadaczy na targach które niestety już się odbyły... najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że mówią o tych domach, "domy bez wad". Niestety mam wątpliwości czy te domy oby na pewno są tańsze z tego względu, że ceny drewna w Polsce są bardzo wysokie, no i jest wada w drewnie, bo ich mankamentem jest to, że szybko próchnieje jak jest źle zakonserwowane, a koszty utrzymania, ogrzewania i innych spraw to trzeba przyznać, że są niższe od tradycyjnego domu. Jeszcze jedna sprawa... budowa domu w takim systemie przy takich powodziach i klimacie jaki teraz zrobił się w Polsce jest ryzykowne. |
| |
offline guzik36 praktykant
|
|
| |
offline guzik36 praktykant
|
CezarFx, to nie jest do końca tak jak piszesz. Mam z FDPL dwie wyceny i mają naprawdę ceny niższe niż domu murowanego, nie jest to dużo, bo z moich wyliczeń wychodzi że 5-10%, ale zawsze trochę taniej. Co ważne domki te są wyjątkowo energooszczędne, więc one zarabiają dla nas przez kolejne dzisięciolecia eksploatacji :) Co do konserwacji to zdziwił mnie fakt, że drewno właśnie niczym nie jest konserwowane za wyjatkiem elewacji która jest narażona bezpośrednio na wodę, mróz i UV. Fachman od nich tłumaczył mi że nie trzeba konserwować a wręcz trzeba unikać tej trującej chemii. Wszystko załatwia odpowiedni system specjalnych szczelin mikrowentylacyjnych. Jeśli one są nic drewnu sie nie stanie. Sprawdziłem to u innych ludzi co znają sie na drewnie i potwierdzili to. W sumie wynika z tego kolejna zaleta - dom bez trującej chemii. Ostatecznie chyba jednak będę budował z pustaka (mam już projekt i część materiału) ale bardzo poważnie myślałem i wciąz myślę czy nie zmienić zdania. Dodatkowo kusi mnie to, że dom zrobiony jest z fińskiego drewna i w Finlandii a to zupełnie inna bajka. Czy KENET tu jeszcze zagląda? Czy możesz dać znać jak Twoja budowa od strony współpracy z nimi? Oni teraz zmieniają siedzibę i budują swoje biuro właśnie w tej technologii, byłem i widziałem i wygląda to naprawdę fajnie... |
|
FDPL Fińskie domy drewniane
«
Powrót do grupy: Porady i opinie
Ostatnio na forum
- Wspólna ściana i grzyb Liczba postów: 10 Grupa: Porady i op... cieza sprawa. ciekawe jak sie skonczyla... u nas wystarczylo wieksze grzanie w pomieszczeniu oraz pochlaniacze wilgoci https://www.pochlaniacz-wilgoci.pl/
- księgowość w małej firmie Liczba postów: 84 Grupa: Porady i op... A Berberis? Sami zauważycie, jaką to daje zmianę, ile przynosi. Mocna poprawa w krótkim czasie. Konsekwencje mogą być duże, ale pozytywne. Porządny system może....
- kamień dekoracyjny na ścianie Liczba postów: 34 Grupa: Porady i op... W ramach poszerzania świadomości ekologicznej firma wprowadziła do oferty dekoracyjne elementy do wnętrz, które są wytwarzane z recyklingowanych materiałów. Każ...
- projektant wnetrz warto? Liczba postów: 449 Grupa: Porady i op... Ja uważam, że warto korzystać z usług projektantów wnętrz. Od rozplanowania umeblowania itd. zależy nasz późniejszy komfort korzystania z domu/mieszkania, więc....
- Wycieraczki samochodowe - jakie? Liczba postów: 61 Grupa: Porady i op... Użytkownik andrzej89 napisał: Akurat jeżeli chodzi o wycieraczki samochodowe to ze swojej strony polecam zwrócić uwagę na producenta Dipp, który przygotował wer...