JAK NALEŻY OCIEPLAĆ DOMY.

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

23 listopada 2009, 22:03

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam do Państwa pytanie.
Chciałem zapytać jak ocieplać dobrze domy i na co
należy zwrócić uwagę. Ważne jest to dla mnie gdyż mam dość duży problem z
którym sam sobie nie poradzę. Nie będę zwodził i kłamał. Ocieplono
mój dom i mam wrażenie że zrobiono fuszerkę. Klejono styropian na mokrą
zagrzybioną i pokrytą glonami ścianę w warunkach dość chłodnych ( koniec
zimy początek wiosny). Ściany były mokre z powodu uszkodzonych rynien
przez co woda zalewała ściany przez kilka lat.
Chciałbym wiedzieć czy trzeba było wysuszyć ścianę przed przyklejeniem
styropianu i czym, oraz jak wykonać izolację ociepleniową ścian
materiałami. Pytałem się budowlańców i każdy mówi co
innego. Jedni mówią że nie muszę osuszyć ściany bo i tak pod styropianem
wyschnie, inni mówią że odwrotnie bo wyjdzie wilgoć na pokoje, znowuż
jedni mówią że nie mogę wstawiać okien plastyków po ociepleniu ściany
przez co najmniej dwa lata aby wyszła wilgoć ze ścian inaczej zagrzybię
ściany jak też że nie ma różnicy kiedy ocieplać dom? Już głupieję od tych
wskazówek a informacja jest mi bardzo pilna. Czy na udzielenie informacji
mogę liczyć? Gdzie szukać informacji o właściwym ociepleniu domu? Z góry uprzejmie dziękuję za ewentualne odpowiedzi i cenne uwagi. Jednak odpowiedzi proszę też przesłać na adres milowy za co będę bardzo wdzięczny.
andrzejrudakowski@o2.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 listopada 2009, 02:35

Zgadzam sie: good 0 bad

Porad może być wiele, bo wszystko zależy od technologii, w której zbudowany jest dom. Jednak z tego co wiem, ocieplenia na bazie styropianu powinny być stosowane jedynie na suchych podłożach. Nie wiem jednak, jakich materiałów użyto, bo nowoczesne rozwiązania nie tylko umożliwiają prowadzenie prac dociepleniowych na wilgotnych podłożach, ale dają więcej możliwości niż tylko styropian. Przykładowo paroprzepuszczalny, zapobiegający kondensacji wilgoci Multipor, nie tylko stosuje się od zewnątrz, ale i od środka budynku. Radzę poczytać:
http://blog.xella.pl/budujemy/entry/z_ka%C5%B Cdej_strony_ytong_multipor

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 340 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 523 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 125

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >