Montaż drugich drzwi weściowych

« Powrót do grupy: Montujemy okna i drzwi

30 stycznia 2009, 13:04

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy montaż drugich drzwi wejściowych otwieranych na zewnątrz w nowym lokalu mieszkalnym jest zgodny z prawem budowlanym?Zarząd wspólnoty odmawia zgody powołując się na przepisy.Czy rzeczywiśnie nie ma szans na montaż drugich drzwi. Jakie może być rozwiązanie tego problemu.Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 stycznia 2009, 20:53

zgodnie z jakimis tam przepisami nie mozna montowac drzwi wejsciowych otwieranych na klatke schodowa ... przepisy bezpieczenstwa czy cos takiego (np. w przypadku pozaru otwierajac drzwi blokujesz drzwiami zejscie innym z gory itp)... chyba ze masz szeroka klatke schodowa i otwarte drzwi nie beda blokowaly przejscia (musi byc chyba 1m), wowczas piszesz prosbe z uzasadnieniem i czekasz na odpowiedz ... w innym przypadku jest to niezgodne z prawem ... ostatnio montowalem drzwi otwierane na klatke schodowa, ale gosc mial takie wlasnie zezwolenie od administratora

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 marca 2009, 17:15

Witam,
Natomiast zamontowanie drugich drzwi zewnętrznych jest genialnym w swej prostocie rozwiązaniem, jeśli chodzi o podniesienie komfortu cieplnego i akustycznego w domu. Dlatego też polecam to rozwiązanie gorąco. Wystarczy znaleźć jakiś niedrogich majstrów i heja!
Ja dobrą ekipę remontową znalazłem na stronie fachowaekipa.pl tak więc z czystym sumieniem polecam
Pozdrawiam,
J.F

Zgłoś | Cytuj | Link

11 marca 2009, 23:54

Witam,
nie ma w Polsce przepisów zabraniajcych montażu na zewnątrz masa ludzi tak ma. W przepisach p.poż. jest zalecenie a nie nakaz i to ze względu na ewntualnośc pożaru zeby nie blokować drogi ewakuacyjnej. A że jest to zalecenie to nikt Ci nic nie zrobi jesli zamontujesz na zewnątrz, a jeśli chodzi o wspólnoty to one bardzo często same narzucaja pewna jednolitość systemów czy wykończeń co mnie osobiście wkurza.
Jednak twój pmysł z drugimi drzwiami mi nie podchodzi brat ma tak u siebie mieszkanie nieiwielkie klatak też jest to bardzo niwygodne zwłaszcza ja masz ze soba zakupy. Polecła bym wymianę dotychczasowych drzwi na lepsze. ja preferuję dwie marki jedna to Dierre drzwi antywłamniowe i dźwiękoszczlne za to niestety bardzo drogie ponad 3.000 z montażem i doatkowo bardzo dużo kucia , są montowane na dwóch ościeżnicach. Bardziej widziałbym coś w stylu porta Granit otwierane do środka antywłamaniwe z wygłuszeniem 36dB dużo lepsze rozwiązanie i wygodne drzwi mają dwa zamki w systemie jednego klucza, spora wygoda.
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jak zdobyć prawo jazdy? Liczba postów: 5 Grupa: Montujemy o... Najlepiej zapisać się do dobrej szkoły jazdy takiej jak Zdaj Prawko z Poznania i nauczyć się wszystkiego od podstaw pod okiem doświadczonych instruktorów.
  • Montaż okien Liczba postów: 93 Grupa: Montujemy o... Jakiej firmy macie okna?
  • Żaluzje okienne Liczba postów: 21 Grupa: Montujemy o... Powiem wam, że ja nad wszystkim długo myślałam i porównywałam już najróżniejsze oferty i póki co, szczerze mówiąc najbardziej mnie przekonuje ofer...
  • JAKIEJ FIRMY DRZWI ZEWNĘTRZNE? Liczba postów: 517 Grupa: Montujemy o... Ciekawa oferta tylko mało konkretów w tym GreenStepie. Porta, DRE, Pol-Skone - OK jest w czym wybierać. Vikkingi to nisza ale OK jakościowo. Wikęd konkurencji n...
  • Drzwi wewnętrzne Liczba postów: 380 Grupa: Montujemy o... Wybierając drzwi do wnętrza warto byłoby nie tylko patrzeć na wygląd, ale również na jakość wykonania. Sam teraz zastanawiam się nad drzwiami do swojego domu i....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 166

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >