Jak zakonserwować drewniany taras na działce?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

27 października 2008, 15:00

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy ktoś się orientuje czym mogę skutecznie zabezpieczyć takie deseczki? Jak napisałem w temacie jest to na tarasie(nie zadaszonym) Chcę zatem aby drewno nie zbrzydniało z powodu działalności sił natury. Proszę pomóżcie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 października 2008, 14:00

Witam,
proszę zajrzeć na stronę www.V33.pl
Mają produkty wysokiej jakości (lakiery, lazury, bejce) i powinien Pan coś znaleźć także na taras. Wszytko zalleży np. od tego czy był wcześniej czymś malowany, czy chce Pan nadać barwę, czy zabezpieczyć przed insektami i grzybami... W razie pytań proszę o kontakt.
www.ilifo.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 listopada 2008, 17:58

Optymalnym rozwiązaniem będzie lakierobejca. Nie jest ona błyszcząca i nie ściera się jak tradycyjny lakier do drewna. Występuje w różnych kolorach, więc można sobie dobrać, w zależności od koloru fasady, dachu, etc.

Jeżeli taras był wcześniej czymś malowany należy go najpierw wycyklinować do gołego drewna i dopiero wtedy nałożyć lakierobejcę postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przeważnie kładzie się jedną warstwę, po wyschnięciu przeciera papierem ściernym by uwydatnić słoje, a następnie nakłada drugą warstwę.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 lutego 2009, 03:12

no niestety nie mogę zgodzić się z poprzednkiem

nie kładzie się nic co pozostawia film (warstwę)na wierzchu
z lakierów jedynie okrętowy z racji tego że drewno na zewnątrz po którym się chodzi jest narażone na uszkodzenia mechaniczne wystarczy ziareko piasku i jest dziura woda dostaje się do środka i powłoka zejdzie jak skóra lakierobejce itpnadaja sie na płoty elewacje słowem to po czym nie łazimy

Osobiście polecam oleje do drewna

Zgłoś | Cytuj | Link

24 lutego 2009, 21:06

Osobiście zaolejowałem.
Działa znakomicie, wskazane jedynie częstsze odnawianie - co 2 lata.

ostatnio to zrobiłem olejem sojowym z makro + 50% benzyny ekstrakcyjnej => 1:1.

Ma 10% gorsze parametry od oleju lnianego (też 1:1 z benzyną) pod fantazyjną nazwą , który kosztuje 100 pln za 3 l. Wada schło tydzień, bo nie miałem skąd wziąć sykatywy.

Uważam to za optymalne rozwiązanie.

Opcjonalnie przed olejowaniem można dać czysty preparat p.grzybiczny na drewno (bez spoiw - konserwant 0,15% + benzyna - któryś z najtańszych Drewnochronów).

Tanio i skutecznie.

Podobnie jak poprzednik przestrzegam przed lakierami (preparatami błonotwórczymi)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 czerwca 2010, 18:03

Najwygodniej, do budowy tarasu użyć desek z Kompozytu Drewna EcoTeak

Pozdrawiam!

Zgłoś | Cytuj | Link

14 czerwca 2010, 13:32

W Leroy Merlin jest duży wybór olei przeznaczonych specjalnie do tarasów. Po pierwsze doskonale impregnują, gdyż wnikają głęboko w drewno, po drugie nie zostawiają filmu o czym zresztą wspomniał poprzednik, więc nie są narażone na zdzieranie warstwy wierzchniej i jej uszkodzenia, po za tym zostawiają świetny efekt wizualny, gdyż są matowe i podkreślają rysunek drewna. Polecam Olej Syntilora Saturator, lub V33 do tarasów.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 341 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 524 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 246

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >