Witam. Piszę tutaj ponieważ nie znam się kompletnie na tych sprawach i chciałbym uzyskać informację co powoduje mój problem. Mianowicie problem tkwi w tym że dym bardzo często leci w odwrotną stronę. Jak chce się podłożyć i otwiera się drzwiczki to pomieszczenie momentalnie wypełnia się dymem i nie da się w takim wypadku pracować. Czyszczenie nie daje wiele a przynajmniej nie na długi okres czasu. Jeżeli drzwiczki są zamknięte dym przechodzi przez komin ale również wychodzi szparami w drzwiczkach. Proszę o pomoc i podanie prawdopodobnych przyczyn tego problemu.
offline adrian.har praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline KOSTEK24 fachowiec
|
Nie wiem jak by ci tu pomóc ale myślę, że skoro dym wlatuje z powrotem do mieszkania to może to być problem z wentylacją, cugiem, może porządne czyszczenie komina pomoże, najlepiej jak byś wezwał kominiarza niech zbada ten problem, bo taki przypadek to nie lada problem, może nawet dojść do zaczadzenia! |
| |
Reklamy Google | |
offline adrian.har praktykant
|
|
| |
offline Dariusz_JM kierownik
|
Problem jest dość częsty, ale rozwiązywalny. |
| |
Gość: matioszka praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Kotly-Oksana.pl majster
|
Oczywiście że pierwsze co należy zrobić to sprawdzić
czy jest tzw "cug" i ciąg w z komina, bo jeżeli nie to
występuje problem z wentylacją i zalecam wezwać
kominiarza aby go dokładnie przeczyścił, to samo zresztą
należy wykonać z samym piecem. |
| |
offline Tomek111 fachowiec
|
Problemem kotła może być również wybór niezbyt dobrej jakości opału, dlatego ze swojej strony mogę polecić Ci abyś również sprawdził opał z hurtowni KGM, która jak najbardziej zasługuje na wyróżnienie ze względu na dobrą jakość przygotowania zarówno węgla jak i ekogroszku, wysoką wartość opałową oraz to że w workach nie ma praktycznie miału ani kamieni. Myślę, że warto przetestować to sam zobaczysz jak dobrze się spala pozostawiając bardzo niewielkie ilości popiołu. |
|