Jak zakonserwować drewniany taras na działce?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

27 października 2008, 15:00

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy ktoś się orientuje czym mogę skutecznie zabezpieczyć takie deseczki? Jak napisałem w temacie jest to na tarasie(nie zadaszonym) Chcę zatem aby drewno nie zbrzydniało z powodu działalności sił natury. Proszę pomóżcie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 października 2008, 14:00

Witam,
proszę zajrzeć na stronę www.V33.pl
Mają produkty wysokiej jakości (lakiery, lazury, bejce) i powinien Pan coś znaleźć także na taras. Wszytko zalleży np. od tego czy był wcześniej czymś malowany, czy chce Pan nadać barwę, czy zabezpieczyć przed insektami i grzybami... W razie pytań proszę o kontakt.
www.ilifo.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 listopada 2008, 17:58

Optymalnym rozwiązaniem będzie lakierobejca. Nie jest ona błyszcząca i nie ściera się jak tradycyjny lakier do drewna. Występuje w różnych kolorach, więc można sobie dobrać, w zależności od koloru fasady, dachu, etc.

Jeżeli taras był wcześniej czymś malowany należy go najpierw wycyklinować do gołego drewna i dopiero wtedy nałożyć lakierobejcę postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przeważnie kładzie się jedną warstwę, po wyschnięciu przeciera papierem ściernym by uwydatnić słoje, a następnie nakłada drugą warstwę.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 lutego 2009, 03:12

no niestety nie mogę zgodzić się z poprzednkiem

nie kładzie się nic co pozostawia film (warstwę)na wierzchu
z lakierów jedynie okrętowy z racji tego że drewno na zewnątrz po którym się chodzi jest narażone na uszkodzenia mechaniczne wystarczy ziareko piasku i jest dziura woda dostaje się do środka i powłoka zejdzie jak skóra lakierobejce itpnadaja sie na płoty elewacje słowem to po czym nie łazimy

Osobiście polecam oleje do drewna

Zgłoś | Cytuj | Link

24 lutego 2009, 21:06

Osobiście zaolejowałem.
Działa znakomicie, wskazane jedynie częstsze odnawianie - co 2 lata.

ostatnio to zrobiłem olejem sojowym z makro + 50% benzyny ekstrakcyjnej => 1:1.

Ma 10% gorsze parametry od oleju lnianego (też 1:1 z benzyną) pod fantazyjną nazwą , który kosztuje 100 pln za 3 l. Wada schło tydzień, bo nie miałem skąd wziąć sykatywy.

Uważam to za optymalne rozwiązanie.

Opcjonalnie przed olejowaniem można dać czysty preparat p.grzybiczny na drewno (bez spoiw - konserwant 0,15% + benzyna - któryś z najtańszych Drewnochronów).

Tanio i skutecznie.

Podobnie jak poprzednik przestrzegam przed lakierami (preparatami błonotwórczymi)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 czerwca 2010, 18:03

Najwygodniej, do budowy tarasu użyć desek z Kompozytu Drewna EcoTeak

Pozdrawiam!

Zgłoś | Cytuj | Link

14 czerwca 2010, 13:32

W Leroy Merlin jest duży wybór olei przeznaczonych specjalnie do tarasów. Po pierwsze doskonale impregnują, gdyż wnikają głęboko w drewno, po drugie nie zostawiają filmu o czym zresztą wspomniał poprzednik, więc nie są narażone na zdzieranie warstwy wierzchniej i jej uszkodzenia, po za tym zostawiają świetny efekt wizualny, gdyż są matowe i podkreślają rysunek drewna. Polecam Olej Syntilora Saturator, lub V33 do tarasów.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19454 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 286

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >