Dla wielu pewnie pojęcie ogrzewania elektrycznego będzie sie kojarzyło z bardzo wysokimi kosztami. Z tymże to chyba raczej dość stare stwierdzenie. Teraz są już rozwiązania, które nie są takie drogie i wypadają ciekawie. A do tego mamy przecież panele PV, wiec możemy dość mocno obniżyć koszty ogrzewania. Co myślicie? Ma to juz sens?
offline zaremba.radek majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Konsultant Viessmann inżynier
|
Na pewno póki jeszcze funkcjonuje prosumencki system
opustów, to połączenie ogrzewania elektrycznego z
fotowoltaiką ma sens, bo energię wyprodukowaną w lecie
można wykorzystać na potrzeby ogrzewania w zimie. Po
likwidacji systemu opustów pewnie też będzie się
opłacało, choć być może nieco mniej. Może wprowadzą
jakieś ułatwienia dla osób które wykorzystują prąd do
ogrzewania? Zobaczymy jak będzie już coś więcej wiadomo
o projekcie noweli ustawy OZE. |
| |
Reklamy Google | |
offline sacheba doświadczony
|
Dokładnie jak tu wyżej napisano. Teraz jeszcze opłaca się takie połączenie jak ogrzewanie elektryczne i panele PV. Z nowym rozwiązaniem, może sie to zmienić, ale nadal jest dobrze. Co prawda nie do końca zgodzę się z instalacją pompy ciepła. Niby wychodzi to dość ekonomicznie w eksploatacji, ale sama instalacja jest droga. A jak do tego doda się koszt budowy podłogówki (pompa ciepła najlepiej działa z niskotemperaturową konstrukcją systemu) to koszt instalacji wypada duży. Ja za swój system ogrzewania na podczerwień, za sezon, nie płace tak dużo. A na pewno zapłaciłem za niego kilkakrotnie mniej niż za pompę. |
| |
offline Marchewa inżynier
|
Panele na podczerwień są łatwe w obsłudze i dają przyjemne ciepło wewnątrz mieszkania w zimne dni. Cieszę się, że takie ogrzewanie swego czasu wybraliśmy, a wszystko to dzięki rodzinnemu wypadowi nad może gdzie w pensjonacie właśnie takie mieli i podpytaliśmy właścicieli o jego wydajność i koszty użytkowania. |
| |
|
|
| |
Reklamy Google | |
|
|
| |
offline sacheba doświadczony
|
|
| |
|
Wydaje mi się że w zdecydowanej większości przypadków Warunki Techniczne nie przepuściłyby takiego rozwiązania bez PV. Oczywiście trzeba by było wszystko policzyć dla każdego przypadku osobno - tak samo z kosztami, bo wyniki w zależności od budynku mogą wyjść totalnie różne |
| |
|
ale dlaczego by nie przepuściły? Tak z ciekawości? Bo ja mam dom ogrzewany w taki sposób i właśnie tymi panelami od Eco Partner. I miałem montowane w domu, na którym nie było paneli PV. Znam też taki dom, gdzie takie panele są jedynym systemem ogrzewania i nie ma też paneli PV. I to różne regiony kraju. Więc chyba nie ma z tym problemu podczas odbioru domu. |
| |
Gość: Delmarscuro praktykant |
|
|