Malowanie ścian - efekt białe plamy - co robić?

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

9 lutego 2010, 23:39

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam wszystkich jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość.

Zacznę od początku bo inaczej się nie da, a więc dom był tynkowany 3 lata temu, po wytynkowaniu, ściany zostały zagruntowane wapnem z domieszką pokostu w jakich proporcjach nie pamiętam. 4 dni temu ściany na klatce schodowej zostały rano pomalowane emulsja z firmy jedynka na biało. Po około 4 godz do wiaderka 10 l wlałem dwa pigmenty fioletowe i wymieszałem mieszadłem, było bardzo dobrze wymieszane około 30 minut mieszania. Po około pół godziny wziąłem sie za "odcinanie" sufitu od ścian w koło okna za rurkami i grzejnikiem małym wałkiem i pędzelkiem. Po tych czynnościach duży wałek dosyć gruba warstwa malując z góry na dół. Efekt białe plamy widoczne z na zdjęciu niżej może nie widoczne ale są.
Moje pytanie co zrobiłem źłe???.
1. Czy farba wymieszana powinna postać dobę a ja tak nie zrobiłem.??
2. Czy jedna warstwa z kolorem to za mało.??
3. Czy już nie wiem co??

Proszę o pomoc i rady, tylko ja nie chce malować farbami za 10 zł litr bo mnie nie stać, a myślę że da się dobrze pomalować takim sposobem jak malowałem tylko nie do końca chyba zrobiłem, to dobrze???

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 lutego 2010, 22:10

Czy w ogóle może mi ktoś pomóc?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 marca 2010, 00:18

Gruntowanie wapnem z pokostem to stara metoda, wydaje mi się, że była kiedyś dobrą metodą pod farby klejowe. Czy jest dobra pod dzisiejsze farby emulsyjne? Nie wiem ale mam duże wątpliwości. Farba Jedynka nie jest farbą najlepszą ale też nie jest najgorszą. Jeśli chodzi o siłę krycia to nie ma zbyt wysokiej ale wystarczającą na dwukrotne malowanie. Wielokrotnie ją stosowałem głównie jako podkład pod kolory i zawsze się sprawdzała tyle tylko, że wcześniej przed malowaniem gruntowałem jakimś gruntem akrylowym np. Cekol, Dulux, Mapei itp. I jeszcze jedna ważna rzecz - kolorem zawsze maluję dwa razy (lepiej dwie warstwy cieńsze niż jedna grubsza).
Spróbuj pomalować jeszcze raz - czasami potrzebne są nawet trzy warstwy zwłaszcza przy niektórych kolorach.

Ten post był edytowany przez dobryremont dnia: 11 grudnia 2011, 23:30
Zgłoś | Cytuj | Link

13 marca 2010, 01:35

Szkoda, że nie zamieściłeś zdjęć. Na pewno za szybko przystąpiłeś do nakładania farby kolorowej. To, że biała farba jest pyłosucha nie oznacza że już całkowicie związała się z tynkiem. Najpewniejsze byłoby przystąpić następnego dnia. Zawartość pokostu w podkładzie może mieć też znaczenie. Zastanawiam się po co go użyto. Zapewne jako podkład pod spodziewaną lamperię. Innego wytłumaczenia nie widzę. Jeśli po wyschnięciu kolejnej warstwy nie będzie poprawy należałoby zastosować podkład izolujący. Na przykład farbę na zacieki i plami Śnieżki lub Isoliergrund w sprayu firmy Feidal. Zawsze możesz ścianę nawet tę jedną wytapetować.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 marca 2010, 01:38

Szkoda, że nie zamieściłeś zdjęć. Na pewno za szybko przystąpiłeś do nakładania farby kolorowej. To, że biała farba jest pyłosucha nie oznacza że już całkowicie związała się z tynkiem. Najpewniejsze byłoby przystąpić następnego dnia. Zawartość pokostu w podkładzie może mieć też znaczenie. Zastanawiam się po co go użyto. Zapewne jako podkład pod spodziewaną lamperię. Innego wytłumaczenia nie widzę. Jeśli po wyschnięciu kolejnej warstwy nie będzie poprawy należałoby zastosować podkład izolujący. Na przykład farbę na zacieki i plamy Śnieżki lub Isoliergrund w sprayu firmy Feidal. Zawsze możesz ścianę nawet tę jedną wytapetować.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• wanna czy prysznic Liczba postów: 80 Grupa: Wykańczamy... Szukając pasującej baterii wannowej to sprawdź ofertę Sotbe https://sklep.sotbe.com/pl/c/BATERIE-WAN NOWE-Z-OBROTOWYM-PRZELACZNIKIEM/84, gdzie znajdziesz sporo w...
  • Mobilna wulkanizacja Poznań Liczba postów: 5 Grupa: Wykańczamy... To ja dla odmiany mogę wam podpowiedzieć- gdzie możecie kupić solidne opony motocyklowe i do wszelkich innych pojazdów... A dokładnie chodzi mi...
  • Z czego parapety wewnętrzne? Liczba postów: 187 Grupa: Wykańczamy... Zakup parapetu wewnętrznego powinien być dobrze przemyślany, dlatego warto zwrócić się do renomowanego dostawcy. Pomyślcie sobie też, czy np. nie zamówić parape...
  • Malowanie dachu Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... If you're thinking about refreshing your roof, choosing the right roofing works, including painting and maintenance, can make a significant difference. Just lik...
  • jaka szafa? Liczba postów: 54 Grupa: Wykańczamy... Jeśli marzysz o idealnej organizacji przestrzeni w swoim domu, sprawdź ofertę szaf i garderób na wymiar wykonanych przez Megan Design https://megandesign.pl/rea...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (5)

gości: 286

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >