Wstawiłem niedawno drzwi zewnętrzne. Teraz mnie czeka wykończenie zewnetrzne(doprowadzenie do stanu surowego). Czym zabezpieczyćte drzwi żeby nie uległy one zniszczeniu(jak wiadomo każdy dzisiaj ledwo zipie z kasą a szkoda wydawać kasę na nowe). Proszę o porady
Gość praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline m_kwiecien fachowiec
|
przed uszkodzeniami nie da sięich zabezpieczyć w
zaistniałej sytuacji tylko połozyć na nie folię żeby
nie chlapało na nie i uważąć zeby ich nie poobijać.
Bardzo xle się stsało że zostały wmontowane na tym
etapie budowy drzwi niezaleznie czy wewnętrzne czy
zewnętrzne nalezy montować po zakończeniu mokrych
prac. |
| |
Reklamy Google | |
offline Antek praktykant
|
na dłuższą metę nie polecam folii gdyż wilgoć która się będzie pod nią zbierała może zdeformować okładziny.. Kwestia jeszcze tego czym masz wykończone drzwi? Niestety folia stretchowa może się odciskać na powierzchniach lakierowanych jak np MDF , a skraplanie pod nią wody może powodować burchle , czy puchnięcie płyt. |
| |
|
folia bąbelkowa jest od zabezpieczania wrażliwych
powierzchi przez lata nie spotkałem się ztym żeby taka
folia coś uszkodziła tym bardziej lakier na mdf-i2,
sprzedawałem kiedyś drzwi Interdooru ogólnie nie polecam
tej firmy ale lakierowane drzwi mieli drzwi dobrej jakości
i pakowali je zawsze wta folie podczas zdejmowania nieraz
strzelały pęcherzyki ale nigdy nie wywołało to
najmniejszego uszkodzenia. Pozatym bąbelkowa nie byłaby
dobrym rozwiązaniem jest za delikatna łatwo się rwei. |
| |
offline Jan Fachowy fachowiec
|
Witam, |
| |
Reklamy Google | |
|
no to już na całego tylko że przed niezdarą która
zarysuje Ci drzwi taczkami cięzko jest się zabezpieczyć,
m.in. dlatego też jak i ze wzgędu na wilgoć każdy
rozsądny producent wymaga montazu po zakończeniu tego typu
prac. Zakładając karton trzeba zwrócić uwagę na to
żeby wyjąc wszystkie metalowe zszywki żeby nie
porysowały drzwi. |
| |
offline theme fachowiec
|
Po pierwsze temat jest sprzed 10 lat. Po drugie drzwi nie
zabezpiecza się gąbką czy folią bąbelkową. Jedyna
opcja to zdjęcie folii ochronnej aby się nie
zwulkanizowała i zamaskowanie drzwi kartonem - np. tym od
skrzydła. |
| |
Gość: eraameno praktykant |
Drzwi raczej się powinno montować w określonym czasie - wtedy nie trzeba ich specjalnie zabezpieczać. Ważne by stosować się do zaleceń karty produktowej i zasad dobrego montażu - to ostatnie jeśli sami się nie znamy na technice montażowej powierzmy odpowiedniemu fachowcowi. |
| |
offline theme fachowiec
|
Nie każdy może pozwolić sobie na taki luksus montażu drzwi w określonym czasie. Oczywiście nikt świadomie nie zamontuje docelowych drzwi zaraz po postawieniu ścian. Dobrze jest to robić po tynkach i podłogach ale przed przystąpieniem do elewacji, bo ekipa od elewacji wykończy drzwi od zewnątrz. Dwa, ze od razu będą zasłonięte pianki, taśmy i inne pomoce montażowe. |
| |
offline theme fachowiec
|
Kolejność wykonywania prac budowalnych jest bardzo ważna. I nie tylko w przypadku drzwi ale ogółem podczas całej budowy domu. Zazwyczaj nie ma problemu przy mało istotnych rzeczach ale stolarka jest kosztowna i trzeba wiedzieć kiedy ją montować. Drzwi wewnętrzne z drewna lub z MDFu muszą być montowane po pracach mokrych. Drzwi zewnętrzne stalowe / drewniane powinny być montowane po wylewkach i po tynkach wewnątrz ale przed elewacją. To jest ich optymalna pora na montaż moim zdaniem. Można częściowo zamontować elementy drzwi przed wylewkami takie jak poszerzenia podprogowe ale to nie ma większego sensu. Są też różne ościeżnice które mają próg np pod belkami jak w Termo z Wikędu. Przy ich standardowych ościeżnicach próg jest pomiędzy belkami. Samo to już mocno ogranicza montaż przed wylewkami. |
|