Witam. Jestem mieszkańcem w kamienicy, w której jest wspólnota. wszystkie mieszkania są wykupione na własność poza moim, które wynajmuję od ZGM'u. Dokonywałem przeróbki podłączenia do pionu kanalizacyjnego fi 50, które polegało na obniżeniu trójnika z 50 cm nad podłogą do 5 cm. Pion wodny wykorzystuję tylko ja i mieszkanie nademną. Pion wodny jest puszczony w nieużywanym szybie wentylacyjnym. przy modyfikacji okazało się, że rura z pionu nie była w żaden sposób przytwierdzona i zabezpieczona przed wysunięciem się ( żadnym obejm montażowych w pionie ). Prawdopodobnie wysuną się łącznik z kolanka u sąsiada nademną i rura z pionu bez żadnych oporów porusza się w pionie, a gdy sąsiad myje naczynia woda zamiast w rurce płynie w szybie kanalizacyjnym i wlewa mi się do mieszkania. Moje pytanie tyczy kosztów naprawy. Kto powinien je pokryć ? Ja twierdzę, że rurki pionowej w żaden sposób nie naciągałem, a że się wysunęła z kolanka jest to tylko i wyłącznie wina monterów, którzy ten pion kiedyś zakładali. Proszę o poradę i pozdrawiam.
offline markevil01 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline zaza praktykant
|
|
| |
Reklamy Google |