Jakie ogrzewanie najlepsze i najtańsze dla nowego domu?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 18 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

26 listopada 2008, 12:40

Zgadzam sie: good 0 bad

Właśnie moja siostra wybudowałą sobie domek i ma dylemat. Dom mam etrzaż 245m2 razem z zamieszkałym poddaszem. Chcą zrobic jakieś ogrzewanie. Jakie najlepsze byłoby ogrzewanie do takiego domu? Chodzi o to żeby ogrzewanie było tanie i dobre. Siostra chce zamontowac ogrzewanie podłogowe na dole i na poddaszu nawiew od sufitu. Jaki rodzaj do takiego rozprowadzenia byłoby najlepsze?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 listopada 2008, 17:59

Trudne pytanie. Tanie ogrzewanie nigdy nie będzie dobre, w sensie tanie w eksploatacji. Jeżeli są środki to można zainwestować w pompę ciepła wspartą na przykład panelami solarnymi. Inwestycja zwróci się po kilku latach i zacznie przynosić zyski rzędu kilkuset złotych miesięcznie. To dość nowatorskie technologie w naszym kraju, toteż jeszcze rzadko można je spotkać.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 sierpnia 2010, 11:42

ja jestem osobiście za podłogowym ogrzewaniu mieszkania, można zaoszczędzić większą przestrzeń mieszkania unikając żeliwnych grzejników a do tego nogi marznąć nie będą ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

28 października 2010, 19:33

Również jestem zwolennikiem pompy ciepła. Podkreślić jednak należy, że bez dobrej izolacji żadne ocieplenie nie będzie skuteczne i tanie. Faktycznie początkowy wkład w pompę ciepła jest stosunkowo wysoki, jednak warto zauważyć, że inwestycja zwróci się nam. Przy okazji zadbany aby nasz dom był bardziej ekologiczny i przyjazny środowisku.

Zgłoś | Cytuj | Link

5 listopada 2010, 15:36

Pompa ciepła to inwestycja rzędy 30 tys (ceny ze stolicy)... Zwrot z inwestycji (dom 250m2) to jakieś 6-8 lat...

nie każdy może sobie na to pozwolić

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 listopada 2010, 00:52

Użytkownik Kolczu napisał: Chcą zrobic jakieś ogrzewanie. Jakie najlepsze byłoby ogrzewanie do takiego domu? Chodzi o to żeby ogrzewanie było tanie i dobre. Siostra chce zamontowac ogrzewanie podłogowe na dole i na poddaszu nawiew od sufitu. Jaki rodzaj do takiego rozprowadzenia byłoby najlepsze?

Trzeba by się zastanowić, czy ma być tanio, czy dobrze :) Jeśli chodzi o rozprowadzenie instalacji ogrzewania podłogowego, to kocioł kondensacyjny spełnia kryteria cenowe i techniczne. Proponuję jako ogrzewanie wspomagające kominek z wkładem i systemem dystrybucji gorącego powietrza (SDG). Z tym, że ten system ogrzewania powinien być ujęty już na etapie projektowania domu - ze względu na rodzaj i rozmiar komina, rozrysowanie przewodów rozprowadzających ciepłe powietrze, sposób ukrycia przewodów.
W przypadku, gdy kryterium cenowe odgrywa znaczącą rolę, nie ma sensu proponować pompy ciepła lub innych rozwiązań z wykorzystaniem niekonwencjonalnych źródeł energii. Choć te uważam są najlepsze pod względem przyszłej eksploatacji budynku oraz idei zrównoważonego rozwoju w budownictwie.
Zaznaczam także, że nic tak nie chroni kieszeni przed wysokimi rachunkami za ogrzewanie jak gruba termoizolacja domu. Użycie wysokiej jakości izolacji jest priorytetem.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 listopada 2010, 13:58

Ja polecam ogrzewanie fazowe (ciepłociągowe).
Jest to nowość na rynku i zapowiada się całkiem ciekawie. W zależności od konfiguracji można oszczędzić od 30 do 60% energii.
Przepływająca woda nagrzewa czynnik roboczy, który wrze w niskiej temperaturze, a ten nagrzewa panel. Do ogrzania tej samej powierzchni wystarczy dużo mniejsza ilość wody w obiegu.
cechy
* niska temperatura grzania na dużej powierzchni
* woda przepływa tylko przez część panela, a nie przez całość, a grzeje całą powierzchnią
* mała ilość wody w instalacji
* szybkie nagrzewanie pomieszczeń
* oddawanie ciepło głównie przez promieniowanie cieplne, a nie konwekcję - dobre dla alergików

Zgłoś | Cytuj | Link

20 kwietnia 2011, 16:30

Obecnie chyba najlepszym rozwiązaniem są odnawialne źródła energii.. Wszystko drożeje a słońce będzie świecić zawsze, dlatego warto zastanowić się nad kolektorami słonecznymi - http://ecosol.pl/energia-sloneczna/technologi a/

Zgłoś | Cytuj | Link

22 kwietnia 2011, 10:35

Po co bez sensu tracić pieniądze na ogrzewanie- lepiej zainwestować w dobry strop. Ja własnie zamówiłem terivę 10komorową z Konbetu, ma bardzo duży opór ciepła, większy niż dwunastki innych firm...

Zgłoś | Cytuj | Link

30 kwietnia 2011, 19:52

Ogrzewanie jakie by nie było, faktycznie najwazniejsza jest izolacja cieplna. Źródła odnawialne brzmią świetnie, tylko cena to koszmar :/ Przy dobrej izolacji cieplnej i wysokiej jakości naszej instalacji można mieć ciepło przy niższych kosztach. Polecam kilka moich artykułów

Ten post był edytowany przez mojdom-maniek.blogspot.com dnia: 30 kwietnia 2011, 19:53
Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 18 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 571 Grupa: Technologie... Jeśli szukasz miejsca w którym znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek to ko...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 371 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • agencja Liczba postów: 4 Grupa: Technologie... Dais - https://dais.pl/ to agencja marketingowa, która łączy doświadczenie w social mediach z efektywnymi strategiami performance marketingowymi. Dzięki analizo...
  • Wyposażenie magazynu Liczba postów: 1547 Grupa: Technologie... Potrzebujesz osprzętu do wózków widłowych, który ułatwi Twoją pracę? Zajrzyj do Mipromet. Znajdziesz tam liny stalowe, uchwyty do beczek, trawersy, czy nakładki...
  • wózki widłowe Liczba postów: 4 Grupa: Technologie... Zastanawiasz się nad zakupem przedłużek do wideł, uchwytów do beczek, trawersów, czy lin stalowych? Sprawdź ofertę Mipromet, która oferuje wysokiej jakości ospr...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19444 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 318

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >