Jaka moze byc przyczyna?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

21 października 2008, 18:27

Zgadzam sie: good 0 bad

Sluchajcie, mam dosyc pilna sprawe i bardzo prosze o rade. Otoz 4 lata temu jak budowalam dom, to wydawalo mi sie, ze byl budowany zgodnie ze sztuka budowlana, a dzisiaj przekonalam sie ze to nie prawda.Wlasnie jestem w trakcie wykanczania poddasza i co sie okazalo.Palimy w kominku (robimy to dosyc sporadycznie) dlatego dopiero teraz to wyszlo, na gorze peka nam sciana kominowa.Szczeliny sa wielkosci mniej wiecej ok. 2 mm.Sciana wybudowana jest z cegly szamotowej, ktora generalnie jest do tego przystosowana no i sciana jest otynkowana tynkiem III kategorii i zaciagniety jest na to gips.Dzisiaj przyjechal zaprzyjazniony dekarz(nie ten ktory robil dach!) wlazl na komin i stwierdzil, ze na 90% nie ma w srodku w kominie wkladow kwasowych.Wiem, dobrze ze powinny byc bo sama je kupowalam.Ale tak sobie mysle, ze kominkarz ktory robil kominek, przeciez musial sie do czegos "wpiac" no i generalnie powinien mi powiedziec ze nie ma tam kwasowki ale jak sie okazalo na poczatku bylam z niego b.zadowolona.Potem zadzwonilam, ze cos tam sie dzieje z kominkiem i chcialam jego rady, a on mowiac brzydko "wypial sie na mnie" i tyle z nim pogadalam.Sama juz nie wiem jaka moze byc przyczyna pekania tej sciany kominowej, czy to ze nie ma tam wkladu-kwasowk czy po prostu rozszerza sie pod wplywem ciepla. Bardzo Was prosze, moze jest wsrod Was ktos kto specjalizuje sie w tego typu sprawach, bylabym wdzieczna za rade lub ewentualnie za pomoc.Serdecznie dziekuje

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 czerwca 2010, 16:46

Widać, że dom jest stosunkowo nowy więc jeśli budowała go Pani firma to zgłosiłabym ten fakt w ramach obowiązującej gwarancji ;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 czerwca 2010, 17:12

Może być kilka przyczyn rozszczelnienia się komina, moim zdaniem powodem mogą być:
1.niedbałe murowanie komina czyli nie na pełną spoinę
2.nie fugowanie lub niedbałe fugowanie komina od wewnątrz
3.zła marka zaprawy (najczęściej zbyt mocna ,twarda co doprowadziło do powstania pęknięc jeszcze na etapie budowy
4.brak wapna w zaprawie zaprawa cementowo-wapienna m5
5.brak ocieplenia końcowej części komina w nowych projektach występuje gdy niema wkładów

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 339 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 522 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 244

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >