Jak docieplić ścianę zewnętrzną wielowarstwową?

« Powrót do grupy: Robimy izolację cieplną

28 stycznia 2009, 14:13

Zgadzam sie: good 0 bad

Sciana zewnętrzna: 13cm żelbetu + 4cm wełny mineralnej + 4cm żelbetu z warstwą elewacyjną z grysu / w oblicz. jak z pustką powietrzną o grub. 1cm/ + 2cm styropianu z siatkamu + 3cm tynku. Jakim materiałem i jaką technologią można docieplić ten dom bo chyba nie spełnia dzisiejszych norm termocieplnych.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 lipca 2010, 11:18

Szczerze mówiąc to raczej wszystko z ociepleniem jest w jak najlepszym porządku. Jeśli nie narzekasz na brak ciepła w domu to bym nic nie dodawała. W ostateczności cienką warstwę wełny mineralnej ale to wszystko.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 lipca 2010, 01:21

Szczerze mówiąc, 4cm wełny - szału nie ma.
Do tego , prefabrykowane ściany z ociepleniem „cierpią” na mostki termiczne. Ocieplenie np.: 8 cm styropianu, tak „na oko”, to minimum.(Oczywiście od zewnątrz.)

Zgłoś | Cytuj | Link

30 listopada 2010, 18:54

Najlepiej byłoby wykonać analizę danej przegrody dotyczącą wyboru grubości ocieplenia. Po wstępnym wyliczeniach tak opisana przegroda ma wartość współczynnika przenikania ciepła U na poziomie 0,5 W/m2K. Taki wynik nie spełnia teraźniejszych wymogów prawnych zawartych w WT2008. Grubość termoizolacji powinna zapewniać współczynnik przenikania ciepła U mniejszy od 0,3W/m2K.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 stycznia 2011, 17:14

Użytkownik rubin11 napisał:
Szczerze mówiąc to raczej wszystko z ociepleniem jest w jak
najlepszym porządku.

Ciężko żeby nie było skoro ocieplenia prawie nie ma. Ja osobiście zrył bym co się da, najlepiej z tym marnym 4cm wełny i zrobił porządne ocieplenie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 maja 2012, 20:45

Przed wyborem materiału oraz grubości ocieplenia możesz skorzystać z bezpłatnych programów obliczeniowych - np. KI-THERM oraz KI-ECONOMY. Są do ściągnięcia ze stron Knauf Insulation. Pierwszy z nich wyliczy współczynnik przenikania ciepła przegród budowlanych i zoptymalizuje grubość termoizolacji. Drugi jest programem do szybkiego sprawdzenia parametrów ekonomicznych i energetycznych dla typowych rozwiązań budowlanych

---
Służę pomocą,
e-Rzecznik Knauf Insulation

Zgłoś | Cytuj | Link
Zgłoś | Cytuj | Link

22 kwietnia 2021, 12:37

Na samym początku zaindeksował bym sie w jaki stanie są ściany zewnętrzne. Czy nie trzeba przed tym wykonać m.in iniekcje oraz następnie wykonać odwilgocenie fundamentów. Polecam w tym zakresie firmę - https://osuszanie.info/ z woj. Dolnośląskiego czy Śląskiego.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 czerwca 2021, 21:39

Szanowni Państwo,
Taką ścianę można ocieplić dobrej jakości styropianem, który jest materiałem lekkim i prostym w obróbce. Jednocześnie warto zastosować odpowiedni system elewacyjny, np. Foveo-Tech z tynkiem TN30. Tynk jest paroprzepuszczalny, pozwala ścianom oddychać, a jednocześnie zapewnia im pełną ochronę przed zabrudzeniami, algami, pleśnią oraz grzybami. Posiada również właściwości samoczyszczące. Szeroka paleta kolorystyczna pozwala stworzyć taką fasadę, która sprosta naszym oczekiwaniom.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 lipca 2022, 15:01

Dodatkowo polecam załatwić sobie inspekcyjną kamerkę mega ułatwia prace konserwujące jeżeli ktoś posiada komin.
Ja osobiście używam z tego sklepu https://pascalpolska.pl/

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Ocieplanie Liczba postów: 13 Grupa: Robimy izol... Z dobrej jakości firm specjalizujących się w ocieplaniu to polecam https://iqterm.pl/ Korzystałam z ich usług i naprawdę jestem mega zadowolona
  • jak ocieplic garaż blaszany Liczba postów: 41 Grupa: Robimy izol... Ocieplenie garażu blaszanego to świetny pomysł, zwłaszcza na nasze kapryśne zimy. Najczęściej stosuje się styropian o grubości 3-5 cm, mocowany od wewnątrz za p...
  • Ocieplenie poddasza - czym najlepiej ? Liczba postów: 175 Grupa: Robimy izol... Więcej pracy i problemów niż pożytku. Musisz zastosować paroizolacje. Cięcie i uszczelnianie jej między krokwiami, do fachowej roboty się nie zalicza. Lepiej za...
  • Jaki tynk? Liczba postów: 842 Grupa: Robimy izol... Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Nie będę mógł za bardzo pomóc.
  • Computer Network Assignment Help By Computer Netwo... Liczba postów: 1 Grupa: Robimy izol... Do you find it difficult to complete your assignments? Have you considered paying someone to complete them for you? You can stop searching because Computer Netw...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19666 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 340

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >