Mazurek z marmoladą pomarańczową

« Powrót do grupy: Przepisy kulinarne

26 marca 2012, 09:50

Zgadzam sie: good 0 bad

Kruchy spód ucierany:

• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ryżowej * (lub ziemniaczanej)

Forma o wymiarach około 33 cm x 26 cm (mierzona po dnie)







Dodatki:

• około 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej (grejpfrutowej, cytrynowej, limonkowej) z kawałkami owoców (ja użyłam mieszanki marmolad z przewagą pomarańczowej)
• 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (niekoniecznie)
• garść suszonych moreli, pokrojonych w poprzek na cienkie plasterki
• garść obranych migdałów bez skórek
• Polewa: 150 g białej czekolady i 5 łyżek śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie:

Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, nieco większy niż dno formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta.
Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna. Resztki ciasta ponownie zlepić w kulę i rozwałkować podsypując mąką. Nożem wyciąć liście z ciasta, ulepić kuleczki i zrobić łodyżkę. Wycięte kawałki ciasta ułożyć na placku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pociągając za papier do pieczenia wyjąć spód mazurka na blat. Można już kłaść dodatki i dekorować.
Dodatki: Polewa: w rondelku roztopić 100 g połamanej na kosteczki czekolady razem ze śmietanką kremową i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę czekolady i mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić, odstawić na około 30 minut do lekkiego zastygnięcia.
Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć plasterki moreli, polać polewą i udekorować migdałami. Czytaj więcej w BLOGU.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 stycznia 2016, 21:46

Zgadzam sie: good 0 bad

Brzmi wspaniale. Chyba zrobię go na święta wielkanocne.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 stycznia 2017, 10:01

Zgadzam sie: good 0 bad

Fajny jest ten przepis. Ja zawsze robię mazurek pomarańczowy na spodzie z ciasta z dodatkiem migdałów i własnoręcznie robionej konfitury pomarańczowej

Zgłoś | Cytuj | Link

20 lutego 2018, 06:45

Zgadzam sie: good 0 bad

Hi new website
http://natural.tits.milkmom.xyz/?post.parker
latina porn trailer public cum sharking porn vids uncle and son iphone porn womb8t porn free porn categories skiing

Zgłoś | Cytuj | Link

25 września 2018, 13:19

Zgadzam sie: good 0 bad

My up to date work:
http://fdating.uk.blogporn.in

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 marca 2019, 04:13

Zgadzam sie: good 0 bad

My new hot project|enjoy new website
http://bbw.dating.relayblog.com/?meagan

girls who watch porn cathy barry porn video clips craig vintage porn freegangbang porn anime bigtits porn

Zgłoś | Cytuj | Link

10 kwietnia 2019, 07:26

Zgadzam sie: good 0 bad

A znacie może przepisy na ciasta z serkiem mascarpone https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/ciast o-z-serkiem-mascarpone ? Ja już kilka z tych propozycji wypróbowałam i te ciasta są przepyszne a mazurek wiśniowy z bezami mam zamiar też zrobić na święta, jestem pewna że wszystkich zaskoczę

Zgłoś | Cytuj | Link

13 maja 2019, 14:22

Zgadzam sie: good 0 bad

Nigdy nie miałem głowy do wypiekania ciast i dlatego zdaję się na fachowców z tej cukierni http://ciasta.wroclaw.pl/

Zgłoś | Cytuj | Link

23 sierpnia 2019, 07:02

Zgadzam sie: good 0 bad

A ja sama wolę piec ciasta. To mi sprawia dużą przyjemność.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

 Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy


Ostatnio na forum

  • Kebab w kajzerce Liczba postów: 10 Grupa: Przepisy ku... Miłośnicy kuchni bliskowschodniej, którzy szukają miejsca, gdzie mogą zjeść dobry kebab w Warszawie, znajdą wiele interesujących propozycji w różnych częściach....
  • Jakie słodycze najbardziej lubicie Liczba postów: 98 Grupa: Przepisy ku... Dla mnie przede wszystkim ważne jest to, aby słodycze były zdrowe, miały dobry skład i były pozbawione cukrów. No i powiem wam, że teraz nawet znalazł...
  • Szybki przepis na kurczaka Liczba postów: 59 Grupa: Przepisy ku... A sezam dajecie? Posypujecie nim potrawę? Ja to uwielbiam, kupuję w wielkich workach na https://sklepagnex.pl/pl/p/Sezam-1-kg/10 32 i w sumie dodaję do większoś...
  • Dobra wyciskarka do soków Liczba postów: 27 Grupa: Przepisy ku... Kupiłam fajną wyciskarkę jakiś czas temu od Zelmera i spisuje się doskonale. Nie jest to najtańsza rzecz, ale gdy decydujemy się już na zakup czegoś takiego, to...
  • Pyszna tarta Liczba postów: 18 Grupa: Przepisy ku... Charakterystyczną cechą polskich wypieków świątecznych jest ich bogactwo smaków i aromatów. Każdy region Polski ma coś wyjątkowego do zaoferowania – od kujawski...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 420

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >