Malowanie- farba lateksowa

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

27 lutego 2012, 13:25

Zgadzam sie: good 0 bad

hmm... no to jak w sumie to ma być? w zasadzie, tam gdzie odpadło, zostało pomalowane raz jeszcze,ale tylko te fragmenty i w całym rogu (chyba jak ta farba odpadła to została gładz) nie widać juz śladów, ażeby miała odpaść... Tylko znowu jak pomalujemy na ta farbę to nie wiem czy z malowaniem nie zacznie zrywać mi starej farby...

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 marca 2012, 15:29

A powiedz mi czy możesz dodać fotkę jak to wygląda?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 marca 2012, 01:26

Problemem w tym przypadku mogą być albo te, nie do końca wysuszone z wilgoci, naroża, albo ich niezagruntowanie.
Można odczekać spokojnie kilka miesięcy, zdrapać co odejdzie i wyrównać szpachlówką Superprofi. Jeśli w międzyczasie pomieszczenie nie zostanie specjalnie zapylone - wystarczy przetrzeć ściany wilgotną gąbką i po wyschnięciu ponownie pomalować tą samą farbą z dodatkiem dobrego gruntu.

Zgłoś | Cytuj | Link

25 maja 2012, 08:45

Problem, który Pani opisuje może wynikać z niestarannego odpylenia gładzi szpachlowej (ze względu na pozostały na ścianie pył farba się odspaja). Inną przyczyną może być „zeszklenie” powłoki wykonanej z farby i uni-gruntu. W celu rozwiązania problemu najlepiej będzie jeden raz pomalować całą ścianę Gruntem Polimerowym Uniwersalnym ACRYL-PUTZ®. Następnie należy zaszpachlować ubytki i przeszlifować powierzchnię papierem ściernym. Tak przygotowaną ścianę można pomalować, pamiętając o uprzednim dokładnym odpyleniu jej powierzchni.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 czerwca 2012, 15:43

Użytkownik Macia napisał: Witam serdecznie. Dodaje nowy wątek, gdyż jestem w kropce... Nie wiem, czy taki temat już był, ale przypuszczam, że nie :)

Mój problem tkwi w tym, że mieliśmy na stare tynki (dom ma około 30-40 lat) po raz pierwszy zakładaną gładz szpachlową bodajże. Na to (po wyschnięciu) biała farba z dodatkiem uni-gruntu. Po tygodniu pomalowane było farba lateksową ze snieżki barwy natury. Prawdopodobnie malarz się nie spisał. Farba w rogu, gdzie mieliśmy wilgoć zaczeła odpadać po około 4 godzinach od malowania (jak już schła) odpadały małe skrawki , gdzie odpadało zielone(kolor śnieżki)a po drugiej stronie białe. Efekt taki, że to co poodpadało, zostało zdrapane, i pomalowane jeszcze raz niestety miejscowo. Rozumiem, że muszę to zaszpachlować , żeby nie było nierówności. Ale moje pytanie w zasadzie dotyczy tego, co będę musiała zrobić, za okolo pare miesięcy, może latem, żeby wyrównać kolor, i żeby to jakos wyglądało... Są również jasne place w niektórych miejscach. Bardzo prosze o pomoc, teraz nie bedę malować drugi raz, tylko dopiero latem.
Pozdrawiam, Magdalena

Rozumiem, że mówimy o malowaniu wewnątrz budynku. Skoro jest już lato to warto sprawdzić skąd ta wilgoć na ścianach (nieocieplony budynek, podciąganie kapilarne z ścian piwnicy itd.). 1 - wyeliminować żródło wilgoci
2 - osuszyć ściany
3 - odnowić powłoke malarską

Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 września 2018, 16:53

Jeśli chodzi o farby lateksowe, to bardzo dobre są produkty Styline. Znajomy mi je polecił i u nas sprawdziły się świetnie. Dużym plusem jest ciekawa paleta kolorów :) Jak ktoś jest na kupnie farb, polecam sobie sprawdzić, tu ich strona http://www.styline.eu/pl

Zgłoś | Cytuj | Link

18 września 2018, 15:01

W kwestii wyboru farb lateksowych i nie tylko, polecam zerknąć także do nas na Outletbud.pl w razie pytań służymy swoją radą i pomocą na forum :)

Zgłoś | Cytuj | Link

22 listopada 2022, 20:11

Ja lateksową farbą (dokładnie Magnat Kolorlove) malowałem niedawno sypialnię. Super efekt - kolor bardzo fajnie się prezentuje (zdecydowałem sie na odcień - kość słoniowa) i dobrze mi się nią malowało, choć nie jestem w tych sprawach ekspertem. Farba jest gęsta, wydajna i mało chlapie, natomiast świetnie kryje.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 grudnia 2022, 10:39

Ja do malowania wybrałam farbę właśnie lateksową a dokładnie z palety Barwy Natury - Śnieżki. Bardzo dobra farba, super kryje, nadaje się do malowania i ścian i sufitów.

Zgłoś | Cytuj | Link

19 lutego 2023, 18:03

Ja polemca ze śnieki farbę o słodkiej nazwie Olejek szałwiowy. Pięknie kryje i super pasuje do wielu różnych aranżacji. Super pasuje do tego taki niebieski odcień, Chabrowa polana. Połączenie tych kolorów tworzy super atmosferę w pomieszczeniu

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19408 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 382

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >