Ogrzewanie podłogowe - jaki koszt?

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4 5  ▸  ▸▸

1 września 2014, 21:22

Zgadzam sie: good 0 bad

Też właśnie tak uważam, że jak coś ma być od wszystkiego to jest do niczego ;/

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 września 2014, 16:55

Użytkownik Gość: papaj napisał: Podłogówka to przyjazne i zdrowe promieniowanie, grzejniki
to czasami zdradziecka konwekcja ciepła i niepotrzebne
podgrzewanie powietrza pod sufitem.

A ja mam spokój z żoną, od czasu gdy podczas generalki
zainstalowałem ogrzewanie podłogowe, w końcu nie ma
błota w domu, w wiatrołapie wszystko pięknie wysycha w
mgnieniu oka.

Polecam... to w ogóle inny komfort.

a polecam to jeszcze połączyć z ogrzewaniem płaszczyznowym. to dopiero komfort od podłogi po ściany

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 września 2014, 18:58

Tylko, że koszty podwójnego ogrzewania są wysokie...

Zgłoś | Cytuj | Link

4 września 2014, 19:49

Wbrew pozorom kombinacja ogrzewania podłogowego z ogrzewaniem ściennym, w porównaniu do tradycyjnej instalacji grzejnikowej, na pewno nie będzie generować większych kosztów eksploatacyjnych a wręcz przeciwnie, dzięki możliwości pracy przy niskim parametrze wody grzewczej tj. max. 50-55st. C (w praktyce nawet 35st. C) i znacznie skuteczniejszej metodzie oddawania ciepła do pomieszczenia (promieniowanie) instalacja płaszczyznowa pozwoli na osiągnięcie wymiernych oszczędności. Przy swojej dożywotniej trwałości (jako element konstrukcyjny budynku jego trwałość znacznie przewyższa trwałość samego źródła ciepła i równa się trwałości samego budynku) pozwoli na osiągniecie zwrotu kosztów inwestycyjnych i pozwoli na oszczędne użytkowanie instalacji grzewczej.

Zgłoś | Cytuj | Link

7 września 2014, 19:17

W takim razie jeśli ktoś chce połączyć podłogówkę ze ściennym to polecam zestaw przyłączeniowy z Kermi

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 września 2014, 23:43

A ja proponuje skorzystać z oferty firmy KAN która już od 25 lat zajmuje się nowoczesnymi instalacjami płaszczyznowymi.

Opis poszczególnych Systemów KAN-therm, przeznaczonych dla ogrzewania podłogowego i ściennego można znaleźć tu:
http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/system_advantages.h tml

Tu każdy policzy sobie ile taka instalacja może kosztować (wersja Extended wymaga wcześniejszej rejestracji):
http://pl.kan-therm.com/strefy/szybka-kalkulacja

Zgłoś | Cytuj | Link

14 września 2014, 19:43

Inne firmy też mają takie kalkulatory więc lepiej przeliczyć kilka i wybrać najlepszy wariant

Zgłoś | Cytuj | Link

15 września 2014, 19:39

Poza kalkulatorami, kompletną i bogatą ofertą, 10-letnią gwarancją a przede wszystkim kilkunastoletnim doświadczeniem oferujemy kompleksowe doradztwo techniczne oraz pomoc na każdym etapie realizacji inwestycji.

Z pomocą naszych terenowych doradców technicznych nasi klienci są w stanie wykonać ogrzewanie podłogowe nawet we własnym zakresie.

Zgłoś | Cytuj | Link

16 września 2014, 21:10

Ja zdecydowałam się na ogrzewanie podłogowe. Wcześniej myślałam o kaloryferach ale stwierdziłam, że przy małych dzieciach, które uwielbiają biegać na boso lepiej sprawdzi się podłogówka. Słyszałam ostatnio, że przy ogrzewaniu podłogowym powinno się położyć taki podkład http://podlogi24.net/wineo-witex-podklad-2mm- b.dobrze-wyciszajacy-kroki-pod-panele-z-folia-sound-protect- eco-plus-o_l_1523.html Macie coś takiego u siebie? jest to konieczne? Nie miałam pojęcia, że istnieją w ogóle podkłady pod panele.

Zgłoś | Cytuj | Link

16 września 2014, 22:57

Niestety firma KAN nie posiada w swojej ofercie materiałów wykończeniowych typu panele podłogowe, specjalizujemy się jedynie w produkcji systemu rurowego, służącego do wykonania instalacji ogrzewania podłogowego, ściennego, instalacji c.o. i wody.

Jeśli chodzi o podkład pod panele, to oczywiście takowe się stosuje - wygłuszają odgłosy użytkowania parkietu, wersje przeznaczone do współpracy z ogrzewaniem podłogowym mają zazwyczaj dodatkową perforację.

Proszę dopilnować aby elementy na pewno były przeznaczone dla współpracy z ogrzewaniem podłogowym, warto zapytać też o jakąś deklarację zgodności i ewentualnie tam sprawdzić czy takowe jest.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4 5  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Instalacja grzewcza Liczba postów: 142 Grupa: Robimy inst... Wieloletnie doświadczenie w instalacjach sanitarnych, grzewczych, wodno-kanalizacyjnych oraz wentylacyjnych posiada firma Szumscy. Pełny zakres usług jest u nic...
  • Jaki wybrać kocioł? Liczba postów: 32 Grupa: Robimy inst... Jaki kocioł gazowy? Co polecacie dom 110 m2, dwie łazienki (w jednej wanna a w drugiej prysznic), kuchnia... Chciałabym żeby ciepła woda była dostępna non stop....
  • gdzie ten tani węgiel? Liczba postów: 3 Grupa: Robimy inst... W przypadku kiedy szukasz solidnego dostawcy węgla? Rastar2 z Chorzowa https://rastar2.pl/oferta/hurtowa-sprzed az-wegla-cennik to rzetelna firma, która oferuje....
  • jakie ogrzewanie ? Liczba postów: 794 Grupa: Robimy inst... Nie ma nic lepszego niż poczucie ciepła i komfortu w swoim własnym domu, zwłaszcza w chłodne dni. Dlatego też warto zainwestować w niezawodne i ekonomiczne rozw...
  • Jakie szambo? Liczba postów: 58 Grupa: Robimy inst... Szukasz skutecznych rozwiązań do oczyszczania szamba lub przydomowej oczyszczalni. To jak najbardziej warto zapoznać się z marką Biofos Professional https://skl...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19407 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 84

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >