Mam problem, chcę przywiercić do sufitu 4 wkręty i boję sie ze natrafię na jakeiś kable które zniszcze. Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie. Mieszkam na czwarty, (ostatnim) piętrrze bloku i nie wiem czego mogę sie spodziewać. W pokoju nie ma puszki i nie moge okreslić jak kable biegnął. Czy są jakieś uniwersalne miejsca w których kładzie sie kable, które zasilają lmmpy na suficie (blok z płyty żelebetonowej, budowany wlatach 60 albo 70 XX wieku)? Jak sprawdzić którędy biegnął żebym na nie nie trafił?
offline lukash0214 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Maximus1973 praktykant
|
W budynkach budowanych w latach 60-70, każde miejsce było
uniwersalne. Ja bym obstawiał najkrótszą drogę pomiędzy
łącznikiem oświetlenia a wypustem na suficie (czyt. po
skosie). Jeżeli sufit jest z płyt żelbetowych z otworami
to prawdopodobnie w tych otworach są poprowadzone przewody
do wypustu oświetleniowego. Drugą możliwością jest to,
ze te przewody położone są pod warstwą tynku (również
o najkrótszej drodze od łącznika). Jeżeli sufit był
wylewany to przewód może być zalany właśnie w stropie
lub jest wykonany przewiert z kondygnacji powyżej. |
| |
Reklamy Google | |
offline kot68 inżynier
|
|
| |
offline Tomek111 fachowiec
|
Jeśli chcesz efektywnie zarządzać materiałami w swoim przemyśle kablowym? Odkryj fascynującą ofertę firmy Fallklandy Zagórz ich specjalnością są doskonałej jakości bęben kablowy drewniany i drewniane szpule. To produkty stworzone z tarcicy iglastej, pozyskiwanej z bieszczadzkich lasów w sposób przyjazny dla środowiska. Ciesz się innowacyjnymi rozwiązaniami, które doskonale sprawdzą się nie tylko w kablowniach, ale również w obszarze lin czy światłowodów. Bębny Tarcze i szpule drewniane to flagowe produkty, które pomieszczą odpowiednią ilość materiału i zapewnią swobodne jego rozwijanie. Zainspiruj się ekologicznymi rozwiązaniami, tworzonymi z pasją i zrównoważonym podejściem do surowców. Odkryj Fallklandy Zagórz i zrewolucjonizuj metody przechowywania i transportu. |
| |
offline hbradtke praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: kaithy praktykant |
Great blog. Reading your articles was fun. This book was fun for me moto x3m. I've bookmarked it and want to read more. Continue your great work! |
| |
offline kninstal praktykant
|
Najprostszym sposobem na znalezienie kabli pod tynkiem jest
wyposażyć się w detektor kabli. |
| |
Gość: lesamo1 praktykant |
|
| |
Gość: bobyf6 praktykant |
|
| |