Jaki kocioł na eko-groszek

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

2 kwietnia 2013, 22:50

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam, muszę wymienić piec w domu, gdyż jest już on nieekonomiczny i za dużo czasu pochłania jego eksploatacja.
Mam kilka pytań, ale najpierw trochę danych
Dom piętrowy ma ~100m kwadratowych + nieogrzewana piwnica i nieogrzewany strych, stoi już 18 lat, sufit na wysokości 2,3m. Z kominem nie powinno być problemu, gdyż ma ponad 11m.

1. Jaka moc jest potrzebna żeby ogrzać opisany dom.
2. Jeżeli chciałbym również grzać wodę w tzn. "bojlerze" to jaka moc pieca byłaby potrzebna (i wtedy potrzeba zawór 3 lub 4-drożny z tego co czytałem, tak?)?

Za ścianą stoi starszy dom 40 letni, parterowy + nieogrzewana piwnica i nieogrzewany strych, sufit na wysokości 3m, powierzchnia ogrzewalna tam to ~60m kwadratowych

3. Czy można oba te domy ogrzewać 1 piecem.
4. Czy trzeba to robić w 1 obiegu, czy istnieje możliwość (lub piec), gdzie można grzać w dwóch obiegach (zapewne w starszym domu przydałaby się wyższa temperatura)
5. Jaka wtedy powninna być moc kotła (~160m kwadratowych)

I tak ogólnie
Piec musi być na eko-groszek z podajnikiem, oczywiście nie drogi (do 8 tys. powiedzmy), dolne spalanie, jak największa sprawność oczywiście no i jakiś trwały i bezawaryjny, aha i ruszt awaryjny na drewno jakby prądu brakło

Inne propozycje jak ktoś ma, również można podać, brak dostępu do gazociągu

6. I tak ogólne na co zwracać uwagę przy wyborze? (grubość blachy, sterowniki, dmuchawy, inny parametr?)

Ciężko będzie doradzić i coś wybrać, bo wiadomo chciałbym jak najlepszy, ale wszystkiego mieć nie można. Prosiłbym o odpowiedzenie na pytania lub podanie przykładu jakiegoś kotła.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

*domy oocieplone

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 kwietnia 2013, 21:20

Ja mam u siebie kocioł na ekogroszek zakupiony u firmy Lazar. Nie znam się na wymiarach, więc ci nie powiem jaki byłby dobry dla ciebie, ale z firmy Lazar jestem zadowolona, bo kocioł mam już 2 lata i problemów nie było. Ja mam kocioł żeliwny więc z pewnością posłuży mi przez lata, jak chcesz coś trwałego to dla ciebie też taki będzie dobry.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 kwietnia 2013, 22:16

ja kupiłem piec na eko groszek ( i nie tylko ) w firmie Piecbud, KJ MP2, podajnik tłokowy. na co ja zwracałem uwagę: żeby był duży zasobnik opału, żeby było wyjście na pokojowy regulator temperatury, żeby była regulacja w pełni elektroniczna, żeby była dobra, mocna blacha. mam kocioł od ponad miesiąca na razie i żadnych kłopotów.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaki piec kupić? Liczba postów: 194 Grupa: Robimy inst... Zdecydowanie polecam Wam sprawdzić stronę https://www.kominkideluxe.pl/ , na której znajdziecie ofertę firmy Kominki Deluxe, która jest producentem najróżniejsz...
  • Zbiornik na paliwo Liczba postów: 87 Grupa: Robimy inst... Chcesz zadbać o jakość paliwa i ochronić swoją maszynę przed zanieczyszczeniami? Sprawdź filtr paliwa SWIMER! Dzięki wysokiej przepustowości 100l/min idealnie s...
  • Jaki wybrać kocioł? Liczba postów: 33 Grupa: Robimy inst... Jaki kocioł gazowy? Co polecacie dom 110 m2, dwie łazienki (w jednej wanna a w drugiej prysznic), kuchnia... Chciałabym żeby ciepła woda była dostępna non stop....
  • Instalacja grzewcza Liczba postów: 142 Grupa: Robimy inst... Wieloletnie doświadczenie w instalacjach sanitarnych, grzewczych, wodno-kanalizacyjnych oraz wentylacyjnych posiada firma Szumscy. Pełny zakres usług jest u nic...
  • gdzie ten tani węgiel? Liczba postów: 3 Grupa: Robimy inst... W przypadku kiedy szukasz solidnego dostawcy węgla? Rastar2 z Chorzowa https://rastar2.pl/oferta/hurtowa-sprzed az-wegla-cennik to rzetelna firma, która oferuje....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 404

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >