Jaki wpływ na ściany z betonu komórkowego ma braku tynku?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

11 lutego 2009, 12:00

Zgadzam sie: good 0 bad

Jaki wpływ na ściany z betonu komórkowego może mieć brak tynku zewnętrznego przez okres ok. 10 lat? Jak można rozpoznać potencjalne uszkodzenia i wady?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 lipca 2010, 11:31

Popatrzyłabym na to czy nie ma jakichś pęknięć lub odprysków. Wydaje mi się, że warto zwrócić uwagę właśnie na te dwie rzeczy.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 lipca 2010, 12:21

Na ten temat napisano już dużo książek.
Wad może być kilkanaście.

Spróbuję krótko:
- jeśli to budynek gospodarczy, to wystarczy tak jak napisała „domatorka”, (pewnie się nie zawali)
-jeśli mieszkalny, to sprawa komplikuje się o tyle, że cykl naprawczy może okazać się o wiele bardziej skomplikowany, niż „krótkie pytanie – krótka odpowiedź”.

Mianowicie: uzupełnienie ubytków w murze i wykonanie izolacji jest mocno wskazane, ale to co się dalej wydarzy może być równie kosztowne.
Ponieważ budynek (widziałem takich kilka) pracuje termicznie i wilgotnościowo w cyklu rocznym, to przesiąkanie i przemarzanie trochę się wzajemnie niwelują, ale zamknięcie takiego środowiska nową izolacją termiczną (nadal nie wiem, czy takie są intencje pytającego), eksplodują zagrzybieniem.
Wymiana podłóg, tynków i nie wiem czego jeszcze. Na przestrzeni kilku lat, koszty remontów sięgną niebagatelnych kwot i całą winę na siebie musi wziąć doradca.

Odpowiedź na takie pytanie jest zbyt wiążąca, dlatego nie chcę doradzać.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 346 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 532 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • jakiej firmy brame garażową wybrać? Liczba postów: 254 Grupa: Technologie... Pamiętajcie, że przy wyborze bramy, oprócz odpowiedniego produktu, bardzo ważne jest profesjonalne wykonanie pomiarów i uzgodnień na budowie, profesjonalny mont...
  • Minikoparka - jaka? Liczba postów: 37 Grupa: Technologie... Bierz chłopieeeeee, bo zdrowia nie kupisz. Ja dźwigałem płyty chodnikowe (oczywiście myślałem że jestem nieśmiertelny) ale teraz plecki bolą. Koparką wykopiesz,...
  • Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 142

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >