Jaka grubość podłogi na gruncie?

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

28 listopada 2006, 19:20

Zgadzam sie: good 0 bad

Jaka ma byc optymalna grubośc podłogi na gruncie. Chudy beton ma u mnie 10 cm. Zastanawiam się,jaka ma być grubość styropianu i wylewki. Planowałem 5 cm styropanu i 5 cm wylewki, ale znajomi mówią, ze to za mało. Jak to jest? Pomocy :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 listopada 2006, 19:42

Ja tam wiem, że optymalna grubość podłoża na gruncie to 18 cm, a więc 2 x styropian 5cm i jastrych 8 cm
Ale zupełnie minimalna warstwa styropianu to 5 cm i 5 cm jastrychu. Mniej niż 5 cm styropianu nie uchroni przed przenikaniem chłodu z gruntu.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 listopada 2006, 13:39

Na początek troszke sie "pomądruję" :wink:
Rozwiązanie takie jest stosowane w większości domów niepodpiwniczonych. Taka podłoga przenosi obciążenia bezpośrednio na grunt, dzieki temu można ją wykonać na podstawie rysunku zawartego w projekcie budowlanym. Można też w niej wprowadzać pewne zmiany:
1. zwiększyć grubość izolacji cieplnej - np. zamiast 6 cm styropianu (minimum wymagane przepisami), zastosować 12 cm :)
2. użyć innego materiału termoizolacyjnego - np. polistyrenu ekstrudowanego żeby zwiększyć wytrzymałość podłogi na nacisk
3. zwiększyć grubość warstwy piasku, żeby dostosować poziom podłogi do planowanego.
Każda podłoga na gruncie musi mieć szczelną izolację przeciwwilgociową połączoną z izolacją ścian fundamentowych, a podłoga w pomieszczeniach ogrzewanych - dodatkowo izolację cieplną.
Podłoga na gruncie to najtańsze i najprostsze rozwiązanie w domach niepodpiwniczonych. Niezastąpione jest tam, gdzie na podłogę będą działać większe obciążenia, np. w garażu.
Tak więc... wszystko zależy od inwestora i głębokości jego...portfela :)

Zgłoś | Cytuj | Link

23 stycznia 2007, 19:41

Dobór poszczególnych materiałów na warstwy podłogi na gruncie, to nie rzecz mody czy opinii innych. Potrzebne są obliczenia cieplne i wytrzymałościowe. W innym przypadku będą kłopoty. Więcej w Serwisie BDB

Zgłoś | Cytuj | Link

24 stycznia 2007, 00:15

Takie obliczenia zrobiono mi podczas projektowania budynku. A przepisy i normy to podstawa działania moim zdaniem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 czerwca 2007, 23:51

Spróbuj obliczyć współczynnik przenikania ciepła U, pokombinuj z grubością izolacji tak żeby było efektywnie i nie za drogo

jak obliczyć współczynnik u dla podłogi na gruncie znajdziesz w normie PN-EN ISO 13370

pozdrawiam!

Zgłoś | Cytuj | Link

12 grudnia 2010, 08:08

minimum to 14 cm 8 cm styropiany 2x4 cm styropianu i 6 cm wylewki. Ja zrobił bym 2x5 cm styropianu i 6-7 cm wylewki. Wystarczy i będziesz zadowolony. Nie zapomni o izolacji. I jeżeli masz okna balkonowe albo drzwi to one wyznaczą wysokość trzeba uwzględnić okna balkonowe, drzwi oraz drzwi w środku tak aby zostawić miejsce na drzwi

Zgłoś | Cytuj | Link

12 grudnia 2010, 08:10

minimum to 14 cm 8 cm styropiany 2x4 cm styropianu i 6 cm wylewki. Ja zrobił bym 2x5 cm styropianu i 6-7 cm wylewki. Wystarczy i będziesz zadowolony. Nie zapomni o izolacji. I jeżeli masz okna balkonowe albo drzwi to one wyznaczą wysokość trzeba uwzględnić okna balkonowe, drzwi oraz drzwi w środku tak aby zostawić miejsce na drzwi

Zgłoś | Cytuj | Link

12 grudnia 2010, 08:11

Zgłoś | Cytuj | Link

14 lutego 2011, 13:34

podłoga na gruncie to gruby żwir (15–30 cm), później można ułożyć folię kubełkową (ja w praktyce spotkałem się za to z 5cm piaskiem na ten żwir - 5cm). Potem folia zwykła, gruba przeciw zawilgoceniu; potem styropian (10–20 cm). Pod samą podłogą wylewa się beton zbrojony i bez zbrojenia(10 cm). Jeśli podłoga ma być ogrzewana to kładzie się pod ogrzewaniem płyty żelbetowe i jest to kolejne 12-20 cm. Na koniec wylewanie posadzki i płytki kamienne/ceramaiczne. Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Czy dywan sprawdzi się na płytkach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy stro... Zakup Dywanów w stylu Boho to inwestycja w unikalne i stylowe wnętrze. Taki dywan to nie tylko praktyczny dodatek, ale również element, który nadaje przestrzeni...
  • co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 350

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >