Chcę zbudować budynek godpodarczy o pow. 4x6 m (bez projektu). Ze względu na przeznaczenie (przechowywanie sprzętu gospodarczego itp.) chciałbym, aby była to możliwie najprostsza i najtańsza konstrukcja. Planuję ściany (pustaki żużlowe) do wysokości 2.2-3.2 m, dach jednospadowy (pokrycie blachą). Chcę zapytać, jaka jest najprostsza wersja fundamentu dla takiego budynku?
offline mmsps praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline lukasz860910 kierownik
|
nie wiem czy tak wolno budować do iluś metrów można nie mieć projektu ale trzeba zgłosić to...dokładnie musiał bym zapytać wuja on zna się na prawie budowlanym...strefa przemarzania zemi to ok 120 cm w zależności od gruntu jaki tam jest nieraz mniej a niekiedy więcej ale mniej niż 110cm nie może być...szkoda roboty zaś będą cuda się dziać... co do szerokości to większy niż pustak nie wien m jaki tam będzie... ja dał bym zbrojenie w fundamencie drut12 albo 10 szczymiązka z 6, szczemiążko co 30cm... |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Aninka praktykant |
|
| |
offline Emilek43 fachowiec
|
Dodatkowo trzeba pamiętać o hydroizolacji fundamentu. Dla nas od razu polecili aby to zrobić. Firma najbardziej była za tym abyśmy zakupili Hydroizolację WaterBlock, ze względu na dobrą wydajność, cenę i efekt bo świetnie zamykała dostęp wody do betonu. Na początku nie byliśmy pewni jednak ostatecznie tak zrobiliśmy. Zadowolony jestem bardzo, bo gdy patrzę u siebie nie ma ani jednego śladu, natomiast u sąsiadów obok piwnice nie są w zbyt dobrym stanie. |
| |
offline Eldon32 fachowiec
|
A co w takim razie powiesz na wykonanie skutecznej i trwałej hydroizolacji jak m.in Papy w Technologii Szybki Profil SBS której struktura wewnętrzna bitumów i kauczuków SBS jest zabezpieczona przed przegrzaniem i przepaleniem. Jednocześnie w rekomendowanych układach technologicznych pozwala na udzielenie długoletnich Imiennych Gwarancji Jakości Icopal do 45 lat |
| |
Reklamy Google | |
offline monikastrzelecka praktykant
|
Najtaniej nie znaczy najlepiej. Osobiście radzę, żebyś wybrał najlepszy możliwy beton, a będziesz miał pewność, że nic nie popęka, a sama konstrukcja będzie stabilna. Warto wybrać www.beton-bonus.pl |
Ten post był edytowany przez monikastrzelecka dnia: 17 listopada 2021, 11:02 | |
|