Ciasto:
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek (dużych)
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao do ciasta
Dodatkowo:
ok. 40 dag wiśni (z nalewki, z kompotu)
Lekki krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
2 łyżki mąki krupczatki
4-5 łyżek cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
400 ml śmietany 30%
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
5-6 łyżek śmietany 30%
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej
ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę pszenną
wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać mleko, wymieszać
i podzielić ciasto na dwie części.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. ¾ piany
z białek dodać do jednej części ciasta i razem
wymieszać. Prostokątną formą o wymiarach 25 na 36 cm
wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć
jasne ciasto. Pozostałą pianę z białek (¼) i kakao do
ciast dodać do drugiej części ciasta, razem wymieszać i
rozłożyć na jasnym cieście.
Wiśnie (wydrylowane) dobrze osączyć, ułożyć na
cieście, delikatnie je wciskając w ciasto. Całość
włożyć do nagranego piekarnika. Piec przez około 45
minut w temperaturze 160-180 °C.
W jednej szklance mleka wymieszać budyń waniliowy, mąkę
krupczatkę i cukier. Drugą szklankę mleka zagotować, a
następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszany
budyń. Całość gotować chwilkę na małym ogniu cały
czas mieszając. 3 łyżki mleka podgrzać i rozmieszać w
nim dokładnie żelatynę. Następnie wlać do gorącego
budyniu, razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać
do niej ostudzony budyń i dalej miksować, aby masa się
połączyła. Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć
lekki krem, wyrównać i włożyć do lodówki na około 30
minut.
Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej
lub w mikrofalówce. Następnie dodać śmietanę i razem
wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową
polewę rozłożyć na kremie i delikatnie rozsmarować.
Ciasto włożyć do lodówki.
offline NoNameUser inżynier
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline rysiek1 majster
|
Zrobiłem Fale Dunaju według tego przepisu :) dzięki wyszło super ze słodkości najbardziej uwielbiam serniki i jabłeczniki.Mam już wypróbowany przepis na Jabłecznik z bitą śmietaną |
| |
Reklamy Google | |
offline zbuntowany_anioł fachowiec
|
|
|