Jaka faktura tynku zewnętrznego

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

21 października 2008, 16:53

Zgadzam sie: good 0 bad

Która z faktur tynku jest ładniejsza i lepsza? Kornik czy baranek? Czy to prawda że kornik się najpardziej brudzi i trudno to zmyć? Można by takie coś zmywać?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 stycznia 2009, 12:43

Nie ma większego znaczenia jakiej struktury tynk Pani zastosuje...Zarówno baranek jak i kornik można zawsze zmyć KÄRCHEREM. Jeśli dom stoi blisko ulicy zalecam stosowanie drobnej granulacji tynku,np. kornika lib baranka 1,5 mm. :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 stycznia 2009, 12:23

Witaj

Klinkier to rzeczywiście dobry wybór - cegła albo ocieplenie na wełnie z okładziną klinkierową :)
Natomiast faktura i uziarnienie tynku to wypadkowa gustu i budżetu. Moim typem jest baranek 3 mm - daje ładną fakturę, nie "buduje" estetyki elewacji tak mocno jak kornik (pionowy lub poziomy), a grubość 3 mm daje wyraźną fakturę. Zabrudzenia to najczęściej problem przyziemia dlatego warto się zastanowić nad opaską np. okładzina klinkierowa, tynk mozaikowy, lub nowość na rynku - tynk kamienny quick-mix (wygląda jak okładzina z kamienia).

pozdrawiam
Sebastian

Zgłoś | Cytuj | Link

28 stycznia 2025, 12:42

Dzięki integracji z chmurą, eSymfonia oferuje zaawansowane raportowanie sprzedaży, które pozwala na monitorowanie wyników w czasie rzeczywistym. To rozwiązanie wspiera przedsiębiorców w podejmowaniu trafnych decyzji biznesowych. Dowiedz się więcej na stronie https://romintagoldap.pl/integracja-z-ecommer ce-czy-twoj-sklep-internetowy-jest-gotowy-na-rozwoj-dzieki-s ymfonii/.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 stycznia 2025, 13:07

Very very dirty pictures you want explicit you want raw
https://gloves-shalina-devine.fetish-matters.net/?angelina-j ulia

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 lutego 2025, 07:05

Użytkownik Gość napisał: Która z faktur tynku jest ładniejsza i lepsza? Kornik czy
baranek? Czy to prawda że kornik się najpardziej brudzi i
trudno to zmyć? Można by takie coś zmywać?

To, która faktura tynku jest ładniejsza, to kwestia gustu. Baranek wygląda bardziej jednolicie i elegancko, a kornik daje efekt bardziej surowy i dekoracyjny, z charakterystycznymi żłobieniami.

Brudzenie się tynków
Tak, kornik rzeczywiście szybciej się brudzi, ponieważ jego rowki „łapią” kurz i zabrudzenia, zwłaszcza w miejscach narażonych na deszcz i smog. Brud osadza się w zagłębieniach, co sprawia, że czyszczenie jest trudniejsze niż w przypadku baranka.

Czyszczenie tynku kornik
Można go myć myjką ciśnieniową, ale z umiarem, żeby nie uszkodzić powierzchni. Często stosuje się wodę z detergentem i szczotkę o średniej twardości. Jeśli zabrudzenia są uporczywe, można użyć specjalnych środków do elewacji.

Jeśli zależy Ci na łatwiejszym utrzymaniu czystości – baranek będzie lepszym wyborem.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• prezent dla narzeczonej Liczba postów: 82 Grupa: Wykańczamy... Wybór prezentu dla narzeczonej to często wyzwanie, zwłaszcza jeśli zależy na czymś wyjątkowym i symbolicznym. Biżuteria dobrze sprawdza się w takiej roli, bo łą...
  • Sklep internetowy Liczba postów: 245 Grupa: Wykańczamy... Ostatnio trafiłam na tę pomadkę i to był strzał w dziesiątkę! Ma super kremową konsystencję, a kolor pięknie podkreśla usta. Nie wysusza, nie zbiera się w załam...
  • Architekt Liczba postów: 5 Grupa: Wykańczamy... Moja przygoda ze spinmama zaczęła się zupełnie przypadkiem - widziałem ich reklamę w tramwaju w Poznaniu. Początkowo myślałem, że to kolejna platforma, która ob...
  • Mobilna wulkanizacja Poznań Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... To ja dla odmiany mogę wam podpowiedzieć- gdzie możecie kupić solidne opony motocyklowe i do wszelkich innych pojazdów... A dokładnie chodzi mi...
  • osuszacz przemysłowy w dobrym stanie -tanio Liczba postów: 4 Grupa: Wykańczamy... Z rodziną postanowiliśmy w ferie polecieć do Dubaju, dzieciaki chciały na Burj Khalifa, no to musiałem coś ogarnąć. Szukałem strony, gdzie kupię bilety bez zami...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19710 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 280

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >