offline enerbau.pl fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline DrHouse3490 doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
|
|
| |
offline eder fachowiec
|
Mnie na przykład podoba się coś takiego - http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-kulczyk _2.php. Na stronie znajdziesz także sporo innych projektów domów, więc możesz sprawdzić ich ofertę. |
| |
Gość: Garobow praktykant |
Pewnie, że polecamy, projekty energooszczędne są bardzo przyszłościowe :) Wiele fajnych projektów znajdziesz w ofercie biura MG Projekt różnej wielkości i w różnym przedziale cenowym, dla każdego coś się znajdzie :) |
| |
Reklamy Google | |
|
Jeżeli dom energooszczędny w wersji standartowej ma
zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzewania w
wysokości 82,02 kWh/(m2 rok), to coś z tą |
| |
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
Duże okna są teraz faktycznie bardzo modne, jednak oprócz kwestii antywłamaniowych duże znaczenie ma wpływ tego typu stolarki na bilans energetyczny budynku. Przeszklenia na całą ścianę są zwykle stosowane w domach energooszczędnych oraz pasywnych i umieszczane są od najbardziej nasłonecznionej strony południowej. Pozwala to maksymalnie wykorzystać promieniowanie słoneczne do pasywnego ogrzewania domu zimą. Problematyczny może być tylko sezon letni, gdyż duże szyby mogą prowadzić do nadmiernego przegrzewania pomieszczeń. Ten problem można rozwiązać za pomocą przesłon lub naturalnych elementów zacieniających jak np. drzewa. Takie budynki są ponadto bardzo dobrze termoizolowane, aby straty ciepła w sezonie zimowym były minimalne. Natomiast w sezonie letnim ściany ocieplone styropianem grafitowym EPS o grubości 15-20 cm efektywnie chronią budynek przed zbytnim nagrzewaniem się. |
| |
offline Eldon32 fachowiec
|
|
| |
offline Konsultant Viessmann inżynier
|
|
| |
offline pozytywka fachowiec
|
|
|
Fajny projekt domu energooszczędnego?
«
Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom
Ostatnio na forum
- dom energooszczedny Liczba postów: 331 Grupa: Ekologiczny... Zgadza się, najpierw należy ocieplić ściany, dach i podłogi oraz co ważne – wymienić okna na nowe, energooszczędne, co pozwoli na zmniejszenie ubytku energii na...
- Rekuperacja - jaką wybrać? Liczba postów: 30 Grupa: Ekologiczny... eśli ktoś zastanawia się nad montażem rekuperacji, zdecydowanie polecam firmę SIB. Zainstalowali u nas system kilka miesięcy temu i efekty są super – mamy w dom...
- pompa ciepła Liczba postów: 199 Grupa: Ekologiczny... Jeśli zastanawiacie się nad montażem pompy ciepła, mogę z całego serca polecić firmę SIB. U nas sprawdza się rewelacyjnie – w domu jest przyjemnie ciepło zimą i...
- Jaki kominek? Liczba postów: 9 Grupa: Ekologiczny... W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania energii, coraz więcej osób poszukuje sposobów na Mapquest Directions stworzenie domu przyjazne...
- Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...