Jakie drewno na podłogówkę?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

22 października 2008, 13:11

Zgadzam sie: good 0 bad

W salonie chciałabym mieć orzewanie podłogowe. Mogę położyć terakotę ale bardziej podoba mi się drewniana podłoga. Czy sa jakies specjalne gatunki drewna do ogrzewania podłogowego? Jaka musza miec grubosc oraz ile bedzie kosztował m2?!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 marca 2010, 15:40

Przy ogrzewaniu podłogowym z reguły nie stosuje się drewna bo najsłabiej przewodzi ono ciepło, także odradzam ten pomysł. Zastanów się lepiej nad terakotą lub kamieniem. No ale to wyłącznie twoja decyzja. Generalnie jeżeli tak bardzo zależy ci na drewnie, to pamiętaj, że jego grubość nie powinna przekraczać 15 mm (jeżeli przekroczy to raczej nawet nie poczujesz że posiadasz ogrzewanie podłogowe). Liczyć się tez musisz z ewentualną deformacją drewnianej podłogi (w wyniku wysychania).

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 sierpnia 2010, 14:58

Drewno to jedno z najgorszych rozwiązań na podłogówkę, a może postawisz na Barlinecka, no ewentualnie gres podłogowy

Zgłoś | Cytuj | Link

20 sierpnia 2010, 10:55

Radzę położyć kafelki. Naprawdę bardzo dobrze rozprowadzają ciepło. Można spokojnie chodzić na boso a będziesz czuła się tak jakbyś chodziła w papciach ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

20 sierpnia 2010, 17:31

Drewno lite na ogrzewaniu podłogowym nie spełnia swojego zadania gdyż stwarza zbyt duży opór cieplny co obniża skuteczność i ekonomiczność ogrzewania.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 sierpnia 2010, 10:22

ja położyłam z buku i wszystko w porządku. Polecam - ładnie wygląda :)

Zgłoś | Cytuj | Link

23 sierpnia 2010, 10:36

wybierz dobre gatunkowo drewno, ale bez przesady. Skupiłbym się raczej na jego wymiarach. Lepsze będą szersze deski.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 sierpnia 2010, 13:12

Gabibi jak długo masz już tę podłogę?
Jestem ciekaw, kto ci to doradził. Nie stosuje się buku,ponieważ nie jest tak elastyczny i trwały. Zobaczysz, za kilka lat, czeka cie wymiana podłogi. Lepsze jest drewno egzotyczne.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 338 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 521 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 459

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >