Izolacja akustyczna

« Powrót do grupy: Robimy dach

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

20 października 2010, 11:49

Zgadzam sie: good 0 bad

Rozmawiałem ze znajomą na temat izolacji akustycznej mieszkania - ciągle słyszy hałasy sąsiadów zza ściany. Chciałaby wygłuszyć ścianę sąsiadującą z sąsiednim mieszkaniem. Poradziłem jej płyty thermoblok bo miałem kiedyś z nimi do czynienia i myślę, że bardzo dobrze nadają się do tego celu. Czy ktoś z was zetknął się z problemem izolacji akustycznej mieszkania a jeśli tak jakich materiałów używaliście.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 października 2010, 11:51

Według mnie najlepszy jest korek. Naprawdę zagłusza on dźwięki i w mieszkaniu jest w miarę cicho. Nie ma problemu z nadmiernym hałasem, chociaż wiadomo że nie da się całkowicie stłumić dźwięku.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 października 2010, 14:30

No te płyty to bardzo dobry pomysł też spotkałem się z takim rodzajem wyciszenia i muszę przyznać że "odgłosy" są minimalne, bo niczym zupełnie nie wyeliminuje się hałasu z za ściany. Chociaż zacząłem zastanawiać się nad tym korkiem... hmm.. może bylby lepszy

Zgłoś | Cytuj | Link

25 czerwca 2012, 22:47

Świetnym materiałem do izolacji akustycznej pomieszczeń jest wełna mineralna szklana. W przypadku domów jednorodzinnych wystarczy zbudować przedściankę i wypełnić ją szczelnie płytami wełny mineralnej. W przypadku izolacji akustycznej mieszkań w blokach sprawa ma się trochę inaczej. Najpierw należy uzyskać zgodę administracji lub zarządcy budynku. w bloku montaż izolacji wewnątrz może skutkować zaburzeniami przepływu wilgoci w przegrodach wewnętrznych(pomiędzy mieszkaniami) i zewnętrznych.
---
Służę pomocą,
e-Rzecznik Knauf Insulation

Zgłoś | Cytuj | Link

19 września 2013, 09:03

Często stosowaną metodą do obniżenia poziomu hałasu dochodzącego do nas od sąsiadów mieszkających za ścianą jest obłożenie ścian wełną mineralną lub szklaną, a następnie położenie płyt kartonowo-gipsowych. Ważne jest, aby wełna akustyczna mała grubość przynajmniej 15 cm, im warstwa jest grubsza – tym izolacyjność akustyczna coraz lepsza. Nie polecam zastosowania styropianu, bowiem takie rozwiązanie nie obniża poziomu hałasu, a wręcz przeciwnie – bardziej zwiększa poziom dochodzących dźwięków.
www.inwestor.lublin.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 marca 2014, 20:59

tutaj jest chyba temat izolacji akustycznej dachu, mysle ze jak ktos sie decyduje na dachowke to ma mniejszy problem, ale jak blacha to faktycznie trzeba miec dobra izolacje :D braas sprzedaje dachowke i izolacje

Zgłoś | Cytuj | Link

6 maja 2014, 13:20

proponuje wygłuszyć dach styropianem termorganiki który doskonale tłumi dźwięki, na ściany też polecam go jako ocieplenie.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 maja 2014, 16:23

steropian na dach ? chyba nie bardzo, przeciez dach musi oddychac?

Zgłoś | Cytuj | Link

21 maja 2014, 18:27

na dach to zdecydowanie wełna mineralna a nie styropian : /

Zgłoś | Cytuj | Link

25 maja 2014, 18:59

i to odpowiednio dobrana do pokrycia, w braasie dobieraja od razu

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Dach cieknie przy komimie, Czym uszczelnić? Liczba postów: 4 Grupa: Robimy dach Poradźcie proszę, czym można uszczelnić dach z blachy trapezowej bo zaczął cieknąć w okolicach kominów. Jak to można załatać? Silikonem (ale czy kwas octowy zaw...
  • Dach plaski - wady Liczba postów: 37 Grupa: Robimy dach A jaki Tobie się podoba? Nie myśl, co chce projektować architekt, tylko co ty chcesz mieć. Ja przez 5 lat marzyłam o plaskim dachu, ale gdy już zaczęłam konkret...
  • Z czego dach? Liczba postów: 283 Grupa: Robimy dach Zastanawiasz się, jak dbać o dach? Odwiedź https://poradnikbudowlany.eu/dlaczego-re gularne-czyszczenie-dachu-jest-kluczowe- do-utrzymania-trwalosci-pokrycia i do...
  • Jaki dach jest najtrwalszy? Liczba postów: 306 Grupa: Robimy dach Jak dla mnie ciężko stwierdzić, każdy typ dachu ma swoje zalety i wady, a trwałość tak naprawdę zależeć będzie od materiałów i od wykonania.
  • Jak policzyc powierzchnie szczytu domu Liczba postów: 8 Grupa: Robimy dach Jak obliczyć powierzchnię szczytu domu? Aby obliczyć powierzchnię szczytu domu (czyli powierzchnię trójkątnego lub trapezowego fragmentu ściany bocznej pod dac...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19467 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 243

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >