Odbiór domu po 25 latach i list ze starostwa

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

1 maja 2020, 21:13

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam, mam problem z budową i odbiorem domu. Zacząłem budowę w 95r, wszystko szło powoli do przodu systemem gospodarczym do 98r kiedy to pojawił się ostatni wpis o montażu dachu oraz tynkach i wylewkach. Niedługo potem kierownik budowy zmarł. Nieco później (2001r), nie znając się na tym też zbyt dobrze załatwiłem odbiory bo chciałem się wprowadzić ale nie pchnąłem sprawy do końca z braku kierownika. Potem też sytuacja materialna nie układała się po mojej myśli więc odpuściłem całe odbiory ale przeprowadzkę miałem za sobą. w 2003r ludzie z gminy urządzali sobie wycieczki po ulicach koło mojego domu i przyszli z zapytaniem jak to jest, że nie mamy numeru ani ulicy (jedyny dom na osiedlu w tamtym czasie) i że to załatwią, chwile potem miałem z rodziną adres i zameldowanie i tak zostało do dziś. Parę dni temu przyszło pismo ze Starostwa żeby złożyć wyjaśnienia i doprowadzić do "zgodności danych ujawnionych w ewidencji gruntów i budynków z faktycznym stanem użytkowania na gruncie, tj zmiany sposobu użytkowania gruntu" bo w trakcie jakichś tam innych spraw zauważyli że budynek zlokalizowany jest na gruncie ornym i konieczne jest ustalenie i wydzielenie użytku B - teren mieszkaniowy. I że "zmian można dokonać na podstawie dokumentacji geodezyjnej wykonanej przez odpowiednią jednostkę wykonawstwa geodezyjnego, przyjętej do ewidencji materiałów państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego". Co ciekawe list dostałem ja na stary adres zameldowania u rodziców i żona jako współwłaściciel działki ale na adres działki. I teraz moje pytania. 1. O co im chodzi i jak to załatwić? 2.Będą mieć problem o to że na działce jest ktoś zameldowany i jeśli tak to jaki z tego będzie problem? 3. Chcąc teraz odebrać dom, co muszę zrobić? czytałem o wznowieniu budowy (bo zbyt długi okres nie było nic zrobione według dziennika budowy) czyli anulowaniu starego pozwolenia, prośba o wydanie nowego, kontynuacja robót, odbiory powykonawcze i odbiór domu w starostwie, 4. Jeśli tak właśnie wygląda sytuacja mojego odbioru teraz jak w punkcie 3 to czy dach który był zrobiony z eternitu i kotłownia z zwykłym piecem zasypowym (zgodnie z wymaganiami na datę w dzienniku kiedy był wpisany montaż obu) przejdzie teraz czy muszę to wymienić? Proszę o pomoc bo nie wiem jak ugryźć temat....

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 czerwca 2021, 17:37

Zgadzam sie: good 0 bad

Problem jest skomplikowany i wymaga przeanalizowania.
1) Rozumiem, że miał Pan pozwolenie na budowę?
2) Jeśli tak, to zapewne wygasło po 3 latach od ustania robót (niektórzy kombinują z wpisami co 1,5 roku ale to obejście prawa na Pana odpowiedzialność- chyba nie polecam)
3) nie czytałem pisma ze starostwa ale wnioskuje że jest z Geodezji i chodzi o zmianę klasyfikacji podatkowej budynku a nie o kwestię legalności budynku. Gdyby chodziło o legalność budynku napisałby PINB.
4) skoro budowa rozpoczęła się w 95 roku, to obejmą Pana przynajmniej 2 abolicje co oznacza, że trzeba zlecić Geodecie pomiar budynku, oraz do PIMB legalizację na podstawie art. 51 Prawa Budowlanego gdzie każą Panu sporządzić projekt i ekspertyzę techniczną budynku. Legalizacja będzie bez opłaty legalizacyjnej.
5) po legalizacji, zmieni się przeznaczenie działki i podatek od nieruchomości

W razie szczegółowych pytań proszę o kontakt: grzegorz@kancelaria-zmij.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• zgłoszenie zakończenia budowy Liczba postów: 3 Grupa: Ekspert pra... zapomniałem podać jak by ktos chciał poczytać nowelizację: Dz.U. 2020 poz. 471
  • Działka rolna a budowa Liczba postów: 21 Grupa: Ekspert pra... Jeżeli szukacie sprawdzonego producenta wysokiej klasy opryskiwaczy rolniczych, to polecam Wam sprawdzić stronę https://stanimpex.pl/ , gdzie znajdziecie oferte...
  • Samowola budowlana – firma z polecenia Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Cześć wszystkim! Znalazłem ciekawą ofertę na stronie Kamar Kola, https://kamar-kola.pl/rolki-poliuretanow e-do-okleiniarki/ dotyczącą rolek poliuretanowych do...
  • DZIAŁKA ROLNA – STATUS - PODATKI Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Założenia: 1. Kupuję stare siedlisko na działce rolnej 4000m2 (0.4 ha) (bydynek gospodarczy + budynek mieszk do generalnego remontu) 2. Nie jestem rolnikiem –...
  • parking Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Firmy, które potrzebują punktu kontroli na terenie przemysłowym czy inwestycyjnym, coraz częściej wybierają takie rozwiązanie, jak kontener stróżówka. To gotowe...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19740 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 169

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >