Jak zrobić fundament pod murek z klinkieru?

« Powrót do grupy: Robimy fundament

23 stycznia 2009, 10:13

Zgadzam sie: good 0 bad

Jak zrobić fundament pod murek z klinkieru?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 lipca 2010, 11:31

Pod murek z klinkieru nie musisz wykonywać specjalnego fundamentu, podmórówka jedynie musi być zagłębiona w gruncie około 50 - 60 cm. Szerokość podmurówki trzeba dobrac w stosunku do grubości murka klinkierowego tak żeby była węższa od murka o około 3cm z każdej strony. powstanie wtedy tzw kapinos który zabezpieczy fundament przed spływającą po elewacji murka deszczem, Jeśli chodzi o podmurówkę to musi wystawać ponad poziom gruntu około 10 cm więc będzie piotrzebny niewielki szalunek podczas prac nad "fundamentem" jak zawiąże się beton to szalunek można spokojnie usunąć. warto by było usunąć też grunt z podmurówki i spokojnie zastąpić go żwirem. Pozwoli to na szybkie odprowadzenie wilgoci z okolicy fundamentu i sprawi, że murek klinkierowy będzie zawsze czysty. A i jeszcze jedno przed ułożeniem klinkieru na podmurówce trzeba wykonać izolację poziomą np. 2 warstwy papy.
Mam nadzieję że pomogłem.
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 lipca 2010, 11:46

Ponieważ jest to długi element (smukły), dałbym jeszcze zbrojenie (choćby fi 8mm x 4 szt.), tak jak w wieńcach, czy innych ławach.
Jeśli jest taka możliwość, to dobrze by było odcinki dłuższe niż 12m oddylatować (na przykład rozplanować furtkę i bramę odpowiednio).
Co do samego lania, to wydaje mi się, że niezły jest taki „patent”: wyłożyć koryto fundamentu - (jeszcze przed zbrojeniem) - folią budowlaną i wyłożyć na boki zapas tak, aby po związaniu betonu, u góry ławy wykonać zakład z obu stron fundamentu. W czasie betonowania wibrować!
Trochę zabawy, ale załatwia nam to mnóstwo problemów:
- mamy izolację betonu NAWET OD SPODU,
- podczas wibrowania „mleczko cementowe” nie ucieka nam do gruntu,
- powierzchnia betonu ma gładkość niemal szyby, co po przerwaniu folii i tak znacznie ogranicza jego nasiąkliwość.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 października 2023, 11:53

Interesuje mnie rura szalunkowa i tuleje kartonowe. Czy wiecie, która firma posiada takie produkty w ofercie? Zależy mi na szybkiej realizacji zamówienia. Jakiś czas temu znalazłam w Internecie firmę ZPO Tarnopak Sp. z o.o. Oferta na stronie https://tarnopak.pl/tuleja-szalunkowa/#s

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Praca w Niemczech - rekrutacja Liczba postów: 25 Grupa: Robimy fund... Ja wyjeżdzam jako opiekun starszych osób do Niemiec, od jakiego czasu tylko z Davi Seniorenhilfe, ich oferty znajdziesz tutaj: https://www.facebook.com/dawid.pr...
  • izolacja fundamentow Liczba postów: 99 Grupa: Robimy fund... If the demands of online classes are overwhelming and time seems to slip away, consider the option: "take my online algebra class for me." The modern educationa...
  • Akcesoria spawalnicze Liczba postów: 5 Grupa: Robimy fund... Hej! Szukam sklepu online, gdzie mogę kupić wiertarki akumulatorowe https://wkretarka.com.pl/97-wiertarki-ak umulatorowe/. Potrzebuję narzędzia, które będzie wyd...
  • Piwnica przy istniejącym domu Liczba postów: 7 Grupa: Robimy fund... Często zdarza się tak, że niestety nie mamy możliwości posiadania piwnicy ani również żadnej komórki lokatorskiej. Właśnie dlatego ja chciałbym każdemu zaprosić...
  • wykop pod fundamenty Liczba postów: 86 Grupa: Robimy fund... Stoję przed pilnym wyzwaniem, muszę szybko wynająć koparki do przygotowania terenu pod budowę. Znalazłem firmę https://reminstal.eu która oferuje takie usługi,....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 374

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >