Czytając ostatnie posty dochodzę do wniosku, że jedynie
słuszne musi być
ogrzewanie na pelet.
Na szczęście są inne systemy grzewcze, jak ogrzewania na
podczerwień, które idealnie nadają się do domów
niskoenergetycznych, są bezobsługowe i tanie w
eksploatacji. Dodatkową ich zaletą jest możliwość
ogrzewania energią, którą sami wyprodukujemy.
Stron: 18 ▾ ◂◂ ◂ 15 16 17 18 ▸
offline enerbau.pl fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: profesor praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: szeffu praktykant |
|
| |
Gość: Ernestt praktykant |
|
| |
Gość: jacke1 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline fikson kierownik
|
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Poza tym chyba ono jest trochę niewłaściwie postawione. To znaczy biorąc pod uwagę nasz klimat i koszty ogrzewania to ciepło raczej należy oszczędzać, a nie je produkować. Więc tu potrzebna jest dobra izolacja, np. styropian + system Foveo-Tech. Wtedy będą niższe koszty ogrzewania. |
| |
Gość: murzyn praktykant |
|
| |
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
Izolacja to na pewno warunek konieczny do tego, by zmniejszyć zapotrzebowanie domu na ciepło. W dobrze zaizolowanych budynkach można rozważyć wykorzystanie w pełni darmowych źródeł ciepła, jak np. ciepło gruntu rozprowadzane przez system wodnego ogrzewania podłogowego. Do takich realizacji polecamy nasze płyty podłogowe Knauf Therm Heating, które można kupić nawet w niewielkich ilościach, http://www.knauf-industries.pl/news,15,floor- heating-od-jednej-palety.html |
| |
Gość: mattil praktykant |
Pompa ciepła to najlepsze rozwiązanie. U mnie oprócz pompy ciepła, został także zamontowany rekuperator. Całość robiła mi firma http://dimplex.pl/. Taki instalacja sprawdza się rewelacyjnie, nawet podczas największych mrozów, co miałem okazję przetestować w lutym. W każdym razie, moim zdaniem, jest to najlepsza inwestycja, jeśli chodzi o ogrzewanie domu. |
| |
offline enerbau.pl fachowiec
|
Ciekawe ile ta inwestycja kosztowała, ile będzie
kosztować jej eksploatacja i ile nowa pompa za 15 lat, jak
dobrze pójdzie. Poza tym mamy dalej ogrzewanie
konwekcyjne. |
|
Stron: 18 ▾ ◂◂ ◂ 15 16 17 18 ▸