offline Janka1968 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Davidoff praktykant |
Oszczędzanie zawsze jest ciekawą opcją;p oczywiście, trzeba myśleć globalnie o kondycji naszej planety, ale tak naprawdę większość osób interesuje kondycja własnego portfela. Nie będę ukrywać, że ja z tego względu zacząłem się interesować odnawialnymi źródłami energii, trafiłem na stronę Makrotermu i chyba zdecyduję się na ich solary. Co prawda to nie cały "ekologiczny dom", ale od czegoś trzeba zacząć. No i czytałem o tym sporo i myślę,że inwestycja po pewnym czasie mi się zwróci. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: awdziej praktykant |
|
| |
offline Tymon praktykant
|
|
| |
offline Xymena doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Tymon praktykant
|
Rzeczywiście wybór jest trudny, zależy mi na czymś funkcjonalnym, odpowiednim dla 4-osobowej rodziny, myślę 120-130 m2. Wstępnie przeglądając oferty Lipińskich zwróciłem uwagę na projekty Tokio i Tokio III. Ale coś czuję, że jeszcze wiele przemyśleń i konsultacji ze żoną i znajomymi przede mną. |
| |
offline bronek praktykant
|
Wiecie coś na temat takiego zbiornika na deszczówkę? Podobno to niezły sposób na oszczędzanie wody. Budujemy z mężem dom i zastanawiamy się nad zamontowaniem paneli słonecznych i takiego zbiornika. Widziałam to w jakimś programie telewizyjnym. Podobno magazynuje deszczówkę, oczyszcza i filtruje wodę a potem przesyła do kranu. Podobno po 10 latach cały koszt instalacji się zwraca, a potem można sporo zaoszczędzić na wodzie. No i pomóc środowisku. |
Ten post był edytowany przez bronek dnia: 12 lipca 2012, 09:59 | |
| |
offline Hydro-met.net inżynier
|
Oszczędności nie da się jasno raczej oszacować.
Najlepiej będzie spytać się osób, które użytkują taki
ekologiczny i energooszczędny dom już kilka lub
kilkanaście lat. Oczywiste jest, że inwestowanie w ten
segmet domów to bardzo rozsądne posunięcie. A od
zastosowania tych rozwiązań w wszystkich domach dzielą
nas tylko koszty. |
| |
offline Katarzyna S. inżynier
|
W przypadku termomodernizacji budynku - a wiec jakiejś
sfery ulepszenia pod względem oszczędności energii w
eksploatowanym budynku, można wykonać specjalistyczna
analizę energetyczną - audyt energetyczny. Wówczas
wyliczony jest dokładnie czas zwrotu całej inwestycji. |
| |
offline Elise88 praktykant
|
|
|
Ile można zaoszczędzić?
«
Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom
Ostatnio na forum
- Jaki kominek? Liczba postów: 9 Grupa: Ekologiczny... W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania energii, coraz więcej osób poszukuje sposobów na Mapquest Directions stworzenie domu przyjazne...
- Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...
- Okna nowej generacji Liczba postów: 5 Grupa: Ekologiczny... Polecam szczerze w tym temacie zajrzeć do oferty wysokiej jakości produktów oferowanych przez https://oknarado.pl/okna-pvc/
- niższe koszty ogrzewania Liczba postów: 594 Grupa: Ekologiczny... Jednym z znakomitych miejsc gdzie znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek je...
- Klimatyzacja Liczba postów: 271 Grupa: Ekologiczny... Ja montuję na dole jedna duża jednostkę 3.5 albo 4kW na salon z aneksem około 37 metrów. Na górze w pomieszczeniach od zachodu, czyli master bedroom i biuro. 2x...