Jak porównac, system SIPs i zwykłą konstrukcję szkieletową

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

11 lutego 2009, 00:18

Zgadzam sie: good 0 bad

Z góry przepraszam ze powielam ten sam tekst w wielu forach, ale od pewnego czasu usiłuje sie dowiedzieć od osób postronnych czegoś na temat paneli SIPs- bez skutecznie
Confused
Witam planuje budowę domu okolo150m, zastanawiałem się nad konstrukcja szkieletowa. I znalazłem firmę która oferuje nowy rodzaj konstrukcji szkieletowej (dom z paneli).
Miałem okazje porozmawiać z przedstawicielem handlowym oferującym konstrukcje SIPs, i od tego czasu zacząłem brać pod uwagę ta technologią.
Która z metod ocieplonego domu będzie bardziej ekonomiczna i bardziej energooszczędna? Słyszałem ze przy wykorzystaniu wełny mineralnej w ociepleniu standardowej konstrukcji szkieletowej , po kilu latach pod w pływem drgań i wilgoci wełna osuwa się powodując szczeliny nie ocieplone czy to prawda? (zaznaczam ze jedna z zalet [przewagę] firma przedstawiła mi niezmienność kształtów styropianu wklejonego pomiędzy płyty osb i brak „mostków termicznych” nawet po latach).
Czy dom z paneli (osb-styropian-osb) z konstrukcją szkieletowa jest tak dobry jak o nim mówią? Jeśli macie już taki dom, to proszę o jakieś opinię .
I czy standardowy panel o przekroju 167mm. jest wystarczający by dom był energooszczędnym?
Czy lepiej jak już budować to z panela o grubości 217mm. gdzie styropian ma 195mm.?
I ostatnie pytanie-czy panele takie nadają sie na wybudowanie domu pasywnego?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z firma DAR-BUD Różycki www.domzpaneli.pl ????
Z góry dzięki za jakieś komentarze związane z ta firma.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 345 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 531 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • jakiej firmy brame garażową wybrać? Liczba postów: 254 Grupa: Technologie... Pamiętajcie, że przy wyborze bramy, oprócz odpowiedniego produktu, bardzo ważne jest profesjonalne wykonanie pomiarów i uzgodnień na budowie, profesjonalny mont...
  • Minikoparka - jaka? Liczba postów: 37 Grupa: Technologie... Bierz chłopieeeeee, bo zdrowia nie kupisz. Ja dźwigałem płyty chodnikowe (oczywiście myślałem że jestem nieśmiertelny) ale teraz plecki bolą. Koparką wykopiesz,...
  • Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 283

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >