Jakiej firmy panele podłogowe?

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

22 października 2008, 18:55

Zgadzam sie: good 0 bad

Jaki typ paneli podłogowych będzie najlepszy do położenia na ogrzewanie podłogowe?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 listopada 2009, 17:22

Dużą ofertę paneli drewnianych i laminowanych, które również nadają się na ogrzewanie podłogowe ma Firma Parkiet Plus. Polecam :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 grudnia 2009, 16:47

A może lepsze będą deski podłogowe? Zawsze to lite drewno, a nie sklejka. Ja mam deski ipe/lapacho z dlh u siebie w domu. I również ogrzewane. Jestem zadowolona i mam gwarancję, że będą mi długo służyły.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 lutego 2010, 12:54

Mogą być deski podłogowe albo tak zwana przemysłówka - parkietowe, są tańsze a też drewniane.
Podłogowe w granicach 100-280zł za m2 a przemysłówka 64za m2, jest różnica.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 lutego 2010, 13:20

Lite – NIE, ponieważ podłoga taka jest poddawana na przemian ogrzewaniu i chłodzeniu. Wtedy mocno pracuje i może pękać.
Najlepsze gatunki: DOUSSIE, MERBAU, IROKO, DĄB - takie info dostałam od znawcy tematu przy zakupie; jestem zadowolona z poleconej firmy więc polecam ją dalej MarcoDesign w Wa-wie przy Powstańców Śląskich

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 maja 2010, 23:43

Oj nie, panele będą zdecydowanie lepsze od deski. Polecam najpierw znaleźć sklep, a potem obsługi pytać się, który z produktów by się nadawał. Na http://plytki24.pl możesz skonsultować wszystko ze specjalistą.

Zgłoś | Cytuj | Link

29 czerwca 2010, 12:32

Użytkownik Anonymous napisał: Jaki typ paneli podłogowych będzie najlepszy do położenia na ogrzewanie podłogowe?

Najlepiej proponuję deskę barlinecką - z egzotyka. Więcej informacji jest na stronie producenta:.www.barlinek.com.pl

Po podgrzaniu podłogi drewno kurczy się i w podłodze powstaną widoczne szczeliny. Aby uniknąć kłopotu, należy wybrać parkiet z takiego drewna, które ma możliwie najniższy współczynnik skurczu oraz charakteryzuje się jak najdłuższym czasem dochodzenia do równowagi higroskopijnej.Na ogrzewaniu podłogowym nie należy układać parkietu z buka czy grabu, uznawanych powszechnie (i słusznie) za najtwardsze gatunki drewna, z uwagi na wysoki współczynnik kurczenia się ich. Warto w tej sytuacji skierować uwagę na drewno egzotyczne.

Merbau, iroko czy jatoba charakteryzują się takimi własnościami, które uchronią naszą ogrzewaną podłogę przed powstawaniem szczelin. Te gatunki drewna rosną w puszczach tropikalnych, gdzie panują ekstremalne warunki - wysokie upały i gwałtowne ulewy. Drewno poddawane nim jest znacznie bardziej twarde i nie zmienia swoich właściwości.

Z doświadczenia wynika, że przy kładzeniu drewnianej posadzki na podłodze trzeba dużej wiedzy i staranności. Nie należy więc takiej pracy powierzać przypadkowym osobom. Ekipa, która montuje ogrzewanie, musi współpracować z tą, która położy drewno, ponieważ wymaga to starannego przygotowania podłoża. Musi ono być równe, dobrze wysuszone, a następnie (stopniowo) wygrzewane.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Czy dywan sprawdzi się na płytkach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy stro... Zakup Dywanów w stylu Boho to inwestycja w unikalne i stylowe wnętrze. Taki dywan to nie tylko praktyczny dodatek, ale również element, który nadaje przestrzeni...
  • co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 320

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >