Jaka kuchnia lepsza? Gazowa czy elektryczna?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

27 listopada 2008, 12:20

Zgadzam sie: good 0 bad

Jaka waszym zdaniem jest lepsza kuchnia? Wiem że i jedna i druga ma swoje zalety jak i również wady. Moglibyście mi przybliżyć co nieco wasze opinie?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 listopada 2008, 13:10

Jedna i druga ma swoje wady i zalety. Kuchnia gazowa jest poniekąd tańsza w eksploatacji i prostsza w obsłudze, ale niesie ze sobą ryzyko wybuchu w przypadku awarii instalacji gazowej.

Kuchnia elektryczna dla odmiany wymaga nauczenia się jej oszczędnej obsługi. Wiadomo, że płyty ceramiczne charakteryzują się większą bezwładnością cieplną – dłużej się nagrzewają i dłużej stygną, dlatego trzeba się nauczyć odpowiednio wcześnie wyłączać palniki, które jeszcze przez kilka minut będą efektywnie oddawać ciepło.

Szczerze mówiąc, wybór jest trudny, ale zawsze można kupić kuchnię pół-na-pół.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 sierpnia 2010, 11:49

Ja osobiście zawsze będę za kuchnią gazową, po prostu mam już swoje przekonania, od wielu lat używam gazówki eklektryczną miałem dosłownie pół roku i powiedziałem sobie nigdy więcej, mam już po prostu uraz, a o rachunkach za energię to już nie wspomnę

Zgłoś | Cytuj | Link

29 sierpnia 2010, 13:58

Ja też zdecydowanie wolę gazowe, gotowanie na kuchence elektrycznej trwa zdecydowanie długo. Oszczędność czasu i ciecię kosztów powoduje, że wolę kuchenki gazowe.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 sierpnia 2010, 11:43

według mnie jedna i druga mają swoje zalety i wady. Pewnie i z parametrami, zużyciem itd jest podobnie. Ja bym wygrała gez do góry, to znaczy palniki i elektryczny dół - piekarnik. Ja jestem zadowolona :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 września 2010, 15:29

Kuchenka elektryczna wychodzi sporo drożej w użytkowaniu. Jednak jeżeli Ci to nie przeszkadza to naprawdę polecam komfort użytkowania kuchenki indukcyjnej.

Zgłoś | Cytuj | Link

16 stycznia 2011, 17:20

Ja również przez kilka miesięcy używałam kuchenki indukcyjnej i jakoś nie potrafiłam się przestawić. Zdecydowanie wolę gazową. Być może to właśnie kwestia przyzwyczajenia. Zaobserwowałam jednak, że koszty użytkowania kuchenki gazowej są znacznie tańsze. Prąd jako nośnik energii jest drogi, więc jeśli głównym czynnikiem decydującym o zakupie kuchenki są koszty eksploatacyjne, to gazówka zdecydowanie wygrywa rywalizację :) Jeśli chodzi np. o bezpieczeństwo dzieci, to jestem zdania, ze łatwiej wytłumaczyć maluchowi, żeby nie zbliżał się do płomienia niż do czegoś - czego nie widać, a może oparzyć. Najlepszym wyjściem jest jednak w obu przypadkach zakup osłonki na kuchenkę.

Zgłoś | Cytuj | Link

17 stycznia 2011, 15:06

[quote=Katarzyna S.]
Jeśli chodzi np. o
bezpieczeństwo dzieci, to jestem zdania, ze łatwiej wytłumaczyć
maluchowi, żeby nie zbliżał się do płomienia niż do czegoś -
czego nie widać, a może oparzyć.

Jeżeli miałaś indukcję, to wiesz, że o płytę nie można się oparzyć, ewentualnie o dno garnka/ to co w garnku, a to już wymaga od dziecka trochę wysiłku ;) Miałam kuchenkę gazową, teraz z racji mieszkania w bloku bez gazu mam indukcję i też jestem zadowolona. Nie ciągnie aż tak dużo prądu, jak się wydaje, gotuje się szybko (i do tego trzeba się przyzwyczaić), łatwo się utrzymuje w czystości, a garnków nie trzeba kupować drogich, wystarczą z ikea za 39zł komplet :) kucharze z prawdziwego zdarzenia wolą jednak kuchenki gazowe ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

30 kwietnia 2011, 19:59

Jeśli cena to rzeczywiście gazowa jest lepsza, jeśli o bezpieczeństwo chodzi to elektryczna tak jak przedmówcy napisali. Podsumowując wydaje mi się, że jeśli mamy taką możliwość, czyli instalacja gazowa w domu to lepszym wyborem będzie kuchenka gazowa

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 341 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 524 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 146

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >