Klimatyzacja

« Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom

Stron: 12 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  3 4 5 6 7  ▸  ▸▸

22 maja 2016, 23:40

Zgadzam sie: good 0 bad

Rekuperacja to nic innego jak wentylacja powietrza z odzyskiwaniem ciepła, czyli inaczej mówiąc, jest to energooszczędny sposób na to, aby do naszych pomieszczeń mogło dostać się świeże powietrze, a te zużyte zostało usunięte razem ze wszelkimi zanieczyszczeniami, takimi jak np. kurz, dwutlenek węgla, czy nieprzyjemne zapachy. System rekuperacji daje nam pewność na odzyskanie energii lub ciepła z usuwanego powietrza, dzięki czemu wytworzone już raz ciepło zostanie wykorzystane ponownie. Trochę to skomplikowane, ale jak się zrozumie, to już inaczej się na to patrzy.

Świeże powietrze jest zasysane z zewnątrz przez specjalnie przygotowany otwór w budynku, a następnie przechodzi przez urządzenie zwane wymiennikiem ciepła rekuperatora i ogrzewa się w jego kanalikach od powietrza, które jest usuwane. Następnie nawiewane jest do pomieszczeń w naszym domu, np. do salonu, sypialni, czy innego pokoju.

Na przykład do [urlhttp://www.ecotechnik.pl/reazlizacje]ogrzewania podłóg panelowych najczęściej wykorzystuje się specjalnie przygotowane elektryczne maty grzewcze, które wykonane są z folii aluminiowej. Folia ta ma za zadanie zapewnić równomierny rozkład temperatury po całej powierzchni podłogi, zabezpieczając przy tym ją przed jakimkolwiek uszkodzeniem. Standardowo przyjmuje się, że minimalna grubość elektrycznej maty grzewczej powinna wynosić 2 mm i nie może podnosić poziomu podłogi. Z kolei te maty grzewcze montuje się bezpośrednio pod panelami podłogowymi. W celu kontrolowania temperatury podłogi stosuje się regulator temperatury z czujnikiem podłogowym, albo ogranicznik temperatury. Należy pamiętać, że zastosowanie regulatora temperatury w instalacji elektrycznego ogrzewania podłogowego jest niezbędne. Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej na temat ogrzewania podłogowego, to polecam kontakt z firmą Ecotechnik z Oleśnicy k. Wrocławia. Szczegóły można znaleźć na ich stronie: www.ecotechnik.pl

Prawie każdy z nas w okresie letnich upałów, marzy o tym, aby schronić się w miejscu, gdzie jest trochę cieniu i panuje przyjemny chłód. Warto więc wiedzieć, jak w takich sytuacjach radzić sobie z wysokimi temperaturami. Wszyscy doskonale pamiętają zeszłoroczne upalne lato, kiedy w sierpniu mieliśmy rekordowe temperatury. Patrząc globalnie na to, że na świecie występuje efekt ocieplenia klimatu, to można stwierdzić, że kolejne rekordowe temperatury czekają nas znowu w kolejnych latach. Uczucie przyjemnego chłodu i komfortu najszybciej i najskuteczniej uzyskamy podczas korzystania z klimatyzacji.
Niestety ze względu na dosyć wysoki koszt zakupu i montażu klimatyzatora oraz jego ingerencję w najbliższe otoczenie, przed podjęciem takiej decyzji należy jednak przeanalizować dostępne na naszym rynku rozwiązania i wybrać najlepsze dla nas i naszego portfela.
Klimatyzatory dzielimy głównie na sposób ich mocowania. Jeśli zdecydujemy się na model stały, to konieczny będzie montaż takiego urządzenia na suficie podwieszanym, kanale wentylacyjnym. Można też skorzystać z klimatyzatora typu split – jest to jednostka montowana w pomieszczeniu, która jest połączona z urządzeniem znajdującym się na zewnątrz tego pomieszczenia.

Zanim wybierzemy klimatyzator domowy musimy wziąć pod uwagę czynniki mające wpływ na jakość jego pracy. Przede wszystkim należy uwzględnić wielkość docelowego pomieszczenia, poziom nasłonecznienia, ilość okien i drzwi. Bardzo ważną kwestią jest również ilość osób przebywająca w tym samym czasie w danym pomieszczeniu, a także bardzo istotne są parametry sprzętu.

Najważniejsze, aby przed zakupem sprawdzić między innymi: pobór prądu, moc chłodniczą, poziom głośności, a także przepływ powietrza.
Przed dokonaniem zakupu klimatyzatora warto też przeanalizować wady i zalety takiego rozwiązania, ponieważ często instalacja taka wymaga wprowadzenia pewnych zmian, czy też przeróbek w mieszkaniu, a to nieraz stanowi dodatkowe koszty.

