Jaki wentylator do łazienki?

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

30 września 2009, 16:14

Zgadzam sie: good 0 bad

Jak zamontować wentylator w łazience? W ścianie czy w suficie podwieszanym? Jaki robi najmniej hałasu?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 października 2009, 16:50

Te dostępne w hiperach budowlanych nie robią specjalnego hałasu, a koszt zaczyna się chyba od ok. 50 zł. Nie pamiętam tylko czy mogą pracować w pozycji leżącej, bo najłatwiej zamontować je w miejscu starych kratek wentylacyjnych.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 stycznia 2010, 01:47

Użytkownik Cleo napisał: Jak zamontować wentylator w łazience? W ścianie czy w suficie podwieszanym? Jaki robi najmniej hałasu?

Polecam wentylatory Heliosa. Najlepiej dwu biegowe - drugi bieg przydaje się w razie nagłej sytuacji ;)
Wentylatory te są w miarę ciche i mało awaryjne.

Zgłoś | Cytuj | Link

16 kwietnia 2010, 15:01

A szanowni koledzy to wiedzą, że w blokach wielorodzinnych nie wolno montować wentylatorów mechanicznych?

Zgłoś | Cytuj | Link

19 kwietnia 2010, 12:06

A niby z jakiej racji nie można?! ja mieszkam w 11 piętrowym bloku i każdy ma zamontowany taki wentylator. Zresztą jakoś nie chce mi się wierzyć, że to zabronione, bo kilka razy w roku chodzi po wszystkich mieszkaniach kontrola ze spółdzielni (sprawdza czy jest dobry "ciąg" wentylacyjny etc) i jakoś nigdy nic nikomu nie powiedziała. Także jeśli nie wolno to szanowny kolego porządnie to uzasadnij a nie puszczasz słowa na wiatr.
A na marginesie, abstrahując już od moich doświadczeń, skąd wiesz, że Cleo chodzi o montowanie wentylatora właśnie w bloku??

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 kwietnia 2010, 22:47

Jeżeli blok ma wentylację grawitacyjną nie wolno montować wentylatorów. Zabrania tego nie tylko prawo ale i zdrowy rozsądek. Wciągając powietrze w łazience robisz podciśnienie i powietrze z kanału w kuchni cofnie się. Jest to niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ znajdują się w nim zarodniki pleśni i nie tylko w stężeniu przekraczającym naszą tolerancję. Krótko pisząc grozi ci co najmniej alergia.

PN-83/B-03430/Az3:2000 punkt 4.2 Wybór rodzaju wentylacji. .. Nie dopuszcza się równoczesnego stosowania w pomieszczeniach wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej. ..
Nowela ta z 2000 roku ma na celu zapobieganie cofaniu się powietrza z zagrzybionych kanałów wentylacyjnych. Krótko, gdy wentylator w łazience będzie pracował cofnie się powietrze w kuchni i odwrotnie. Kto ma takie wentylatory może sprawdzić zapaloną zapałką.

Zgłoś | Cytuj | Link

14 maja 2010, 03:47

Wszystko się zgadza, tylko rzadko które mieszkanie ma ten sam pion wentylacji dla kuchni i łazienki.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 maja 2015, 08:20

Proszę - http://thesslagreen.com/ To cały system, który jednak nie jest drogi. Kwestia budżetu, potrzeb, ale generalnie to przykład takiego rozwiązania gdzie faktycznie macie zapewnione świeże powietrze i ciepło.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 lipca 2015, 11:31

To faktycznie ciekawe i praktyczne rozwiązanie,tylko teraz pytanie o samą instalację,montaż oraz cenę- warto znać te szczegóły wcześniej.

www.Victori.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

14 października 2015, 10:49

zgadza się, a orientujecie się czy możliwe jest przeróbka wentylacji grawitacyjnej w mechaniczna?

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Sklep internetowy Liczba postów: 245 Grupa: Wykańczamy... Ostatnio trafiłam na tę pomadkę i to był strzał w dziesiątkę! Ma super kremową konsystencję, a kolor pięknie podkreśla usta. Nie wysusza, nie zbiera się w załam...
  • Architekt Liczba postów: 5 Grupa: Wykańczamy... Moja przygoda ze spinmama zaczęła się zupełnie przypadkiem - widziałem ich reklamę w tramwaju w Poznaniu. Początkowo myślałem, że to kolejna platforma, która ob...
  • gra online Liczba postów: 1 Grupa: Wykańczamy... Mój wujek z Lublina, który gra od lat w różne gry, polecił mi plinko. Na początku nie widziałem w tym nic specjalnego, ale im dłużej gram, tym bardziej mi się p...
  • Mobilna wulkanizacja Poznań Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... To ja dla odmiany mogę wam podpowiedzieć- gdzie możecie kupić solidne opony motocyklowe i do wszelkich innych pojazdów... A dokładnie chodzi mi...
  • osuszacz przemysłowy w dobrym stanie -tanio Liczba postów: 4 Grupa: Wykańczamy... Z rodziną postanowiliśmy w ferie polecieć do Dubaju, dzieciaki chciały na Burj Khalifa, no to musiałem coś ogarnąć. Szukałem strony, gdzie kupię bilety bez zami...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19695 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 133

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >