Kruchy spód ucierany:
• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g
cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ryżowej * (lub ziemniaczanej)
Forma o wymiarach około 33 cm x 26 cm (mierzona po dnie)
Dodatki:
• około 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej
(grejpfrutowej, cytrynowej, limonkowej) z kawałkami owoców
(ja użyłam mieszanki marmolad z przewagą
pomarańczowej)
• 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
(niekoniecznie)
• garść suszonych moreli, pokrojonych w poprzek na
cienkie plasterki
• garść obranych migdałów bez skórek
• Polewa: 150 g białej czekolady i 5 łyżek śmietanki
kremowej 30%
Przygotowanie:
Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z
cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii
oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową.
Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc
składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do
lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160
stopni.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do
pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2
cm, nieco większy niż dno formy (nie musi być idealnie
równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego
ciasta.
Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy,
przyciąć nożem do wymiarów dna. Resztki ciasta ponownie
zlepić w kulę i rozwałkować podsypując mąką. Nożem
wyciąć liście z ciasta, ulepić kuleczki i zrobić
łodyżkę. Wycięte kawałki ciasta ułożyć na placku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut,
na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Pociągając za papier do pieczenia wyjąć spód mazurka na
blat. Można już kłaść dodatki i dekorować.
Dodatki: Polewa: w rondelku roztopić 100 g połamanej
na kosteczki czekolady razem ze śmietanką kremową i 2
łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać
resztę czekolady i mieszać aż czekolada całkowicie się
roztopi. Ostudzić, odstawić na około 30 minut do lekkiego
zastygnięcia.
Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę
wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć
plasterki moreli, polać polewą i udekorować migdałami.
Czytaj więcej w BLOGU.
offline bestyjon majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline ergolet praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Ingrid_019 majster
|
|
| |
Gość: mitchellkc11 praktykant |
|
| |
Gość: miltonvf3 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: irmarh3 praktykant |
|
| |
Gość: alexa praktykant |
A znacie może przepisy na ciasta z serkiem mascarpone https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/ciast o-z-serkiem-mascarpone ? Ja już kilka z tych propozycji wypróbowałam i te ciasta są przepyszne a mazurek wiśniowy z bezami mam zamiar też zrobić na święta, jestem pewna że wszystkich zaskoczę |
| |
offline tetrus praktykant
|
Nigdy nie miałem głowy do wypiekania ciast i dlatego zdaję się na fachowców z tej cukierni http://ciasta.wroclaw.pl/ |
| |
offline patiko fachowiec
|
|
|