Posiadanie klimatyzatora pomoże nam zdecydowanie obniżyć temperaturę w pomieszczeniu, a także może przynieść dodatkowe korzyści. Dzieje się tak dlatego, że są też takie urządzenia, które są wyposażone w filtry nawilżające, które oczyszczają powietrze. Takie rozwiązanie jest dobre przede wszystkim dla osób, które mają małe dzieci oraz posiadają skłonności alergiczne. Należy pamiętać o tym, że klimatyzatory mają też funkcję grzewczą, która jest przydatna szczególnie w okresie przejściowym, a także zimą. Wobec tego nasza klimatyzacja jest wielofunkcyjna, która może nam służyć przez cały rok.

Jestem właścicielem firmy Ecotechnik, która od prawie dwudziestu lat zajmuje się we Wrocławiu klimatyzacją, pompami ciepła, ogrzewaniem podłogowym, więc mam ogromne doświadczenie w tej branży, dlatego mogę służyć pomocą. Jeśli interesuje Ciebie montaż klimatyzatora, czy pompy ciepła, albo chcesz zastosować nowoczesne rozwiązanie ogrzewania podłogowego lub uzyskać fachową poradę w tej dziedzinie, to zapraszam na moją stronę firmową.

Z pewnością znajdziesz tam wiele ciekawych artykułów, a także dane kontaktowe do mnie.
Pozdrawiam, Paweł.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 czerwca 2016, 23:11

Posiadam tą klimatyzacje w domu i w biurze. Polecam ją bez niej chya bym się utopiła w lato.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 lipca 2016, 11:53

Ja mam takie klimatyzatory naścienne z http://airengineering.pl/klimatyzacja/ początkowo nie byłam przekonana, ale po pierwszym sezonie letnim, jak miałam w mieszkaniu +32 stopnie, to mi ta klimatyzacja uratowała życie.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 lipca 2016, 21:43

ja w http://www.firmaszalek.pl/ nabyłem porządną i niedrogą klimatyzację, zdecydowanie warto było ją nabyć, zwłaszcza że była atrakcyjna cena

Zgłoś | Cytuj | Link

2 sierpnia 2016, 08:24

Dobre klimatyzacje ma firma LG. Są proste w obsłudze i energooszczędne. Warto poczytać sobie o nich na stronie StrefaKlimatyzacji.pl https://www.strefaklimatyzacji.pl/ jest tam wszystko co warto wiedzieć o klimatyzacjach a w dodatku mają tam wyszukiwarkę monterów.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 sierpnia 2016, 20:15

Potrzebuje dobrą i mało inwazyjną klimatyzacje. Którą firmę w końcu wybrać wśród tych wszystkich propozycji??

Zgłoś | Cytuj | Link

16 sierpnia 2016, 22:43

Ja mam w domu klimatyzator marki Fonko i jestem z niego bardzo zadowolony. Co prawda w tym roku nie było aż takich upałów jak rok temu, ale i tak spełniał swoją funkcje. U mnie montażem klimatyzacji zajmowała się ta firma ze Szczecina http://klimatyzacja.szczecin.pl/. wybrałem ich bo mają spore doświadczenie, nie tylko jeśli chodzi o domy, ale tez biura i hale przemysłowe.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 sierpnia 2016, 09:05

ja mam tylko w biurze, w domu jeszcze nie

Zgłoś | Cytuj | Link

22 sierpnia 2016, 13:09

Witam,

Istnieje możliwość zastosowania powietrznej pompy ciepła jako urządzenia, które pozwoli na obniżanie temperatury w pomieszczeniach. Dzięki rewersyjnej pracy, pompa będzie mogła zarówno ogrzewać budynek w sezonie zimowym, jak i chłodzić go w sezonie letnim. Pompa ciepła Supraeco A SAO może funkcjonować w temperaturach sięgających -20°C, a także niższych, dzięki dogrzewaczowi elektrycznemu, uzupełniającemu pracę sprężarki. Więcej informacji o pompach ciepła można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy -ciepla/.
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam,

Zgłoś | Cytuj | Link

16 września 2016, 08:45

jeżeli chodzi o najlepszej jakosci klimatyzacje to jednym z najlepszych wyborow wedlug mnie jest www.klima-venta.pl sam korzystałem i sprawdzilo sie

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 12 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  3 4 5 6 7  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...
  • Jaki kominek? Liczba postów: 8 Grupa: Ekologiczny... Od razu zostawię Ci namiar na firmę z 30 letnim doświadczeniem w temacie, bo co jak co, ale najlepiej rozmawiać z kimś, kto w tym siedzi - https://dobrekominki....
  • Okna nowej generacji Liczba postów: 5 Grupa: Ekologiczny... Polecam szczerze w tym temacie zajrzeć do oferty wysokiej jakości produktów oferowanych przez https://oknarado.pl/okna-pvc/
  • niższe koszty ogrzewania Liczba postów: 594 Grupa: Ekologiczny... Jednym z znakomitych miejsc gdzie znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek je...
  • Stolarka aluminiowa – Okna aluminiowe Liczba postów: 15 Grupa: Ekologiczny... Okna aluminiowe cieszą się rosnącą popularnością w nowoczesnym budownictwie, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, które łączą estetykę, funkcjonalność i trwał...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19398 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 610

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >