Jaki kominek do domu wysoce energooszczędnego...?

« Powrót do grupy: Kominki od A do Z

15 sierpnia 2009, 02:51

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam
mam wielki plan(budowa własnego konta)... ale pomysły do realizacji aż za dużo :oops:
Zastanawiam sie nad konstrukcją z rdzeniem styropianowym SIPs, i chciałbym wybudować dom pasywny..
I tu rodzi sie kilka pytań;
Czy w konstrukcji lekkiej można wykorzystać wkład kominowy tak by było to bespieczne?
czy w domu o U=0.15 jak rozpalę w kominku nie będzie "sauny"?
Jaki kominek można połączyć z rekuperatorem?
Jak wykorzystać ciepło z kominka do ogrzania całego domu?
I najważniejsze: jak sterować ciepłem z kominka na poszczególne pokoje?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 listopada 2009, 00:28

Z tego co się orientuje żadnego kominka Pan nie będzie mógł podpiąć do rekuperatora. Jak wykorzystać ciepło z kominka by ogrzać nim cały dom?Hmmm kominek z płaszczem wodnym ustawia Pan sobie czy chce Pan aby panu grzało ciepłą wodę lub dom.Kominek zostaje podpięty do centralnego ogrzewania i pracuje na rzecz ciepła w domu i dla celów ciepłej wody użytkowej. Centralka sterująca pozwala Panu wybrać czy Pan chce grzać najpierw ciepłą wode czy ogrzewanie domu:)Do tego solary w lecie. Jest to świetne rozwiązanie bo grzeją panu ciepłą wodę od wiosny do jesieni.A natomiast w zimie kominek (przyjemnie gdy za oknem śnieg usiąść w fotelu z gorącą herbatą przy kominku:)) Co do sterowania ciepła w pokojach to chyba moim zdaniem najprostszym rozwiązaniem jest to aby w pokoju, który Pan nie chce ogrzewać zakręcić kaloryfer.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 listopada 2009, 17:12

Ale gafę strzeliłem :oops:
Miałem na myśli podłączyć kominek z pompą ciepła a w domu zastosować dodatkowo rekuperator.
Co do sterowania ciepłem w pokojach, to tylko poprzez przykręcenie kaloryfera?
Nie ma żadnego elektronicznego rozwiązania? -tak by utrzymać stała temperaturę w mieszkaniu
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

4 maja 2010, 02:56

Polecam odwiedzenie strony: www.biofire.com.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• kominek z płaszczem wodnym Byrski, coś nie tak Liczba postów: 478 Grupa: Kominki od... Najlepiej wezwać do tego serwis i niech zobaczą co jest nie tak. W tym przypadku nie widze innego rozwiązania. Można też wymienić go na inny model,popatrz w nas...
  • dym z pieca kaflowego Liczba postów: 4 Grupa: Kominki od... Istnieje kilka możliwych przyczyn, które mogą wpływać na złe funkcjonowanie komina i pieca, a także rozwiązania, które mogą pomóc. 1. Problem z przewodem komin...
  • PIec do chleba - jest tu zdun?? Liczba postów: 16 Grupa: Kominki od... Świetnie to wymyśliłeś, ja również jestem za swojskimi produktami. Jeśli chodzi o wędzarnie na działkę to jakie firmy możesz polecić? Zastanawiam się nad zakupe...
  • Piece wolnostojace, kozy Liczba postów: 67 Grupa: Kominki od... duzy wybor tych piecow typu Koza ma firma Kratki. kupilismy taki dla babci bo poprzedni piec byl bardzo obciazajacy
  • Odprowadzenie spalin z kominka Liczba postów: 52 Grupa: Kominki od... pablo ... dlaczego nie nauczyles sie czytac ze zrozumieniem Użytkownik napisał: Czytam i tak coś mi tu nie pasuje jeżeli temp. w palenisku osiąga 250 st...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 643

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >