Jak wykonać wentylację dla ścian?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

5 stycznia 2009, 14:43

Zgadzam sie: good 0 bad

Buduję dom z cegły ceramicznej ze ścianami trójwarstwowymi z wełną szklaną w środku. Jak wentylować tą przestrzeń? Słyszałem, że trzeba wykonać małe nawiercenia w ścianie zewnętrznej, ale jak?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 czerwca 2010, 10:25

Nawiercenia robi się najzwyklejszą wiertarka o dużej mocy. Należy pamiętać by nie nawiercić zbyt dużo dziurek. ;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 lipca 2010, 21:13

Każdy przypadek przegród tracących ciepło (także ściana 3-warstwowa) powinien być poprzedzony wykonaniem obliczeń cieplno-wilgotnościowych. To kosztuje grosze - raptem 200-300 zł za ścianę lub ok. 600 zł za cały dom. Z obliczeń okaże się, czy jest zagrożenie korozją biologiczną wywołaną przez kondensację pary wodnej. Jeśli jest, oblicza się tyle wariantów, aż znajdzie się rozwiązanie bez kondensacji pary lub zminimalizowane ale tak, by korozja biologiczna nie wystąpiła. Dobór dotyczy wszystkich materiałów i muru i izolacji, a także obu tynków i wyprawy elewacyjnej lub farby - także wewnętrznej. Nie piszę tu o cenach, a o własnościach fizycznych odpowiednich dla danego domu i danej przegrody. Dlatego, nie jest możliwe dać odpowiedź ogólną np. na forum czy w prasie. Mam przypadki, że np. tej samej klasy materiał ale różnych producentów, ma silnie różniące się np. wsp. przewodzenia ciepła czy oporu dyfuzyjnego. Aby można było odpowiadać za swoje doradztwo, zawsze należy wykonywać obliczenia dla konkretnego przypadku.

Wykonawca i nie tylko, powinien stale zgłębiać wiedzę zawodową. Ja także to czynię, mimo iż o fizyce budowli wiem niemal wszystko.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 338 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 521 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 411

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >