Gość: Spychu praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline milaasia praktykant
|
Tynk w normalnych warunkach schnie po 1 mm na dobnę, a zazwyczaj jest położona warstwa około 1 cm, także będzie schło conajmniej 10-14 dni. Rozumiem, że masz już centralne ogrzewanie? Jeżeli tak to ok, ale jeżeli masz tylko piecyk typu koza, to w tych warunkach bedzie ci schło to do wiosny. Ja ostatnio jestem w temacie tynków i wiem, że szybko schnąć nie powinno, jak dłużej będzie wiązało, to tynk będzie trwalszy,ale 10/14 dni to standard. My mieliśmy tynkowac własnie w tym okresie ( mówi o tym mój wcześniejszy post), ale odmówilismy majstra, bo nie chcielismy ryzykować wymiany poddasza, który jest wyłożony płytą gipsową. To jest przecierz duża ilość wody do odparowania...słyszałam nawet, że niektórzy mieli drewniane okna i tynkowali w zimie, a potem na wiosnę szprosy im powypadały z okien i płyta na poddaszu popękała na złączach i w niektórych miejscach odkształciła się. Nie wiem, czy pośpiech jest dobrym doradcą.... |
| |
Reklamy Google | |
offline Jan Fachowy fachowiec
|
Tynk schnie 1 mm na dobę. Przeciętna grubość tynku to
1,5 - 2,0 cm. Zatem czas schnięcia tynku to 14- 20 dni. Nie
radzę tego procesu sztucznie przyspieszać. Wie to każdy
fachowiec. |
| |
offline Ml-Pol.pl doświadczony
|
|
| |
offline e-Rzecznik Śnieżka fachowiec
|
Szanowni Państwo, |
| |
Reklamy Google | |
Gość: DennisGoork praktykant |
Portemonnee Michael Kors Online |
| |
offline Emilek43 fachowiec
|
|
| |
offline london inżynier
|
|
| |
offline fajo fachowiec
|
Właśnie przechodzę przez ten sam temat i wybór padł na
tynki gipsowe o podwyższonej twardości z worka. Można go
kroić nożem i nic. Jednolity skład z każdego worka.
Cementowo wapienne miały być robione z proporcji, wiec z
tym może być różnie. Gips ma lepsza lambde. PH to samo
co cementowo wapienne na poziomie 10-12. Gips łatwiej
później obrobić po obsadzeniu parapetów lub innych
nieplanowanych usterkach. A tych może być sporo, bo ekipy
dopiero będą wchodzić do środka. Ja mam akurat reku,
wiec wilgotności się nie boję. Będę miał kominek
obrobiony płyta k-g a wiec będzie spójność powierzchni,
bo tez będzie gips. I na końcu zdecydowała gładkość
powierzchni na korzyść gipsu oraz to ze nie pęka
pajęczakiem, co może się zdarzy przy cemencie.
Oczywiście nie jest bez wad, chociażby jedna z nich jest
to ze za ciut niższa cenę zrobią to A pierwszym razem a
przy cementowo wapiennych kładą 3 warstwy, więc wiadomo
za co się płaci. Ponadto ekipa jest z polecenia, więc to
tez wpłynęło na moja decyzję. Czas pokaże czy była ona
słuszna. Nie rozumiem tylko, dlaczego cementowo wapienne
są zdrowsze - czy chodzi o tę wilgoć czy skład, bo gips
może być uzyskany przy odsiarczaniu spalin, ale przechodzi
badania pod kątem promieniowania. |
Ten post był edytowany przez fajo dnia: 30 kwietnia 2021, 06:52 | |
|
Jak długo schną tynki?
«
Powrót do grupy: Wykańczamy budynek
Ostatnio na forum
- jakie gwoździe i inne elementy złączne na budowę? Liczba postów: 132 Grupa: Wykańczamy... Wiesz co, wydaje mi się że oferta sklepu e-armet zainteresuje cię równie mocno jak mnie. Jeśli chodzi o gwoździe, to mają szeroki wybór. Ja zastanawiam się nad....
- Regały magazynowe - gdzie ich szukać? Liczba postów: 18 Grupa: Wykańczamy... Teraz bardzo modne i popularne sa panele tapicerowaneone wyglądają pięknie i estetycznie, zapewniają doskonałą izolację akustyczną oraz , oferują one wyjątkową....
- Windykacja w firmie budowlanej - czy mogą zabrać w... Liczba postów: 13 Grupa: Wykańczamy... Jeżeli natomiast szukacie firmy która odzyska dla was pieniądze to polecam kontakt z ICG-Group. Są doświadczeni i gwarantują szybkie rezultaty.
- kamień dekoracyjny Liczba postów: 44 Grupa: Wykańczamy... Szanowni Państwo, Alternatywą dla kamienia dekoracyjnego jest tynk modelowany Foveo-Tech TSS05. Dzięki niemu można uzyskać na ścianie ciekawy efekt drewna, kami...
- Zabezpieczenia domu - jakie? Liczba postów: 22 Grupa: Wykańczamy... W kwestii monitoringu polecam Makrosat.com.pl zajmujemy się tym na co dzień i służymy rada, pomocą :)