offline magda906 doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline janek437 inżynier
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline maja83 inżynier
|
|
| |
offline wiola438 majster
|
Ja akurat mam piec na pellet i po dwóch latach użytkowania nie zamieniłabym tego paliwa na żadne inne. Mam też kominy z serii Brata standard, właśnie do takiego pieca i paliwa, i mogę tylko powiedzieć, że nic mi się tak dobrze nie udało wybrać do domu jak właśnie komin. |
| |
Gość: kominiarz1 praktykant |
Do komina zdecydowanie polecam cegły klinkierowe. Wygląda to najlepiej i jest najbardziej wytrzymałe (klinkier ma bardzo niską nasiąkliwość i wysoką paroprzepuszczalność). Do komina muszą być jednak stosowane cegły pełne, ewentualnie kominowe, z siedmioma szczelinami (takie rozwiązanie ma np. firma TERCA). |
| |
Reklamy Google | |
offline sylwia4012 kierownik
|
|
| |
offline oczkowgłowie inżynier
|
Ze swojej strony moge dodać, że jeżeli chodzi o kwestie
dotyczące kominów, czy też wkładów kominowych, na pewno
można polegać na doświadczeniu doradców Schiedel |
| |
Gość: jolero praktykant |
Wkłady kominowe do środka, a na zewnątrz obmurówka z klinkieru - tak wygląda prawdziwy komin :) Wkład powinien być wysokiej jakości, żeby wytrzymał kilkadziesiąt lat tyrania. Obmurówka najlepiej z cegły pełnej albo szczelinowej klinkierówki. Specjalne cegły szczelinowe z aprobatą do murowania kominów robi firma Terca. Cegieł kratówek czy dziurawek nie ma co brać, bo będą przeciekać i taki komin będzie się szybko niszczył. Szczelinówki nie są bardzo drogie, a na trwałości różnica jest bardzo duża! |
| |
offline ktosia kierownik
|
Ze swojego doświadczenia mogę Ci polecić dobre pustaki kominowe :) Ja je mam od https://betoniarniakaczmarek.pl/produkty/syst emy-kominowe/ i naprawdę dobrze się sprawowały (i w sumie nadal sprawują). Dzięki takiemu rozwiązaniu osiągniesz świetny system kominowy i zarazem zyskasz, bo to niski koszt materiałów oraz robocizny :) A czas budowy jest naprawdę krótki! |
| |
Gość: car insurance prices praktykant |
|
|
Gotowy system Brata czy pustaki kominowe
«
Powrót do grupy: Technologie i materiały
Ostatnio na forum
- Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...
- Jakie okna dachowe? Liczba postów: 341 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
- jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 524 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
- Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
- jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....