Jaki materiał do energooszczędnego domu?

« Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

26 sierpnia 2011, 12:20

Zgadzam sie: good 0 bad

musisz przejrzeć oferty, nie znam produkty, który wszyscy tu zachwalają, ale mogę poradzić, żebyś przed kupnem sprawdził tego producenta, czy ma np rekomendacje ITB (Instytut Techniki Budowlanej) , popytaj znajomych. wielu producentów nie dba o klientów - nie mówie, że akurat ten, ale ostrzegam, bo sam się przejechałem i teraz czuję się w obowiązku do przestrzegania przed tym innych

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 września 2011, 21:31

Witam,
jeżeli szuka Pan ekologicznego materiału do ocieplenia domu, na rynku dostępna jest wełna produkowana w technologii ECOSE. Nie zawiera ona takich związków jak formaldehyd, akryl oraz fenol. Łatwiejsza jest także w montażu ponieważ nie mamy uczucia swędzenia, wełna nie sypie się oraz jest bezzapachowa. Aby budynek spełniał funkcje energooszczędnego należy ocieplić go systemem dwuwarstwowym.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 stycznia 2012, 14:28

Duża cześć domów pasywnych w Polsce docieplona jest srebnoszarym styropianem Platinum Plus krakowskiej Termo Organiki. Ocieplenie ma ok 30-35 cm grubości , ocieplono im m.in;

1 1 budynek pasywny z certyfiktami Passiv haus Institut
- pierwsza w Polsce pasywna hala sportowo- widowiskowa w Słomnikach
- pierwszy kościół pasywny w Nowym Targu
- siedziba Polskiego Instytutu Budownictwa Pasywnego w Gdańsku
itd

Zgłoś | Cytuj | Link

21 stycznia 2012, 19:51

Polecam płyty fundamentowe EOTCHERM

Zgłoś | Cytuj | Link

23 stycznia 2012, 13:44

rzeczywiście platinum termoorganiki jest dobre brałem na mój energooszczędny

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 marca 2012, 11:02

Termoorganika ma teraz cały system Platinum, na energooszczędny budynek będzie posiadał najcieplejszy styropian platinum oraz w komplecie tynki, siatki , kołki, kleje, itd.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 marca 2012, 10:02

Budując dom trzeba wiedzieć na etapie projektu, czy ma byc to dom energooszczędny. Czy bedzie zużywał 80kWh/m2/rok czy poniżej 20 kWh/m2/rok.
A to jest różnica niebagatelna.
Trzeba przewidzieć z góry, jakie materiały są potrzebne do zbudowania takiego lub innego typu budynku.
Jażeli już stoja mury, to jest znacznie mniejsze pole manewru. Dotyczy to także architektury takiego domu (im bardziej skomplikowana bryła, tym większa emisyjność energii - dotyczy to także balkonów, bo tam przyjmuje się straty ciepła na 100%). Na istniejace mury trzeba zastosować grube ocieplenie, a jeżeli nie grube, to cieńsze ale droższe. Już będzie ono kosztowało.
Jeżeli chcemy bardzpo mało wydawać na roczne utrzymanie budynku musimy zainwestować więcej na etapie budowy. Tego nie da sie zrobić inaczej.
Nie da się zjeść cukierka i miec cukierka. Trzeba kupić następnego.

Najtaniej. Najtaniej i zdrowo, energooszcędnie i ekologicznie to wyjdzie budynek w systemie szkieletu drewnianego, o prostej bryle. Jak bedzie wyglądał od zewnątrz, to już kwestia otwarta.
Szkielet drewniany, okna enetgooszczędne, izolacja poddasza 40 cm wełny, wszędzie izolacje paroszczelne z folią aluminiową, rekuperator (z klimą, jak ktoś lubi), pompa ciepła. Kominy i przyłącza gozowe nie będą potrzebne
(do dość spore oszczędności, bo do budynku doprowadzamy tylko energię elektryczną i wodę)
Koszt utrzymania rocznego takiego domu o pow.120 m2 zamknie sie rocznie kwotą nie większą niz 2000 zł brutto (licząc wzystkie media, tj. ogrzewanie, CWU, całość rachunków za prąd do pozostałych urządzeń AGD, komputerów i wodę - bez podlewania)
Ale najpierw trzeba wydać kaskę na wszystkie te nowinki, które pozwola oszczędzić na corocznym utrzymaniu budynku.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 kwietnia 2012, 00:12

Użytkownik Gość: mateusz napisał: Duża cześć domów pasywnych w Polsce docieplona jest
srebnoszarym styropianem Platinum Plus krakowskiej Termo
Organiki. Ocieplenie ma ok 30-35 cm grubości

no to jestem w tej większości, rzeczywiście cały system Platinum Plus Termo Organiki sprawdza się.

podrzucam przy okazji niezły artykuł - pasywna przyszłość budownictwa

http://inteligentnybudynek.eu/artykul/article/pasywna-przysz losc-budownictwa/

Zgłoś | Cytuj | Link

24 kwietnia 2012, 11:32

Po pierwsze trzeba zastanowić się z jakiego materiału ma być dom i jaką techniką ma być budowany, a dopiero potem dobierać resztę. Myślę, że domy drewnianiane są tutaj faktycznie najlepszym rozwiązaniem.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 kwietnia 2012, 16:09

Tak w Polsce drewniane konstrukcje są coraz bardziej popularne nie wiem czy to dobrze czy nie ja nie jestem zwolenniczką

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...
  • Jaki kominek? Liczba postów: 8 Grupa: Ekologiczny... Od razu zostawię Ci namiar na firmę z 30 letnim doświadczeniem w temacie, bo co jak co, ale najlepiej rozmawiać z kimś, kto w tym siedzi - https://dobrekominki....
  • Okna nowej generacji Liczba postów: 5 Grupa: Ekologiczny... Polecam szczerze w tym temacie zajrzeć do oferty wysokiej jakości produktów oferowanych przez https://oknarado.pl/okna-pvc/
  • niższe koszty ogrzewania Liczba postów: 594 Grupa: Ekologiczny... Jednym z znakomitych miejsc gdzie znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek je...
  • Klimatyzacja Liczba postów: 271 Grupa: Ekologiczny... Ja montuję na dole jedna duża jednostkę 3.5 albo 4kW na salon z aneksem około 37 metrów. Na górze w pomieszczeniach od zachodu, czyli master bedroom i biuro. 2x...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19401 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 394

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >