Jak daleko od cudzej posesji?

« Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

27 listopada 2006, 14:25

Zgadzam sie: good 0 bad

Słyszałem ze nie każdy wniosek o budowanie blisko granicy sąsiada jest bez szans. Czy to prawda? :(

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 listopada 2006, 14:38

Budynek można postawić w innej odległości od działki sąsiadującej niż wynika to z przepisów, ale tylko w uzasadnionych przypadkach. Zapraszam do przeczytania artykułu http://budnet.pl/prawo.php?k=18&d=78&a=722 Wyjątek stanowią sytuacje w których starosta po upoważnieniu ministra wyrazi zgodę na inną odległośc (mniejszą niż stosowana).

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 listopada 2006, 14:41

Dodam iż starosta wydaje postanwienie w tej sprawie. Postanowienie to poprzedza wydanie pozwolenia na budowę.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 grudnia 2006, 18:31

a co w przypadku gdy mam zgodę sąsiada na budowę obiektu handlowo-mieszkalnego 1,5m od granicy? Jakie wtedy warunki mnie obowiązują? Czy w ścianie od strony sąsiada mogę wstawić okna i ile ta ściana musi mieć wysokości? Czy istnieją jakieś przepisy to regulujące?

Zgłoś | Cytuj | Link

6 stycznia 2007, 21:04

czy na prawdę nikt nie potrafi odpowiedzieć na powyższe pytanie???????

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 stycznia 2007, 11:47

Teoretycznie prawo zabrania wstawienie okna w takiej sytuacji.Mozna to "obejsc" tak, ze gdy Pan zrobi to okno nikt nie zauwazy. A jesli juz sie "dopatrzy", mozna napisac oswiadczenie, ze to okno w kazdej chwili zamuruje Pan. A moze by tak jasne luksfery??
Wysokość sciany określają warunki zagospodarowania terenu. Pozdrawiam :)

Zgłoś | Cytuj | Link

9 stycznia 2007, 21:16

Ja otrzymałam zezwolenie na budowę w granicy działki domu jednorodzinnego. Otrzymałam takową decyzję ok. pół roku temu. Sąsiedzi (wcześniej zapytani ustnie o zgodę)nie wnieśli odwołania, więc z rozpoczęłam budowę . Niestety ,jak to często bywa, w trakcie budowy postanowiłam poczynić kilka (moim zdaniem)nieistotnych zmian w projekcie. Zamówiłam projekt zamienny uwzględniający te zmiany. Otrzymałam decyzję za budowę. Niestety-w ciągu 2 tygodni sąsiedzi wnieśli odwołanie, ponieważ byli oburzeni na wysokość wykonanego projektu (zasłania im sporą częśc podwórka). Wg. mnie to odwołanie było zupełnie bezpodstawne, ponieważ w żaden sposób nowy projekt nie wnosił zmian istotnych (zwłaszcza dla samych sąsiadów !). Teraz czekam na ponowne zatwierdzenie tego samego projektu zamiennego, ponieważ wydział architektury umotywował uchylenie decyzji "brakiem wymaganych dokumentów" ! Sprawa ma trafić do Nadzoru Budowlanego. Interesuje mnie dalszy przebieg sprawy - czy Nadzór będzie wymagał np. zamurowania otworów przygotowanych na luksfery ? Czy może zarządają przesunięcia z powrotem komina o 70cm. !? To wydaje się paranoidalne, ale jak widać.....takich się miewa sąsiadów.

Zgłoś | Cytuj | Link

12 stycznia 2007, 16:55

Ojej, to kiepsko. ja miałam podobny problem z sąsiadami, jednak udało sie wszystko załagodzić. Teraz mam garaż niemal na granicy działki, a z sąsiadami sie zwyczajnie "zaprzyjazniłam" i pomagamy sobie we wszystkim. Pozdrawiam Elę i Wojtka :wink:

Zgłoś | Cytuj | Link

25 marca 2007, 04:09

Mam wielką prośbę...!
jeżeli ktoś może mi powiedzieć czy jest wymagana moja zgoda na wybudowanie budynku ( nie znam jeszcze jego przeznaczenia) przez mojego sąsiada ??? Po mojej rozmowie z nim sąsiad stwierdził że ma do tego prawo bo dostał zgodę na budowę a domnie napewno przychodziły dokumenty ze starostwa(być może - nie pamiętam)i ja się od tego nie odwołałem.... czy jest to moje niedopatrzenie ??? Czy sąsiad nie potrzbuje mojej odrębnej zgody na budowę w odległości mniejszej niż 3 metry ??? Zaznaczam iż budynek ma ok.6m, wysokości i ok 15 m, szerokości wzdłóż mojej działki ...

PROSZę O POMOC W TEJ SPRAWIE .

Zgłoś | Cytuj | Link

30 marca 2007, 16:28

Obecnie o usytuowaniu obiektów na działce decydują wyłącznie przepisy (rozporządzenie w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie) - nie jest wymagana żadna zgoda sąsiada. Po prostu sąsiad jeśli jest stroną postępowania może odwoływać się od decyzji wyrażając w ten sposób swoje niezadowolenie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Gdzie kupić projekt domu w okolicach Lublina ??? Liczba postów: 53 Grupa: Zanim wybud... W Lublinie odnotowano wzrost liczby turystów, co przekłada się na lepsze wyniki dla lokalnego sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Ten pozytywny trend ma k...
  • rozbiórka domu Liczba postów: 33 Grupa: Zanim wybud... Rok temu otrzymaliśmy w spadku dom, ale niestety był w bardzo złym stanie, a na posesji znajdowała się także stara stodoła. Zdecydowaliśmy się na wyburzenie wsz...
  • reklama na granicy Liczba postów: 39 Grupa: Zanim wybud... Też właśnie szukam drukarni oferującej wydruk banera. Znacie może jakąś solidną firmę z niezłymi cenami?
  • Zakup działki na stanowisku archeologicznym Liczba postów: 22 Grupa: Zanim wybud... Trzymaj namiary - https://pogotowiearcheologiczne.pl/ Też mieliśmy ogarniany taki temat. To było konieczne. Ogarnęli robotę, ale przede wszystkim papiery, przed...
  • Budowa domu ,a działka rolna? Liczba postów: 21 Grupa: Zanim wybud... Oczywiście że można budować, pod warunkiem że gmina zmieni przeznaczenie terenu w planie miejscowym o co ( zmiana planu ) możesz wnioskować. Trochę to potrwa. P...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19425 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 190

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >