Właśnie moja siostra wybudowałą sobie domek i ma dylemat. Dom mam etrzaż 245m2 razem z zamieszkałym poddaszem. Chcą zrobic jakieś ogrzewanie. Jakie najlepsze byłoby ogrzewanie do takiego domu? Chodzi o to żeby ogrzewanie było tanie i dobre. Siostra chce zamontowac ogrzewanie podłogowe na dole i na poddaszu nawiew od sufitu. Jaki rodzaj do takiego rozprowadzenia byłoby najlepsze?
offline Kolczu praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Jan Fachowy fachowiec
|
Trudne pytanie. Tanie ogrzewanie nigdy nie będzie dobre, w sensie tanie w eksploatacji. Jeżeli są środki to można zainwestować w pompę ciepła wspartą na przykład panelami solarnymi. Inwestycja zwróci się po kilku latach i zacznie przynosić zyski rzędu kilkuset złotych miesięcznie. To dość nowatorskie technologie w naszym kraju, toteż jeszcze rzadko można je spotkać. |
| |
Reklamy Google | |
offline CezarFx kierownik
|
|
| |
offline Aris praktykant
|
Również jestem zwolennikiem pompy ciepła. Podkreślić jednak należy, że bez dobrej izolacji żadne ocieplenie nie będzie skuteczne i tanie. Faktycznie początkowy wkład w pompę ciepła jest stosunkowo wysoki, jednak warto zauważyć, że inwestycja zwróci się nam. Przy okazji zadbany aby nasz dom był bardziej ekologiczny i przyjazny środowisku. |
| |
offline Koral0 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Katarzyna S. inżynier
|
|
| |
Konto usunięte praktykant |
Ja polecam ogrzewanie fazowe (ciepłociągowe). |
| |
Gość: Adaś praktykant |
Obecnie chyba najlepszym rozwiązaniem są odnawialne źródła energii.. Wszystko drożeje a słońce będzie świecić zawsze, dlatego warto zastanowić się nad kolektorami słonecznymi - http://ecosol.pl/energia-sloneczna/technologi a/ |
| |
offline r.aleb doświadczony
|
|
| |
offline mojdom-maniek.blogspot.com doświadczony
|
Ogrzewanie jakie by nie było, faktycznie najwazniejsza jest izolacja cieplna. Źródła odnawialne brzmią świetnie, tylko cena to koszmar :/ Przy dobrej izolacji cieplnej i wysokiej jakości naszej instalacji można mieć ciepło przy niższych kosztach. Polecam kilka moich artykułów |
Ten post był edytowany przez mojdom-maniek.blogspot.com dnia: 30 kwietnia 2011, 19:53 | |
|