Skłaniam się do montażu kolektorów słonecznych ale nie wiem czy wybrać te rurowe czy płaskie? Czytałam na http://pnd.pomyslnadom.pl/forum,post,pol,glow na,1927,0,1019,1008,6,,plus.html że różnią się pod względem wydajności, ale co to konkretnie oznacza?
offline dodzo majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: marel praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline tusek doświadczony
|
|
| |
offline Geotherm.pl doświadczony
|
Dobrym rozwiązaniem do małego domu jest zastosowanie wodnego ogrzewania płaszczyznowego w postaci mat kapilarnych. System ten jest bardziej korzystny niż ogrzewanie podłogowe czy centralne ogrzewanie. Maty można położyć we wszystkich płaszczyznach: na podłodze, ścianach i suficie. Nie wymagają posiadania grzejników. Dzięki matą ogrzejemy wydajnie dom przy zasadniczo niskich temperaturach wody grzewczej. Ciepło tu jest oddawane przez promieniowanie, a nie jak w przypadku grzejników przez konwekcje. A więc nie ma cyrkulacji powietrza, kurz nie unosi się po pokoju, jest zdrowiej. Można je podłączyć do każdego rodzaju źródła ciepła np. kotła. |
| |
Gość: samson praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: andrew3 praktykant |
Ja bym mimo wszystko poważnie rozważył instalację pompy
ciepła - z ogrzewaniem podłogowym stworzą zgraną parkę,
bo pompa ciepła ma na wyjściu niewielką temperaturę, ale
duża powierzchnia (w stosunku do standardowych grzejników)
da niezły rezultat. |
| |
Gość: lord praktykant |
Tradycyjne centralne ogrzewanie. Na rynku jest pełno kotłów na różnego rodzaju paliwa. W obecnym czasie coraz popularniejsze jest ogrzewanie pelletem który jest stosunkowo tani niż inne paliwa. Według mnie firmą produkujacą dobre kotły jest firma z Zębca. Mają duży asortyment kotłów. |
| |
Gość: www.akte.com.pl praktykant |
Uważam, ze lepszy Kalkulator Kosztów Ogrzewania jest TU |
| |
offline Krzysiek Wojnicki fachowiec
|
|
| |
offline jakub zawadzki kierownik
|
Na czym polega działanie pieca retorowego? |
|