Jaka grubość ścian?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

26 sierpnia 2010, 16:36

Zgadzam sie: good 0 bad

no tak... tylko ja np. nie chciałbym żeby ktoś zatwierdził mi ścianę nośną o grubości 2cm ;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 marca 2011, 15:32

dla tego min nosnej jest 18cm, gorzej tylko z podparciem stropu na tej grubosci wiec zazwyczaj daje sie 24cm jako typowy standard

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 marca 2011, 21:39

Nie ma chyba minimum określonego ustawą. Albo coś mi sie myli.

Zgłoś | Cytuj | Link

10 kwietnia 2011, 17:35

murowany domek jak i drewniany powinien spelniac okreslone normy, inaczej nie dostanie pozwolenia na budowe bo dzis juz nie ma samowolek, poza tym nalezy to zglosic, wiec min jakies obowiazuje i dla tych budynkow to chyba bedzie 18cm
co do maerialu zalecalby bk

Zgłoś | Cytuj | Link

19 kwietnia 2011, 21:31

a nie wiem. zglupialem już

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 kwietnia 2011, 10:54

przeciez musisz miec plany budynku murowanego i pozwolenie na budowe, jezeli nie zaopinjuja wybranego materialu to sprawa jasna projektant nie przyjmie Ci scianki z 12cm bo tak chcesz opisze to ze budynek nie spelnia podstawowych norm.
chyba ze gospodarczy ktory stawiasz wpisze sie w jego zalozenia i zaopinjuje ci 12cm, ta grubosc moze nie miec znaczenia w przypadku sciany prefabrykowanej bo tam chyba maja 12tki.

Zgłoś | Cytuj | Link

25 kwietnia 2011, 12:16

W klasycznym budynku mieszkalnym, ściany o grubości 24 czy 25cm przenoszą obciążenia ze stropu w każdym wykonaniu - nawet z BK ;-)
Jeśli w ścianach pojawiają się duże przeszklenia, zaczynamy mieć do czynienia z filarami międzyokiennymi, a te już nie zawsze mogą być zastąpione dowolnym materiałem i w dokumentacji powinna się pojawić informacja na temat jego klasy wytrzymałościowej. Jeśli z jakiegoś powodu ściany MUSZĄ być pocienione, to należy to już przeliczyć i ściśle przestrzegać (zamienniki muszą być uzgadniane z konstruktorem).
Ściana zewnętrzna (osłonowa) nie zawsze musi być nośną – choć to się rzadko spotyka.
O ile pełny mur przenosi obciążenia z reguły z dużym zapasem, o tyle przy dużych otworach (witryna sklepowa) z nadproży pojawiają się duże naciski punktowe na ściany z nadproży i je trzeba uwzględnić.

Zgłoś | Cytuj | Link

25 kwietnia 2011, 12:45

Co mi tam jeszcze chodzi po głowie? :
Przy słupach i ścianach występuje jeszcze takie kryterium jak smukłość, czyli stosunek wysokości do przekroju.
Przy dużej smukłości należy zadbać (poza innymi) o staranne wykonanie elementu (pion i prostoliniowość). Staranność może być wymagana dużo wyższa niż w ogólnie przyjętych normach.
Dlatego na tym obszarze najlepiej jest nic nie pocieniać i za wiele nie poprawiać, bo sytuacja może się zbyt skomplikować.

Zgłoś | Cytuj | Link

26 kwietnia 2011, 11:11

dokladnie, jezeli wymaga tego konstrukcja to leje sie sluoy zelbetowe jako narozniki dla wzmocnienia, ale to juz przy zmianach konstrukcyjnych sciany, wiec jezeli nie trzeba lepiej sie trzymac ustalonego plany, sciana 24cm jest idealnym wyborem, chyba ze to gospodarczy o nieduzej zabudowie to mozna 18, bk jak najbardziej, szybko i solidnie.

Zgłoś | Cytuj | Link

29 kwietnia 2011, 18:31

no tak ale w dlaszym ciągu wydaje mi się, że nie ma minimum a jedynym ograniczeniem jest akceptacja architekta.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19406 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 180

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >